Goran Dren u rubrici Web Dizajn od Goran Dren
Zašto mislite da je dobro napraviti web stranice u WordPress-u, a ne u nekom drugom CMS-u?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+7 glasa
Oskar Novak od Oskar Novak
odabran od Goran Dren
 
Najbolji odgovor

WordPress je dobar izbor iz više razloga no da bi ih shvatili moramo se vratiti na početak stvaranja Wordpressa.

WordPress je prvi puta pokrenut 2003. godine kao blogging CMS s veoma jednostavnim ufnkcijama. No Web dizajneri i programeri nisu mogli odoljeti da se ne igraju s otvorenim segmentima ove platforme te su počeli izrađivati teme i dodatke za Wordpress, a izvornoj ekipi razvijatelja se ova ideja svidjela i na tome su proširili slavu o WordPressu.

Nakon toga Wordpress je postao sve više zastupljen: prvo na web stranicama manjih tvrtki i privatnih osoba željnih bolje reputacije na Internetu, a zatim dolazi i korištenje od strane Samsunga, CNN-a i Forbesa. Jednostavno se rasplamsalo.

Zašto je jedan od najboljih načina izrade stranica u 2014. godini? Moje mišljenje je ovo:

  • Naučiti WordPress je iznimno lako naučiti koristiti. Izraditi novi post u WordPressu ili postaviti sliku je veoma jednostavno i često se osjeti jednostavnost "blog pristupa" u mnogim dijelovima ovog CMS-a. Mnoštvo naprednih funkcija je nadomak vaših prstju, lakše se ignoriraju stvari o kojima pojma nemate, a da ne djeluju previše na završi rad. Npr. Drupal ima jednostavan početak no kada krenete čitati dokumentaciju onda će vam doći 12 sati u glavi jer ćete vidjeti kakvo je to zapravo stručno štivo.
     
  • WordPress je pakiran sa setom standardnih opcija i iako je zadržao jednostavnost, lista ostalih mogućnosti je narasla duplo u jednoj godini. Npr. Menu izbornik i Media upravljač su dvije stvari koje su ojačale mnogo više nego druge stvari i to je odlična činjenica u našu korist. Stalno rade na WordPressu!
  • WordPress je odličan za prodaju biločega. Kapitalizacija na WordPressu je lakša nego na drugim CMS-ima, npr. widgeti su iznimno lagani za postavljanje pa je i eCommerce lagano koristiti i njime se upravlja raznim dodacijama što uključuje WooCommerce. Dokazano najbolja platforma za plasiranje proizvoda unazad koju godinu nakon što su neki popularniji CMS-ovi "prepustili lopticu"
  • Za WordPress postoji tisuću odličnih tema, odmah dostupnih putem instalacije jednim klikom. Dosta ovih tema je i čak besplatno! Ipak, interesantna stvar je da kod premium dijela WordPressa možete dobiti i svoj "kit" za izradu tema koje izgledaju zaista kao nešto profesionalno - za 50 američkih dolara što je oko 250 hrvatskih kuna.
  • Plugin sustav je nevjerojatan. Ima toliko dobrih pluginova odnosno dodataka koji su besplatni i lako ih je pronaći kroz sučelje da je to pomalo nezamislivo. WordPress ima jednu od najvećih plugin baza i sigurno je najlakši za implementaciju istih. Općenito dodaci prošire funkcionalnost vašeg web uratka od 5 posto pa nadalje do čak 60 posto.
     
  • SEO je iznimno lagano podesiti u WordPressu odnosno SEO-friendly je. Npr. automatski može generirati search-friendly URL te dolazi s integriranim pluginima - Google XML Site Map i All-In-One SEO pack - esencijalni dijelovi SEO strategije. Budući da se sve lako integrira i sa društvenim mrežama - jasno vam je na šta ciljam.
     
  • Odlična podrška, supprot community je iznimno velik. Na Internetu je zaista puno resursa koji vam pokazuju kako WordPress radi i ako imate koje pitanje, uvijek će se naći odgovor jer ljudi vrve na Internetu o WordPressu svaki dan. Razina na kojoj obitavaju profesionalci je veoma blizu onoj gdje obitavaju amateri/obični korisnici.
  • WordPress je veoma lako instalirati te je open source dakle ne košta "ni' lipe". Instalacija i na localhost je nešto trivijalno za razliku od drugih rješenja što je dobro ako testirate platformu. Ima jedan od najboljih instalacijskih čarobnjaka koji se potrudio da ne izostavi ništa, ali opet da ne bude kompliciran.

Sve u svemu WordPress po meni predstavlja san CMS korisnika: jednostavno, brzo, efikasno i u isto vrijeme napredno te sa velikim potencijalom širenja. Više o WordPressu na Znatku:

Slična pitanja

5 odgovora 1.9k 👀
1 odgovor 3.4k 👀
Goran Dren 14.03.2014. pitanje u rubrici Internet od Goran Dren
2 odgovora 1.7k 👀
2 odgovora 1.2k 👀
1 odgovor 574 👀
Goran Dren 14.03.2014. pitanje u rubrici Internet od Goran Dren
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.6k pitanja

22.2k odgovora

8.3k komentara

1.6k korisnika

...