Lovro Gorup u rubrici Kozmetika i estetika od
Od čega se rade ruževi za usne? Zašto?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+4 glasa
Augustina Kolak od
Većina ruževa za usne je izrađena od 3 osnovna sastojka: voska, ulja i pigmenta. Pigment je boja, voskovi daju oblik i mazivu teksturu. Ulja, poput vazelina, lanolina, kakao maslaca, jojobe, ricinusa, dodaju vlagu. Ulja također mijenjaju intenzitet formule ruža, više ulja znači veću primjenu, manje ulja rezultira bogatijim pigmentom. Ako ste čuli da ruž sadrži olovo, nije namjerno dodan, ali nije opasan. Količina olova će vjerojatno biti minimalna i normalan je rezultat proizvodnog procesa.

Izvor: https://www.webmd.com/beauty/features/makeup-decoding-lipstick
+3 glasa
Karla Jurišić od

Ruževe za usne koriste mnoge osobe koje mogu birati između raznih boja - od 'nude' nijansi. koje su malo blaže, do jakih crvenih. Također su postale popularne ostale boje poput crne, zelene, plave, ljubičaste, itd...

Često smo se znali zapitati od čega se točno rade ruževi za usne. Mnogo kozmetičkih kuća sakriva svoje sastojke s kojima proizvode ruževe za usne, bilo to jer ne žele otkriti tajnu iza kvalitete ili da se ljudi ne bi zgrozili sastojcima te prestali ih koristiti.

Za samo jedan ruž je potrebno nekoliko stotina kemijskih spojeva kako bi se dobila određena boja. Ovo su neki od pigmenata te njihovi sastojci:

  • tamnocrveni - sastojak nazvan eozin koji je zaslužan za dugotrajnu boju
  • crveni klasični pigment - bube koje žive na kaktusu, kuhaju se na otopini amonijaka
  • ružičasta - titanov oksud koji se dodaje u crvenu kako bi se dobio ovaj pigment
Također, postoje neki sastojci koji dodaju miris ruževima ili kako bi nahranili usne, ali se mora biti vrlo oprezan s njima jer mogu djelovati vrlo nadražujuće na usne, primjerice sastojak dobiven iz čilija zbog čega su se pojedini ruževi znali zabranjivati. 
 
Na pitanje - zašto, nema točnog odgovora jer ovisi od firme do firme - većina smatraju da će jedino te pigmente dobiti iz takvih sastojaka.

Slična pitanja

5 odgovora 3.4k 👀
2 odgovora 800 👀
1 odgovor 1.3k 👀
3 odgovora 1.4k 👀
Marko Radić 25.03.2016. pitanje u rubrici Kozmetika i estetika od Marko Radić
3 odgovora 1.7k 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

13.9k pitanja

22.7k odgovora

8.5k komentara

1.6k korisnika

...