10.8k pregleda
Michelle Koprivnjak u rubrici Priroda od Michelle Koprivnjak
Koja je razlika između hrasta kitnjaka i hrasta lužnjaka? Gdje rastu i koji su njihovi plodovi?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+8 glasa
Antoneta Hrgović od Antoneta Hrgović
odabran od Michelle Koprivnjak
 
Najbolji odgovor

Iako na svijetu postoji oko 600 različitik vrsta hrastova, u Hrvatskoj, prema službenim podatcima, postoji tek 14 različitih vrsta od kojih su neke vrlo rijetke. Dvije najpoznatije vrste hrasta koje rastu u Hrvatskoj su upravo hrast kitnjak i hrast lužnjak. Oni su listopadno drveće, za razliku od npr. hrasta crnike, također rasprostranjenog na području Hrvatske, koji je zimzeleno, odnosno crnogorično drvo. 

Ono što je zajedničko  hrastu kitnjaku i hrastu lužnjaku je to da obje vrste mogu narasti i do 40 metara visine, da im je plod žir te da im se i muški i ženski cvjetovi nalaze na istoj biljci.

Kada govorimo o razlikama između ove dvije vrste, možemo navesti sljedeće:

  • Hrast kitnjak

​Hrast kitnjak raste na brdovitim i brežuljkastim  područjima diljem Hrvatske. Njegovi listovi imaju peteljke duge di 4 centimetara, za razliku od njegovih žirova koji nemaju peteljke, već rastu pripijeni uz list.

Hrast kitnjak Fotografije, Slike

  • Hrast lužnjak

​Hrast lužnjak, za razliku od kitnjaka, rasprostranjen je po nizinskim djelovima Hrvatske te voli velike količine vode. Njegovo lišće gotovo da nema peteljke, već je pripijeno uz grane. Žirevi rastu na peteljkama i to obično nekolicina na istoj peteljci.

Opis i karakteristike hrasta lužnjaka

Dakle, možemo ustanoviti da su glavne razlike između hrasta kitnjaka i hrasta lužnjaka stanište i duljina peteljke lista i ploda.

+6 glasa
Augustina Kolak od Augustina Kolak
uređen od Znatko

Hrast lužnjak (Quercus robur L.) je listopadna vrsta drveća koja raste po Europi, Kavkazu i Maloj Aziji. Zemlja na kojima raste su duboka, glinasta ili pjeskovita, plodna i pretežno vlažna te imaju višu razinu podzemnih voda. Može narasti do 50 m te imati starost oko 1.500 godina. Ovo drvo, poznato i kao "slavonska hrastovina", tvrdo je, čvrsto i trajno. Zbog toga se koristi za izradu parketa, namještaja, brodova, mostova i sl.  Hrast lužnjak pretežno cvjeta u travnju i svibnju, a cvjetovi se oprašuju vjetrom. Plod je žir, koji je jajast, svijetlosmeđ ili žućkast te ima uzdužne pruge. Kapula, tj. kapica žira hrasta lužnjaka je prekrivena sitnim ljuskama. Nekad su se žirevi koristili kao hrana, a sazrijevaju tijekom rujna i listopada. 

Hrast kitnjak (Quercus petraea) je jeoš jedna listopadna vrsta drveća iz porodice bukve i raste preko cijele Europe i zapadne Azije. Tom drveću odgovaraju svježa zemljišta te slabije uspjeva na tlu kisele reakcije. Naraste od 40 do 50 metara te ima vrlo bogatu i razgranatu krošnju. Plod je žir koji je plitko obavijen kapulom i nema peteljku. Plod je izduženo je jajast i često se nekoliko žireva drži zajedno.  Drvo je jako tvrdo, kao i kod hrasta lužnjaka, pa se koristi u građevinarstvu, stolariji i sl. 

Dok hrast kitnjak raste na brežuljcima i brdskim područjima, dok hrast lužnjak raste u nizinskoj Hrvatskoj gdje ima dosta vode. Još se razlikuju po izgledu lista i ploda.

Izvor: https://www.plantea.com.hr/hrast-kitnjak/

Slična pitanja

2 odgovora
1 odgovor
Znatko medijski pokriva

Humans vs Machines

Zagreb
29. 09. 2023.

ULAZNICE uz 20% POPUSTA
Znatko medijski pokriva


Zagreb
30. 09. 2023.

ULAZNICE uz POPUST
Znatko medijski pokriva
TEHNOLOŠKA SENZACIJA GODINE

Zagreb
12. 10. 2023.

KUPI ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Kako prodavati kupcima budućnosti?

Zagreb, 19. i 20.10.2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Powered by Intersec

Ljubljana
25. i 26. 10. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

11.9k pitanja

18.9k odgovora

6.0k komentara

1.5k korisnika

...