224 pregleda
Michelle Koprivnjak u rubrici Financije od Michelle Koprivnjak [Ekstraktivan] (8.2k bodova)
promjena rubrike od Znatko
Što je po vama bolje, štediti u banci ili u osiguranju? Koja su vaša razmišljanja, savjeti, iskustva?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+8 glasa
Antoneta Hrgović od Antoneta Hrgović [Megaktivan] (17.3k bodova)
odabran od Michelle Koprivnjak
 
Najbolji odgovor

Smatram da je bolje štedjeti u osiguravajućem društvu iz više razloga. Osnovni razlog je što nikada ni jedno osiguravajuće društvo nije propalo, za razliku od banaka, koje jesu. Kada bi osiguravajuće društvo i propalo, sredstva, odnosno ušteđevine ne mogu propasti. To je tako jer je svako osiguranje (pa tako i vaša štednja) zaštićeno reosiguranjem (odnosno, zaštićena su njegova sredstva). Radi se o disperziji rizika ( reklo bi se u narodu, " ne stavljj sva jaja u istu košaru), odnosno o podjeli sredstava u različite uloge, poslove i reosiguravajuće kuće. 

Također, na kraju osigurateljne godine, ugovaratelj osiguranja može podići osiguranu svotu uvećanu za dobit (kao što može u banci, samo uvećanu za pripadajuću kamatnu stopu). U banci istu tu štednju ne može pretvoriti u mirovinsku rentu, što može u osiguravajućem društvu.

Nadalje, prednost štednje putem police životnog osiguranja u osiguravajućem društvu možemo prikazati i na sljedećem primjeru:

Uzmimo za primjer dvije osobe, jednu koja štedi u banci, a druga u osiguranju. Obje osobe svake godine za štednju izdvajaju 1000 eura i odlučile su štedjeti 20 godina. Nakon desete godine štednje, osoba koja je štedjela u banci je umla prirodnom smrću. Nasljednici te osobe su po završetku ostavinske rasprave dobili ušteđenih 10 000 eura plus kamatu. Osoba koja je štedjela u osiguravajućem društvu također je umrla u desetoj godini štednje. Osigurana svota zaključenja prilikom sklapanja police je otprilike 20 000 eura. Dakle, nasljednici te osobe (navedeni na polici osiguranja kao korisnici u slučaju smrti) će bez čekanja ostavinske rasprave, po prijavi nastanka smrtnog slučaja u osiguravajućoj kući, dobiti osigurani iznos ( ranije spomenutih cca. 20 000 eura) plus pripadajuću dobit. U slučaju smrti usred nezgode (nesretnog slučaja), nasljednici osobe koja je štedjela u banci dobili bi ušteđeni iznos, a nasljednici ( korisnici osigurane svote u slučaju smrti osiguranie osobe) osobe koja je štedjela dobili bi dvostruki osigurani iznos, što u ovomn primjeru iznosi cca. 40 000 eura.

U banci nije moguće zaključiti osiguranje od posljedica nesretnog slučaja, što u osiguranju je. U osiguranju će osiguranik imati pravo na isplatu naknade u slučaju povrede koja kao posljedicu ima trajni invaliditet te naknadu za bolničke dane ( svki dan proveden u bolnici).

Slična pitanja

1 odgovor 156 pregleda
1 odgovor 114 pregleda
4 odgovora 194 pregleda

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.4k pitanja

13.6k odgovora

2.8k komentara

1.3k korisnika

...