Goran Dren u rubrici Internet od
Znate da se na internetu nudi sve i svašta pa i internet stranice za 1900 kn, ali isto tako i one za 190.000 kn. Zanima me koliko je optimalno novaca za uloziti u web, a da usluga neće biti loša ili preskupa?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+14 glasa
Petra Škarica od
odabran od Goran Dren
 
Najbolji odgovor

Za 1500, a kamoli za 300, kuna NE MOŽETE dobiti VRHUNSKU stranicu. Za taj novac možete dobiti prilagođeni template kojeg već ima na tisuće drugih stranica, s dizajnom u stilu retro 90-ih, bez vizualnog identiteta i „poštenog“  SEO-a (optimizacije  pretraživanja na tražilicama), a korisničku podršku uglavnom zaboravite, kao i posebne zahtjeve.

Drugim riječima, ako jeftino platite, jeftino ćete i dobiti. Ako jeftino izgledate na webu, što mislite kakvu percepciju stvarate među potencijalnim kupcima ili partnerima? Siromašnu web stranicu mogu si priuštiti određene „ offline branše za koje je bitno samo da doznate broj jer vam hitno trebaju“,  među kojima su dimnjačarski servisi, krojački saloni ili apartmani na moru .

Dobar primjer povoljne izrade stranice je stranica koja iznajmljivačima privatnih smještajnih kapaciteta nudi jednostavnu izradu weba u samo nekoliko koraka, i to za 690 kuna . Radi se zapravo o internetskoj trgovini s devet dizajnerskih predložaka u ponudi, koji savršeno funkcionira za reklamu na Internetu onima koji nemaju velik budžet.

No, već frizerski saloni trebaju bolje razmisliti o tome koliko će volje, energije i, na kraju, novca uložiti u vlastitu prezentaciju. Ako šišanje i pramenovi stoje 500 kuna, web vam jednostavno ne može izgledati kao da ste ga platili s tri takve usluge. Vrhunska klijentela koja je spremna platiti, itekako pazi gdje ide i kakav dojam ostavljate. Možete biti i najbolji frizer na svijetu, ali ako imate web koji odiše „ne ide mi dobro posao pa si ne mogu priuštiti novi web“, nećete privući baš dobru klijentelu. Imidž prodaje. Jednako kao što će se muškarci prije okrenuti za zgodnom i sređenom djevojkom, tako će se i web surferi prije „okrenuti“ za sređenom web stranicom. Druga stvar je što se uistinu krije iza maske. O tome ovdje nije riječ.  Mi govorimo o prezentaciji na webu.

Upitali smo četiri web profesionalca za mišljenje što klijent može dobiti za 1500 kuna te zašto treba ulagati više novca u razvoj web stranica:

Filip Višić iz tvrtke Informativka, koji iza sebe ima već 20 pokrenutih web stranica:

Jeftini webovi mogu služiti samo kao landing stranice. Konkretno, za 1500 kn može se dobiti  osnovna stranica s logotipom tvrtke, prezentacijom proizvoda, par kraćih tekstova od 500 znakova i kontakt formularom bez mogućnosti samostalne administracije.

Ozbiljnije tvrtke trebale bi imati i ozbiljnije webove. Ako netko ne može uložiti barem 5000 kn u izradu web stranice, onda mu ni nije mjesto na webu.

Sličnog razmišljanja je i dizajner Ratko Gregor Jagodić, vlasnik Kiosk Studija i art direktor PlanB magazina, koji tvrdi da je minimum ulaganja u manju, originalnu web stranicu 5 tisuća kuna:

Za 1500 kuna ne možete dobiti ni najjednostavniju web stranicu od profesionalnog dizajnera ako ne koristi gotov predložak, koji će višestruko iskoristiti. Moram napomenuti da brojni klijenti ne znaju razliku između vizualnog identiteta i same izrade web stranice pa očekuju da u cijeni weba bude uključena i izrada logotipa, što se oduvijek zasebno plaćalo. Nerijetko je i cijena izrade logotipa puno veća od 1500 kuna, pa govoriti o izradi kompletne web stranice za taj iznos je suvišno ukoliko se traži usluga profesionalnog dizajnera.

Stav Lucijana Blagonića, jednog od Blagonic Brothersa i dizajnera Netokracije jest:

Jeftini web ne bih nikako preporučio ozbiljnoj tvrtki jer bi loša internetska prezentacija mogla naštetiti online ugledu tvrtke i narušiti dozu povjerenja koju korisnici imaju prema tvrtki ili brandu. Za 1500 kn može se očekivati eventualno nekakva statična stranica ili, u najboljem slučaju, one pager, no najčešća praksa je upravo kupnja i prilagodba gotovog templatea za neki CMS tipa WordPress ili Joomlu. Na taj način tvrtka je dobila nešto što možda lijepo izgleda, ali nije unikatno te prilagođeno potrebama tvrtke.

Goran Peuc, dizajner u Nivasu koji stoje iza projekata poput originalne Kolektive i Banke krvi, navodi:

Ne treba svima kvalitetna stranica, velika količina poslovnih branši može funkcionirati sa krajnje jednostavnim stranicama.

Primjerice, jedan od najjačih hamburger restorana u svojem gradu Little Big Burger sa stranicom od nekoliko stotina dolara, prvi je na Googleu za pojmove „hamburger“ „Portland“ i slične pretrage. S druge strane, mnogi restorani ulažu ogromne iznose u suludo dizajnirane stranice koje im zapravo ne trebaju.

Vratimo li na našu ciljnu skupinu, one kojima stranica zaista treba u njihovom poslovanju ,matematika je vrlo jednostavna: treba odvagati omjer uloženog i dobivenog žele. Manje -više bilo kakva, pa čak i besplatna, stranica će postići nekakav rezultat. No pitanje je koji će postotak korisnika koji dođu na tu stranicu uspješno obaviti ono za što je stranica namjenjena, i naravno, koja će količina korisnika uopće doći.“

Cijena u pravilu garantira dizanje količine posjetitelja te postotak uspješno obavljenih radnji na stranici. Ono što je problematično je da cijena projekta raste eksponencijalno, a za uzvrat dobivamo linearan rast uspješnosti stranice.

Peuc zaključuje kako koliko se vlasniku isplati uložiti u stranicu ovisi o tome koliko brzo želi povrat uloženog novca, te što mu znači svaki pomak u uspješnosti stranice. Koliko vi smatrate da je potrebno zaista uložiti u kvalitetnu web stranicu?

Robert Mali od
Odličan odgovor, samo kao da je kopiran od nekud. Već sam ga čitao negdje...‌

Slična pitanja

4 odgovora 2.3k 👀
2 odgovora 1.2k 👀
6 odgovora 2.4k 👀
1 odgovor 760 👀
5 odgovora 2.0k 👀
3 odgovora 468 👀
1 odgovor 3.4k 👀
Goran Dren 14.03.2014. pitanje u rubrici Internet od Goran Dren
3 odgovora 749 👀
Goran Dren 14.03.2014. pitanje u rubrici Internet od Goran Dren
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.1k pitanja

22.9k odgovora

8.7k komentara

1.6k korisnika

...