Maja Kos u rubrici Web Poslovanje od Maja Kos
Kada i kome se isplati "cloud" usluga?

Podpitanje: Da li pružatelji "cloud" usluge pružaju i uslugu VPN-a ili se mora koristiti "goli" internet do njih?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+7 glasa
Darko Međimurec od Darko Međimurec

Cloud Computing (hrv. računarstvo u oblaku) je naziv novog poslovnog modela i nove IT platforme za razvoj i izvršavanje programskih rješenja koji se danas sve više koriste. 

Što se tiče terminologije - "oblak" je termin koji se koristi u opisu interneta kad se kaže "ta i ta programska rješenja (ili aplikacije ili servise) se nalaze negdje na internetu i nije mi bitno gdje fizički, samo mi je bitno da su mi ta i ta rješenja dostupna uvijek i svugdje (kao što internet i najčešće jest)". 

Iz pozicije korisnika tj. kupca, cloud computing predstavlja samo najam resursa umjesto kupnje istih (usporedba bi bila kao rent-a-car i kupovina auta). 

Ono što je najvažnije - poslovanje u cloudu rasterećuje tvrtku brige (i potrošnje novaca!) o održavanju servera, ažuriranjima softvera, razmišljanja o malicioznom kodu i o budućim nadogradnjama

Cloud (hrv. oblak) kao paradigma komunalnog računarstva (plaćaj koliko trošiš ili uz mjesečnu pretplatu) omogućava korisniku da uzme toliko resursa koliko mu tog trenutka treba, bez potrebe da se on sam bavi nabavom opreme ili da plaća stručnjake za isti taj posao.

Cloud usluga se isplatima svima kome kupovina skupe IT opreme predstavlja neisplativu investiciju, pogotovo tvrtkama koje primarno nisu specijalizirane za internetske usluge. Dakle, govorimo ovdje o financijskoj isplativosti, ponajviše malim tvrtkama.

Isplati se nadalje svima kojima treba sljedeće:

  1. Niža cijena programske podrške - plaća se usluga, tj. onoliko koliko se koristi (troši)
  2. Korisniku je uvijek dostupna zadnja, najnovija verzija programske podrške
  3. Programska podrška i podaci su dostupni sa svake lokacije gdje korisnik ima pristup internetu
  4. Manji troškovi održavanja i nadogradnje programske podrške
  5. Nema troškova direktno vezanih za kupovinu hardvera (strojne opreme), licenci za poslužiteljske operativne sustave, baze podataka, servere za elektroničku poštu, njihovu instalaciju i konfiguraciju te kasnije održavanje
  6. U uslugu je uključena profesionalna antivirusna zaštita, a kod pretplate i arhiviranje (eng. backup) podataka

 

+4 glasa
Marinko Zadro od Marinko Zadro

Svjedoci smo danas da je korištenje cloud tehnologije izmijenilo način na koji se organiziraju i procesiraju poslovne aktivnosti u mnogim granama industrija. Cloud tehnologije su pravi primjer revolucije u segmentu efikasnijeg i modernijeg poslovanja u svim branšama. Prema mnogim analizama koje možemo naći na internetu, velike su prednosti korištenja cloud sustava i to jer su...

  1. Manji troškovi - pohranom dokumenata "u oblaku" umjesto na lokalnim poslužiteljima korisnici mogu uštedjeti značajnu sumu novca koja bi u suprotnom bila uložena u hardver. Također, troškovi za instalaciju, održavanje i korištenje potrebnih ICT resursa su znatno manji.
  2. Fleksibilnostokruženje "u oblaku", kao i način na koji se koristi to okruženje s vremenom se može prilagođavati poslovnim potrebama, baš onako kako poslovanje raste ili se mijenja
  3. Produktivnost - usluge "u oblaku" korisnici ostvaruju prednosti koji utječu na produktivnost i uspjeh u upravljanju projektima i poslovnim resursima.

Držim daje uporaba računala "u oblaku" u poslovanju vrlo značajno područje čije poznavanje može donijeti različite koristi napretku poslovanja neke kompanije. 

Slična pitanja

1 odgovor 864 👀
Marko Radić 23.01.2021. pitanje u rubrici Tehnologija od Marko Radić
1 odgovor 230 👀
Marko Radić 09.02.2021. pitanje u rubrici Softver od Marko Radić
4 odgovora 452 👀
1 odgovor 1.2k 👀
2 odgovora 903 👀
1 odgovor 338 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.6k pitanja

22.2k odgovora

8.3k komentara

1.6k korisnika

...