2.2k pregleda
Mihaela Blažeka u rubrici Hrana i piće od Mihaela Blažeka (25.7k bodova)
Koliko Coca-cola štete čini ljudskom tijelu? Kolike količine su potrebne da se prava šteta načini dugoročno?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+5 glasa
Antoneta Hrgović od Antoneta Hrgović (22.8k bodova)

Pića koja sadrže velike količine šećera općenito imaju štetno djelovanje na organizam. Ako tome dodamo i gaziranost, štetnost se povećava. Neka istraživanja pokazala su da takva pića ne samo da imaju negativni utjecaj na organizam, već i stvaraju ovisnost poput ovisnosti o drogama ( npr. heroin i kokain). To ni ne čudi s obzirom da je izvorni recept za Coca colu doista i sadržavao kokain. Prvotno su listovi koke bili namakani u alkoholu, a dolaskom prohibcije, stvorena je i bezalkoholna varijanta. Zanimljivo je da je u to doba 80-ih godina devetnaestog stoljeća, alkohol, dakle, bio zabranjen, ali kokain nije, Kasnije je recept izmnjenjen i prilagođen tržištu kakvo poznajemo danas. Međutim, izostanak kokaina iz danas nam poznate Coca-cole, ne umanjuje njezin štetni utjecaj na tijelo.Čak jedna limenka sadrži 39 grama šećera, što je jednako gotovo 10 čajnih žlica šećera. Konzumiranje velikih količina šećera može izazvati bore, bolove u zglobovima i erektalnu disfunkciju. Osim toga, gazirana pića kao što je Coca cola, puna su kiselina koje uništavaju caklinu te sami,m time zubi postaju podložniji karijesu.  Dugoročno konzumiranje može dovesti do povećanja krvnog tlaka, dijabetesa i bolesti srca, a prekomjerna konzumacija kofeina (koji se također nalazi u Coca coli) dovodi čak i do uništavanja određenih receptora u mozgu.

Nije točno poznato koje su količine potrebne da šteta bude dugoročna, ali George Prior iz Los Angelesa odlučio se napraviti koristan, ali i opasan eksperiment kako bi pokazao javnosti i upozorio na štetnost Coca cole. Naime, mjesec dana je pio po 10 limenki Coca cole dnevno. To je dovelo do rezultata od 10 kilograma više te povećanja masnoće u tijelu za čak 65%. Kada se vratio normalnoj, zdavijoj ishrani, potvrdio je i da ima više energije, da se osjeća bolje te da mu se raspoloženje popravilo.

+4 glasa
Ivana Horžić od Ivana Horžić (18.0k bodova)
odabran od Mihaela Blažeka
 
Najbolji odgovor

Coca-Cola je jedno od najpoznatijih bezalkoholnih pića na svijetu. Također je to i jedna od najpoznatijih riječi na svijetu.  Coca-Cola poput raznih drugih pića sadrži velik udio šećera i vode, te su to njeni glavni sastojci. Također se dodaju sastojci: 

  • ugljikov dioksid
  • karamela
  • kofein (izaziva ovisnost)
Ona također sadrži još i sastojke poput fosforne kiseline koja smanjuje gustoću kostiju, izaziva bolesti bubrega i stvaranja kamenca. Još jedan od štetnih sastojaka je i fenilalanin koji izaziva ovisnost poput kokaina. Ona također uništava caklinu zuba. Boja karamele u Coca-Coli može izazvati pojavljivanje raka. Duža konzumacija Coca-Cole, ali i ostalih gaziranih pića može dovesti do dijabetesa i pretilosti koja je danas sve veći problem kod mladih. 
Coca-Cola uništava određene dijelove mozga, te se upravo zbog toga imamo osjećaj da smo budni i usredotočeniji nego inače. 
 
Također sve više ljudi poseže za Coca-Colom Zero koja navodno sadrži 0% šećera , te ne šteti našem organizmu. No istina je da ti proizvodi također u našem tijelu i organizmu prave puno štete, te dolazi do raznih nuspojava. Gazirana pića s 0% šećera sadrže zaslađivače poput aspartama koji je česti uzročnik pojave dijabetesa 2. stupnja. On također dovodi i do pojave visokog kolesterola i krvnog tlaka. Pića s 0% šećera sadrže veći postotak kofeina od kave i čaja, te je time štetnija za naš organizam od nekih takoreći ''loših napitaka''. Pijući takva pića dobivamo veću želju za slatkim, te to dovodi do debljanja. 
 
S obzirom na to Coca-Cola Zero nije ništa zdravija/bolja od obične Coca-Cole te su one jednako nezdrave za naš organizam. 

Slična pitanja

1 odgovor
5 odgovora
Maja Kos 23.09.2020. pitanje u rubrici Hrana i piće od Maja Kos (8.2k bodova)
3 odgovora
Ivana Basar 17.09.2020. pitanje u rubrici Zdravlje i medicina od Ivana Basar (3.9k bodova)
1 odgovor
1 odgovor
Ivana Mačić 07.12.2021. pitanje u rubrici Priroda od Ivana Mačić (8.0k bodova)
Znatko medijski pokriva

Data Science Conference Adria 23

DSC ADRIA 23

Pripremite se za najinovativniju AI konferenciju godine u Adrija regiji!

online, 16. 5. 2023.
Zagreb, 17. i 18. 5. 2023.
Rijeka, 19. 5. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

ST.ART UP 2023

ST.ART UP 2023

& GAME CHANGER AWARDS

Zagreb, 24. - 27. 5. 2023.
Znatko medijski pokriva
Superprodavač 2023
Kako prodavati kupcima budućnosti?

Zagreb, 19. i 20.10.2023.
ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

10.9k pitanja

17.3k odgovora

4.4k komentara

1.4k korisnika

...