386 pregleda
Lovro Gorup u rubrici Zdravlje i medicina od Lovro Gorup
Što su febrilne konvulzije, koji su simptomi i kako se liječe? U kojoj se dobi najčešće javljaju?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+16 glasa
Augustina Kolak od Augustina Kolak

Febrilne konvulzije su napadaji kod djece najčešće između dobi od 6 mjeseci i 3 godine i mogu se dogoditi kada dijete ima povišenu tjelesnu temperaturu. Ti napadaji su obično bezopasni i gotovo se sva djeca nakon toga oporave. Iz predostrožnosti, nije loše dijete odvesti u obližnju hitnu ambulantu ili bolnicu. Febrilni naadaji najčešće traju do 5 min.

Znakovi napadaja:

  • dijete postane ukočeno i ruke i noge se mogu početi trzati
  • dijete izgubi svijest
  • može se pojaviti pjena na ustima, a oči se mogu izokrenuti unatrag

Nakon napadaja, dijete može biti jako pospano. Izravni febrilni napadaj poput opisanog, dogodit će se samo jednom tijekom bolesti djeteta. Povremeno, febrilni napadaji mogu trajati i duže od 15 min, a simptomi mogu zahvatiti samo jedno područje tijela djeteta.

Što učiniti tijekom napada:

  • dijete staviti u položaj za oporavak
  • ostanite s djetetom i bilježite koliko traje napadaj
  • ne stavljajte djetetu ništa u usta, uključujući i lijekove

Izvor: https://www.nhs.uk/conditions/febrile-seizures/

+13 glasa
Sandra Vukov od Sandra Vukov

To su grčevi koji je događaju u povišenoj temperaturi ili ih možemo takodjer zvati i epileptički napadaji koji se javljaju kod male djece između 3 mjeseca i 5te godine života. Oni su pretežno generalizirani kao veliki napadaji u kojima se dijete okrene i fiksira očne jabučice u jednu stranu, izgubi svijesti sa sva četri ekstremiteta i najčešće uz krkljanje i plavilo oko usana.

Rjeđe se febrilne konvulzije ispoljavaju kao žarišni ili fragmentarni napadaji u kojima se trzajevi javljaju na ekstremitetima samo jedne strane tijela ili samo na pojedinim ekstremitetima, Poslje takvih ataka ponekad se javljaju i prolazne paralize. Kod malih beba napadaj se može manifestirati i kao kratkotrajna apneja ili prestanak disanja uz opću mlohavost. Trajanje napadaja je najčešće od 3 do 10 minuta rijeđe duži i oni spontano prestaju. Oni se mogu ponavljati 2-3 puta tijekom istoga dana a trajanje napadaja ponekad je i dugotrajno (tijekom pola sata). 

Dakle. večina napadaju spontano prolazi samo ali ukoliko napadaj traje duže prekida se od strane liječnika davanjem diazepama koji se primjenjuje u debelo crijevo a djelovanje je 10min unutar njegove primjene. 

Kako bi se spriječilo njegovo ponovno javljanje roditelji ponavljaju postupak za liječnikom i poduzimaju poznate atipiretske mjere uz često mjerenje tjelesne temperature. Važno je znati da do 5% djece s složenim febrilnim konvulzijama javlja se kasnije epilepsija. Prognoza jednostavnih febrilnih konvulzija je dobra.

 

+11 glasa
Magdalena od Magdalena

Febrilne konvulzije podrazumijevaju pojavu epileptičkih napada za vrijeme povišene tjelesne temperature, koja nije uzrokovana infekcijom živčanog sustava. Javljaju se isključivo u dječjoj dobi, točnije između 3. mjeseca i 5. godine života djeteta. Utvrđena je značajna genetska predispozicija ovog sindroma, ali se još nije odredio točan mehanizam njegove pojave. 

Ovisno o dobi djeteta, postoji nekoliko različitih manifestacija febrilnih konvulzija. Tzv. "veliki napad" obuhvaća grčeve cijelog tijela te prestanak disanja na nekoliko minuta, "zagledavanje" gubitak svijesti, mlohavost ili ukočenost tijela te gubitak kontakta s okolinom, dok fragmentirane konvulzije obuhvaćaju trzaje samo jednog dijela tijela.

Radi liječenja djeteta potrebna je hospitalizacija, gdje se uz rutinske pretrage ponekad obavlja i lumbalna punkcija te EEG.  U slučaju da se napad dogodi kod kuće, treba paziti da su djetetovi dišni putevi slobodni te raditi na snižavanju njegove tjelesne temperature, i naposljetku, što prije se javiti u dežurnu bolnicu. Pri dolasku u bolnicu naglasak se stavlja na prekidanje konvulzija te se u tu svrhu djetetu daje mikroklizma diazepamaDijete zatim ostaje u bolnici radi daljnjih pretraga i kontrola. Febrilne konvulzije uobičajeno imaju dobru prognozu te je rizik za kasniju pojavu epilepsije manji od 5%.


Izvor: Pliva zdravlje

Slična pitanja

1 odgovor
1 odgovor
Augustina Kolak 21.12.2020. pitanje u rubrici Zdravlje i medicina od Augustina Kolak
2 odgovora
3 odgovora
Lovro Gorup 24.11.2020. pitanje u rubrici Zdravlje i medicina od Lovro Gorup
Znatko medijski pokriva

Humans vs Machines

Zagreb
29. 09. 2023.

ULAZNICE uz 20% POPUSTA
Znatko medijski pokriva


Zagreb
30. 09. 2023.

ULAZNICE uz POPUST
Znatko medijski pokriva
TEHNOLOŠKA SENZACIJA GODINE

Zagreb
12. 10. 2023.

KUPI ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Kako prodavati kupcima budućnosti?

Zagreb, 19. i 20.10.2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Powered by Intersec

Ljubljana
25. i 26. 10. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

11.9k pitanja

18.8k odgovora

5.9k komentara

1.5k korisnika

...