2.2k pregleda
Lovro Gorup u rubrici Obrazovanje od Lovro Gorup
Što je sve potrebno završiti da bi osoba postala svećenik? Je li nužno potrebno ići u sjemenište?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+14 glasa
Michelle Koprivnjak od Michelle Koprivnjak

Da bi netko postao svećenik nije nužno provesti vrijeme u sjemeništu. To je tako zbog toga jer netko možda dobije poziv i nakon srednje škole, a nije bio u sjemeništu. No ono što je potrebno kako bi netko postao svećenik je završen teološki fakultet. Ako se netko želi zavjetovati, a nema završen spomenut fakultet, to može učiniti i postati npr. Franjevac, ali u tom sličaju ne može voditi mise, ispovjedati i slično. 

Većina svećenika savjetuje razgovore i neko vrijeme prepoznavanja i pratnje kako bi osoba koja se želi zarediti bila sigurna u svoj poziv i odluku. 

Ono što Zagrebačka nadbiskupija nudi je program "Dođi i vidi" koji nudi pomoć u sazrijevanju na putu do svećeništva. 

+12 glasa
Dina Kljajić od Dina Kljajić
uređen od Dina Kljajić

Svećenički poziv namijenjen je mladićima koji razmišljaju o tome da postanu svećenici potrebno je prije da jedan period svog života posvete promišljanju o tome koja je stvarno Božja volja za njihov budući život. Kroz promišljanje dobro će razlučiti Božju volju te odluku je li svećenički poziv za njihov život ono pravo.

Ako se odluče postati svećenici, mladići će upisati i pohađati bogosloviju, odnosno vjersku školu. To je najčešće škola ili zavod za učenje teoloških i drugih predmeta, gdje se školuju i pripremaju za buduće svećenike.

Kod nas u Hrvatskoj, trenutno, situacije je ovakva:

  • Budući svećenici rimokatoličke vjeroispovjesti prvo upisuju i trebaju završiti petogodišnji studij teologije. Nakon završetka studija teologije, još 1 godinu sudjeluju u pastoralnom radu, te se na kraju zaređuju za svećenika. Kod nas imamo teološki studij u Zagrebu.

Što se tiče drugih značajnijih vjeroispovjesti u Hrvatskoj, dodala bih još i ovo:

  • Budući svećenici pravoslavne vjeroispovijesti školuju se na sličan način kao prethodni, no u Hrvatskoj ne postoji ustanova za takvo školovanje.
  • Za islamsku vjeroispovijest nisu nužni školovani svećenici jer imam znači “prvi u molitvi”, a što govori da imam može biti i najstariji sudionik zajednice, te netko tko najbolje poznaje vjerski obred, odnosno vjerske knjige (Kur’an). Ipak, suvremeni islam potencira školovanje za svećenika. Islamski vjerski odgoj počinje u mektebu (osnovna vjerska škola), a nastavlja se u medresi (srednja vjerska škola). Školovani imam treba završiti medresu. Mekteb i medresa u Hrvatskoj djeluju pri džamiji u Zagrebu. Čak štoviše, imami danas sve češće završavaju islamski teološki fakultet iako on ne postoji u Hrvatskoj.

Slična pitanja

1 odgovor
Lovro Gorup 22.09.2020. pitanje u rubrici Vjera i religija od Lovro Gorup
1 odgovor
1 odgovor
Znatko medijski pokriva

Humans vs Machines

Zagreb
29. 09. 2023.

ULAZNICE uz 20% POPUSTA
Znatko medijski pokriva


Zagreb
30. 09. 2023.

ULAZNICE uz POPUST
Znatko medijski pokriva

Kako prodavati kupcima budućnosti?

Zagreb, 19. i 20.10.2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Powered by Intersec

Ljubljana
25. i 26. 10. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

11.9k pitanja

18.8k odgovora

5.9k komentara

1.5k korisnika

...