Mia Marijanović u rubrici Web Marketing od Mia Marijanović
Kako mogu sama optimizirati web za tražilice?
Tima od Tima
Želite li naučiti kako optimizirati Vaš web za tražilice, predlažemo Vam dvodnevni seminar koji se održava u sklopu Web Marketing Akademije.

Datum održavanja sljedećeg seminara je 16. i 17.11.2015., a ranu prijavu možete izvršiti na linku:

http://regolina.com/optimizacija-web-stranica-za-trazilice-seo-E11/001044

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+3 glasa
Ivan Bilić od Ivan Bilić
odabran od Mia Marijanović
 
Najbolji odgovor

Glavni cilj svake web stranice je prvo mjesto na tražilicama. Prvo mjesto garantira posjetitelje koji dolaze na stranicu tražiti proizvode, usluge ili informacije.

Optimizacija web stranica je proces na kraju kojeg se postiže glavni cilj optimizacije a to je upravo ta famozna pozicija br. 1. Iako ima više načina kako dovesti posjetitelje na stranicu “najkvalitetniji” posjetitelji su oni koji su došli na tražilicu (npr. google,bing,yahoo) tražeći točno određeni proizvod ili uslugu.

Tri su važna koraka kojima možete web optimizirati za tražilice:

  1. Tehničke postavke (hosting, brzina učitavanja web stranica, itd.)
  2. Optimizacija sadržaja (ključne fraze, riječi, meta tagovi, itd.)
  3. Offsite optimizacija
 (tzv. backlinkovi)

Kada odaberete ključne riječi, možete početi stvarati sadržaj web stranice i planirati kako i gdje ćete te riječi iskoristiti. Za stvaranje optimiziranog sadržaja postoje određene smjernice na koje treba obratiti pozornost. Svakako obratite pozornost na naslov te tzv. "meta" opise web stranice. Više o tome u ovom videu:

Optimizacija web stranica za Google i ostale tražilice počinje odabirom ključnih riječi. Za svaku web stranicu treba odabrati jednu glavnu ključnu riječ ili frazu te nekoliko sličnih ili tematski vezanih fraza koje dobivaju nešto manje prometa, ali se također traže na Googleu. Glavna ključna riječ treba se nalaziti u naslovu, a pomoćne se mogu iskoristiti u podnaslovima i opisima slika, ili biti naglašene unutar teksta. Jednu internet stranicu najbolje je optimizirati za 2-3 riječi, ne više. Evo YouTube filmića kako odabrati ključne riječi:

Offsite optimizacija


Kad ste napravili sve što treba na svom webu, odnosno onsite optimizaciju, za bolju poziciju na tražilicama možete napraviti i izvan svog sitea, odnosno offsite. Pojednostavljeno, što više drugih webova linka na vaš sadržaj to ga Google više cijeni – to mu govori da je to važan i zanimljiv sadržaj pa će ga željeti ponuditi u svojim rezultatima pretraga. No, offsite optimizaciju nije jednostavno i lako napraviti. Pogotovo početnicima.

S druge strane, nije da Vas želim preplašiti, ali od svih SEO faktora, offsite optimizacija je NAJBITNIJA !!! O tome se više i uči na SEO seminiru Web::Edukacije. Bio sam kao gost, pa Vam ju preporučam.

No, ipak da otkrijem malu tajnu SEO majstora... Razmislite i potražite Vama tematske webove, blogove ili online direktorije koji bi možda željeli linkati Vaš sadržaj. Velim možda, ali da biste sigurno znali morate ih pitati. A to znači da Vam ovdje predstoji mnoštvo emailova i telefonskih poziva sa razno-raznim ljudima samo kako biste dobili jedan jedini link - a što je i dovoljno. Čim dobijete barem jedan link, slobodno krenite zvati ili mejlati webmajstore sljedećeg ciljanog weba gdje želite da osvane link na Vaš site.

Također, ako imate nešto važno ili zanimljivo reći javnosti i svom poslu, nakon što to objavite na svom webu, pripremite online objavu za medije, u kojoj ćete također spomenuti ključne riječi s početka ovog teksta za koje se želite pozicionirati, i pošaljite relevantnim medijima (npr. za hrvatsko govorno područje - 24sata.hr, tportal.hr, Index, ... ili nekim tematskim.).

 

Slična pitanja

1 odgovor 171 👀
1 odgovor 269 👀
1 odgovor 326 👀
1 odgovor 357 👀
Marinko Zadro 22.12.2013. pitanje u rubrici Internet od Marinko Zadro
4 odgovora 456 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.7k pitanja

22.3k odgovora

8.3k komentara

1.6k korisnika

...