Biljana Tandara u rubrici Web Poslovanje od Biljana Tandara
Pozdrav svima!

Kolega i ja smo kroz nešto više od godinu dana radili na mobilnoj aplikaciji koju sam ja osmislila on programirao. Uskoro planiramo aplikaciju objaviti i prodavati online. U tu svrhu namjeravali smo otvoriti firmu (jdoo) s vlasništvom podijeljenim pola-pola (50%). Nadamo se prihodima od prodaje aplikacije, ali je sada teško predvidjeti iznos i vremenski period u kojem možemo očekivati prihod pa bismo htjeli minimalizirati rashode odmah na početku.

Kolega je sad nezaposlen, a ja sam zaposlena (na puno radno vrijeme ugovorom o radu). Kao najpovoljnija opcija nam je da kolega ostane kao nezaposleni te ujedno član društva (tvrtke), a ja da se upišem kao direktor (tvrtke). Brine nas što kada na račun firme krenu pristizati veći novci? Je li problem što bi naša firma imala prihode, a što nema zaposlenih ljudi?

Da li možemo imati problema ako se kolega zaposli par dana nakon početka pristizanja prihoda? Nadalje, može li firma imati NULA zaposlenih, a istovremeno i prihode i isplaćivati novce preko ugovora o (npr. autorskom) djelu?

Hvala na odgovoru.

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+10 glasa
Ivan Bilić od Ivan Bilić
Najbolje ti je osnovati dvije tvrtke. Ako sama radiš produkciju, što se jedino može najviše isplatiti (ali i ne mora uopće!!!) osnoj developersku tvrtku u Hrvatskoj kako je napisao @marakul te jednu "stranu tvrtku" u nekoj od poreznih oaza ili na brendiranoj adresi (npr. London) koja će ti biti ona putem koje ćeš plasirati proizvode na Google Play i Apple iStore. Dakle, sav prihod od prodaje mobilne aplikacije dolazi u "stranu tvrtku", a tu ga možeš legalno osobno preuzeti te plaćati "domaćoj tvrtki" troškove razvoja i održavanja mobilne aplikacije.
+6 glasa
Filip Jurišić od Filip Jurišić
Prvo jednostavni odgovor - tvrtka može imati 0 zaposlenih i prihode.

U osnovi d.o.o. (i j.d.o.o. koji je u osnovi ista stvar samo je osnivanje nešto povoljnije) ne mora imati zaposlenih da bi mogao poslovati, upravo ovo što ste spomenuli je jedan od primjera - autorski ugovori. Osim toga tvrtka je mogla prodati nešto i imati od toga "pasivne prihode" - npr. u vašem slučaju objavili ste mobilnu aplikaciju i sada vam svaki mjesec kapa neka lova od toga bez da vi išta radite (teoretski).

Što se vas dvoje tiče možete biti partneri u jednakom omjeru i oboje možete biti direktori koji samostalno mogu donositi odluke bez drugoga, ili sa drugim ili koja god kombinacija vam odgovara. Također niti jedan niti drugi ne morate biti zaposleni  u tvrtci.

Što se tiče smanjivanja rashoda... e tu je priča malo zeznutija. Naime osim troškova samog osnivanja tvrtke (za j.d.o.o. to ispadne negdje do 1k kuna), ali to vam je najmanji problem. Morate plaćati članarinu HGK i imate obvezu predavati porezne prijave što nikako ne preporučujem da radite sami (ako nemate ekonomskog obrazovanja). Realno gledano da apsolutno ništa ne radite imate godišnje neki trošak od cca. 2k kuna na ime članarine HGK i prijave poreza koju će vam neki računovođa složiti. Ostali troškovi više manje ovise o prihodima tako da za to imate vremena, ali pazite se raznih parafiskalnih nameta (tipa naknada turističkoj zajednici).

I još jedna jako bitna napomena - nije jednostavno ugasiti tvrtku. Osnivanje je olakšano do bola, ali što ako tvrtka ne posluje profitabilno, ili vam dosadi jer odlučite nekaj drugo raditi itd. Automatizmom se gasi pod nekim uvjetima (sada se to mijenja), ali većina toga uzrokuje značajne troškove na vašoj strani - zatvaranje tvrtke je oko 15-20k kuna. Znam da vam ovo vjerojatno sada nije toliko bitno jer ne planirate zatvaranje nego otvaranje ali nije loše imate na umu zlu ne trebalo....

Slična pitanja

1 odgovor 1.6k 👀
1 odgovor 158 👀
2 odgovora 11.9k 👀
1 odgovor 5.5k 👀
Maja Kos 04.03.2015. pitanje u rubrici Posao od Maja Kos
1 odgovor 1.4k 👀
2 odgovora 486 👀
Robert Mali 19.07.2014. pitanje u rubrici Web Poslovanje od Robert Mali
2 odgovora 556 👀
1 odgovor 399 👀
2 odgovora 372 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.6k pitanja

22.2k odgovora

8.3k komentara

1.6k korisnika

...