Znatkica u rubrici Posao od Znatkica
promjena rubrike od Znatko

Koja je razlika između virtualnog asistenta i klasičnog zaposlenika?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+12 glasa
Irina Malogorski od Irina Malogorski
odabran od Znatkica
 
Najbolji odgovor

Razlika između virtualnog asistenta i klasičnog zaposlenika ima mnogo, a odnose na na troškove zapošljavanja/angažiranja usluga, te jednostavnost odnosno kompliciranost cjelog procesa, mjesto i vrijeme rada, te učinkovitost i stručnost.

Troškovi

Virtualni asistent – kada poduzetnik ili obrtnik angažira usluge virtualnog asistenta, plaća ga samo za stvarno odrađen posao, sukladno potrebama svog poslovanja, za određeni broj sati tjedno/mjesečno ili za određeni projekt. Na taj način troškovi su puno niži nego da plaća zaposlenika na puno radno vrijeme.

Zaposlenik – jedno zanimljivo istraživanje pokazuje da je prosječan radnik produktivan manje od 3 sata dnevno, bez obzira koliko vremena provode na radnom mjestu. Većina radnika odradi oko 3 produktivna sata, a ostatak radnog vremena provede na društvenim mrežama, razgovarajući s kolegama, telefonirajući ili čak tražeći novi posao. A pri tome ga poslodavac plaća za punih 8 sati rada.

Mjesto rada

Virtualni asistent – virtualni asistent radi iz svog prostora, sa svojim resursima, pa se prilikom angažiranja usluga virtualnog asistenta ne mora brinuti o uredu, mjestu za rad, računalu, uredskom priboru….

Zaposlenik – zaposleniku je poslodavac dužan osigurati i opremiti mjesto rada, kao i osigurati sredstva za rad, što zasigurno povećava troškove

Vrijeme rada

Virtualni asistent – virtualni asistenti imaju fleksibilno radno vrijeme, sukladno dogovoru s klijentom.

Zaposlenik – zaposlenik će svoje poslove odraditi za vrijeme svog radnog vremena, bez obzira na eventualne izvanredne situacije ili okolnosti u kojima bi poslodavcu pomoć trebala neodgodivo, ali izvan radnog vremena.

Jednostavnost

Virtualni asistent – cijela procedura angažiranja virtualnog asistenta je vrlo jednostavna, nakon što se dogovori dio posla koji se želi outsourcati virtualnom asistentu te dogovore uvjeti i potpiše ugovor, VA može započeti s radom. Isto tako, ukoliko suradnja nije zadovoljavajuća, iz bilo kojeg razloga, ugovor će se jednostavno raskinuti.

Zaposlenik – čitav proces zapošljavanja, od objave oglasa, proučavanja CV-a, razgovora s kandidatima kroz prvi, drugi, treći selekcijski krug, zahtjeva puno vremena i energije. Uz to, tu je uvijek briga o plaći, doprinosima, godišnjim odmorima, bolovanjima, itd.

Učinkovitost

Virtualni asistent – obzirom da virtualni asistent i sam vodi svoj posao, važno mu je da svoje zadatke obavlja učinkovito, te da su njegovi klijenti zadovoljni pruženom uslugom.

Zaposlenik – zaposlenik je plaćen za puno radno vrijeme, bez obzira kakva mu je učinkovitost.

Stručnost

Virtualni asistent – virtualni asistenti su većinom stručnjaci u svom području rada, sa mnogo godina iskustva, tako da kada poduzetnici ili obrtnici angažiraju njihove usluge, mogu biti sigurni da će posao biti obavljen stručno i profesionalno.

Zaposlenik – nerijetko zaposlenik treba dodatnu edukciju ili obrazovanje za obavljanje posla na radnom mjestu na koje je zaposlen, što stvara dodatni trošak, a i potrebno je određeno vrijeme dok zaposlenik stekne dovoljno iskustva i znanja da bi samostalno obavio potreban posao.

 

Office - Virtualni administrativni asistentIrina Malogorski

Virtualni administrativni asistent

https://office.com.hr/

+9 glasa
Antoneta Hrgović od Antoneta Hrgović

Da bismo mogli govoriti o  razlici između virtualnog aistenta i klasičnog zaposlenika,  prvo trebamo ustanoviti što uopće označava pojam virtualnog asistenta.

Virtualni asistent je osoba koja radi na daljinu, odnosno pruža svoje usluge iz vlastitog prostora. Najčešće obavlja razne administrativne poslove, a može pružati i usluge marketinga ili prodaje.

RAZLIKA IZMEĐU VIRTUALNOG ASISTENTA I KLASIČNOG ZAPOSLENIKA

Postoji nekoliko faktora po kojima možemo govoriti o sličnostima i ralikama, ali i isplativosti zapošljavanja ove dvije vrste zaposlenika, a to su:

  • troškovi i izdatci

​Virtualni asistent plaćen je za stvarnu satnicu potrebnu za odrađivanje nekog posla ili rada na nekom projektu, dok klasičnog zaposlenika plaćate za puno radno vrijeme, što automatski zanči da plaćate i nečiji "prazni hod". Također, virtualni asistent koristi vlastiti prostor i resurse pa i ovdje možete uštedjeti jer ne plaćate npr. uredski pribor, laptop, kompjuter i slično.

  • mjesto rada

​Virtualni asistent radi iz svog prostora ili od kuće, dok klasični zaposlenih radi iz prostora/ ureda koji vi morate osigurati.

  • radno vrijeme

​Virtualni asistent ima fleksibilno radno vrijeme o kojemu se dogovara sa osobom kojoj pruža svoje usluge. Klasični zaposlenik ima fiksno radno vrijeme unutar kojeg obavlja zadani posao.

  • ostalo

​Virtualni asistent ovisi o tome da svoj posao obavlja učinkovito s obzirom da je plaćem po odrađenom poslu, dok klasični zaposlenik zaposlen na puno radno vrijeme često može imati smanjen fokus i efikasnost jer dobiva plaću bez obzira na učinkovitost. S virtualnim asistentom je započeti suradnju jednako koliko i prekinuti te se ne morate zamarati trajanjem godišnjeg odmora i bolovanjem kao kod klasičnog zaposlenika.

 

 

 

 

Slična pitanja

3 odgovora 1.1k 👀
4 odgovora 869 👀
Znatkica 12.10.2020. pitanje u rubrici Poslovanje od Znatkica
1 odgovor 115 👀
1 odgovor 125 👀
1 odgovor 479 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.7k pitanja

22.4k odgovora

8.4k komentara

1.6k korisnika

...