Margareta Jurisi u rubrici Kozmetika i estetika od Margareta Jurisi
Volite li ići u solarij? Mislite li da je opasan?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

7 odgovor(a)

+10 glasa
Ivana Horžić od Ivana Horžić
odabran od Margareta Jurisi
 
Najbolji odgovor

Solarij nije bezopasan kao što dosta ljudi smatra. Solarij kao i Sunce ima UV zrake koje prelaze na nas, a kao što je svima poznato one nisu bezopasne. Pretjerano izlaganje UV zrakama dovodi do prijevremenog starenja kože, pojave madeža, te mnogih drugih poteškoća. Za osobe sa bijelom, tj jako svijetlom puti se preporuča potpuno izbjegavanje solarija. 

Također kao i kod izlaganja Suncu ljeti preporuča se korištenje kreme sa zaštitnim faktorom i ne pretjerano zadržavanje u solariju. 

Prije odlaska u solarij potrebno je istuširati se i pobrinuti da nam tijelo ne bude pretjerano isušeno jer onda može doći do neravnomjernog tamnjenja. Također ne trebamo se predugo zadržavati unutar solarija jer to može postati opasno. Nakon solarija svakako se moramo pobrinuti da nam koža uvijek ostane nahranjena, a to činimo pomoću losiona i mlijeka za tijelo. 

Osobno nikada nisam otišla u solarij no planiram jednom otići. Svakako preporučam da odlazak u solarij ne bude prečest i da uvijek pri tome pazimo na svoje zdravlje!

+7 glasa
Karla Jurišić od Karla Jurišić
Činjenica je da je solarij opasan za našu kožu te da mu se ne bi smjeli pretjerano izlagati, isto kao i Suncu. Moramo paziti na našu kožu te što više pokušati spriječiti njezino uništenje te moguće bolesti.

No,  ponekada odem u solarij jer volim preplanuli ten osobito po ljeti. Solarij mi pomaže u bržem dobivanju boje te me štiti od opeklina na suncu zbog dobre podloge. Ali, imam ograničeno vrijeme odlaska u solarij jer sam svjesna posljedica i štetnog utjecaja njegovih zraka.

Mislim da povremeni odlazak neće toliko štetiti našoj koži ali definitivno moramo pripaziti na količinu izlaganja.
+6 glasa
Nika Nikić od Nika Nikić

Solarij ne mora biti štetniji od Sunca. Sve ovisi o tome koliko se često odlazi u njega, na kojoj jačini se sunčate i u kojem vremenskom razdoblju. Trenutak kada solarij postaje štetan je kada se u njega odlazi prečesto. Razlog zašto se Sunce ne smatra tako štetnim je taj što se Suncu praktičkim izlažemo samo 3 mjeseca godišnje. U solarij je moguće ići kroz cijelu godinu, no to nije dobro. U redu je otići povremeno, da li po nekoj posebnoj prilici ili kako bi pripremili kožu za Sunce. Neki dermatolozi čak kažu da je zdravo ići u solarij prije ljeta da bi navikli kožu na Sunce. Naravno, sve je okej u umjerenim količinama. 

+6 glasa
Antoneta Hrgović od Antoneta Hrgović

Osobno nikada nisam bila u solariju, niti bih htela otići, ali sam isto tako dosta upoznata da solarijima pošto je dosta osoba koje poznajem dugo vremena bilo "redovni gost". Smatram da je odlazak u solarij nezdrava navika koja može ostaviti velike i trajne posljedice na koži, baš kao što može i pretjerano izlaganje sunčevim zrakama. Naime, gledala sam davno jedan video u kojemu je učinak sunca i solarija bio zbilja dobro objašnjen, pa ću to probati ukratko prenjeti ovdje. Tim dermatologa zaustavljao je ljude na ulici i pitao ih idu li u solarij i koliko se sunčaju. Zatim su ih slikali posebnom kamerom koja otkriva sva oštećenja kože, a primarno ona učinjena sunčanjem. Mnogi su se šokirali nakon što su vidjeli kakve posljedice prekomjerno sunčanje i odlazak u solarij može imati na kožu. Ne kaže se bez razloga da "koža pamti". Oštećenja prouzrokovana sunčanjem u solariju možda neće biti očita odmah, ali će ih godine svakako pokazati.

+6 glasa
Lara Kovačević od Lara Kovačević
uređen od Lara Kovačević

Solariji nemaju benefita za zdravlje.
S obzirom da su dizajnirani tako da proizvode puno više razine UVB zraka nego sama sunčeva svjetlost, i tamnjenje i šteta su ubrzani. UVB zrake uzrokuju tamnjenje kože i povećavaju rizik za razvitak raka kože. Važno je razumjeti da, iako se tamnjenje smatra pozitivnom stvari, ono je samo obrambena reakcija kože. Argument o vitaminu D je mit - tamnjenje kože nema veze sa sintezom vitamina D.

Argumenti protiv solarija:
- Australija je potpuno zabranila solarije
- postoji 59% veći rizik za razvijanje raka kože kod korisnika solarija, a postotak se povećava svakim dodatnim odlaskom (studija Međunarodne agencije za istraživanje raka)

Jedina sigurna alternativa koja ne povećava rizik za melanom je sprej - spray tan

+4 glasa
Sandra Vukov od Sandra Vukov

U solariju sam do sada bila 5-6 puta prije ljeta, točnije prije mora da budem malo tamnija. Znala sam kasnije ići na more nego ostali i zbog toga nisam htjela biti šaka u oko ali i zbog sebe jer volim kad sam tamnija. Osobno nemam ništa protiv solarija, smatram da bi nekim ljudima i dobro došlo ići u solarij u određenoj količini ali naravno i nemam predrasude prema onima koji ne žele ići u njega jer nema potrebe da idu ako su zadovoljni svojom bojom kože ili ako nisu zadovoljni a ne žele izlagati svoju kožu. Znanstvena istraživanja su dokazala da solarij ne vodi do proizvodnje vitamina D  jer solarij nije sunce i nema jednake učinke kao sunce niti proizvodi UBV zrake nego UVA koje bi naglašavaju trebalo razlikovati.

Solarij može djelovati dobro i na anksioznost jer se opustimo i uživamo u njemu.

Osobno preporučam, Solarij Suncokret koji se nalazi na dvije lokacije: Savska cesta 150 i Slovenska ulica 26.

+4 glasa
Gabriela Novosel od Gabriela Novosel
Osobno izbjegavam solarij, radi vrlo svjetlog tena i inače brzog gorenja na suncu. Također imam i dosta madeža po koži pa ne mislim kako je solarij dobar izbor za mene kad dođe do teme preplanulosti. No, osobe koje nemaju problema kao ja, za njih ne smatram solarij opasnim. Kao i u svemu, treba imati mjeru i ne ići na konstantna prženja, ali npr. par odlakaza prije mora, početkom ljeta, ne smatram štetnima.

Slična pitanja

2 odgovora 251 👀
5 odgovora 435 👀
4 odgovora 2.9k 👀
2 odgovora 398 👀
2 odgovora 299 👀
2 odgovora 324 👀
1 odgovor 432 👀
1 odgovor 402 👀
Znatko predstavlja

Međunarodna enogastronomska konferencija

Zagreb, 12. 03. 2024.
Znatko predstavlja

Kako dobro pozicionirati svoj online biznis

20.03.2024.
PRIJAVA
Znatko predstavlja

Budućnost financija i tehnologije

Zagreb
21. i 22. 03. 2024.

ULAZNICE
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.4k pitanja

22.0k odgovora

8.1k komentara

1.6k korisnika

...