252 pregleda
Darko Međimurec u rubrici Društvo od Darko Međimurec (30.5k bodova)
Bacite li oko na razvoj i događanja u svijetu feminizma, svi se možemo složiti da se do danas dosta toga izdogađalo. Pitanje je da li se u društvu može razgovarati o vremenu gdje imamo ravnopravnost spolova - da su muškarci i žene jednaki u društvu?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+8 glasa
Iva Murat od Iva Murat (33.8k bodova)

Mislim da i dalje treba raditi na ravnopravnosti spolova. Iako smo u tom pogledu kao društvo puno napredovali, i dalje nije sve kako bi trebalo biti. Mislim da se neravnopravnost često može primijetiti na radnom mjestu. Nažalost, i dalje postoje radna mjesta na kojima su žene manje plaćene od svojih muških kolega iako rade isti posao i imaju iste kvalifikacije. U našem društvu često postoje predrasude koje se odnose na "muška" i "ženska" zanimanja. Tako ljudi često imaju predrasude prema ženama koje voze kamione, rade kao vatrogaskinje, policajke ili majstorice. Također, postoje predrasude prema muškarcima koji rade kao kozmetičari, frizeri, odgajatelji u vrtiću... U nekim manje razvijenim zemljama ženska su prava jako ugrožena, a negdje gotovo i ne postoje. Također, nasilje nad ženama i dalje je velik društveni problem. Mnoge žene trpe nasilje u braku i u vezama, a boje se prijaviti nasilnika, što iz straha od njega samoga, što iz straha od osuda okoline, a neke i zato što nemaju kuda otići. Iako se o tome još manje priča, prisutno je i nasilje nad muškarcima. 

Redakcija 28.09.2021. pitanje u rubrici Poslovanje od Redakcija (113k bodova)
15.11.2022. prikazano od Znatko
Kakva je pozicija žena u poslovnom svijetu?
+6 glasa
Lucija Vlaović od Lucija Vlaović (10.3k bodova)
Mislim da još uvijek kao društvo ne možemo reći da imamo ravnopravnost spolova. Naravno, pogledamo li globalno, postoje države koje su bliže postizanju ravnopravnosti od ostalih. Nije isto govorimo li o Saudijskoj Arabiji ili o Norveškoj kada se razmatra pitanje ravnopravnosti spolova.

Budući da je Hrvatska dio Europske Unije, moguće je provijeriti kako stojimo s ravnopravnosti spolova. Postoji Indeks ravnopravnosti spolova koji se računa svake godine za pojedinu državu članicu. Prikupljanje svih podataka i izračun provodi Europski institut za ravnopravnost spolova (EIGE). Hrvatska se 2020. godine našla na 20. mjestu s 57,9 bodova (što je 10 bodova iza prosjeka indeksa). Najbolji indeks Hrvatska ima na području zdravstva i financija, a najslabiji na području skrbi i društvenih aktivnosti.

Postoji i 'The Global Gender Gap Index' koji iznosi od 0-1, mjeri se u četiri kategorije (ekonomska participacija i mogućnosti, pristup obrazovanju , zdravlje i uključenost u politiku). Na toj je listi za 2020. godinu najbolji Island (0,877), a Hrvatska se nalazi na 60. mjestu (0,720). Najgore države na tom su popisu Jemen, Irak i Pakistan.

Samo postojanje ovakvih indeksa, kao i činjenica da niti jedna država nema taj indeks globalni indeks 1 i matematički pokazuje da nismo u mogućnosti razgovarati o vremenu ravnopravnosti spolova, ali poboljšanje tih indeksa svake godine u razvijenijim državama daje naznaku da ćemo jednoga dana možda tu ravnopravnost i postići.

Slična pitanja

2 odgovora
Mia Marijanović 25.07.2021. pitanje u rubrici Vjera i religija od Mia Marijanović (9.2k bodova)
1 odgovor
1 odgovor
Ivan Gačić 06.10.2020. pitanje u rubrici Društvo od Ivan Gačić (8.6k bodova)
1 odgovor
1 odgovor
Ivan Gačić 11.12.2021. pitanje u rubrici Priroda od Ivan Gačić (8.6k bodova)
Znatko medijski pokriva

Vincekovo 2023

Na blagdan Sv. Vinka obilježava se Vincekovo kada počinje nova vinogradarska godina

Sv. Ivan Zelina, 22.01.2023.

DOĐITE
Znatko medijski pokriva
MONEY MOTION 2023
<< the only FinTech conference you should attend >>

Zagreb, 9. - 10. ožujka 2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023


Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

10.0k pitanja

16.0k odgovora

3.9k komentara

1.4k korisnika

...