Ana Pilato u rubrici Obrazovanje od

Koliko je važno da polaznici na kraju škole stranih jezika polažu ispit?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+8 glasa
Lucija Vlaović od
odabran od Ana Pilato
 
Najbolji odgovor
Svaki jezik ima određeni međunarodno priznati certifikat, a ti certifikati dijele se po stupnju od A1 do C2 (A1, A2, B1, B2, C1, C2) gdje je A1 početni, a C2 najviši stupanj znanja. Za njemački to je DSD, za francuski DELF, za španjolski DELE, a engleski ih ima nekoliko (FCE, CAE...).

Bilo bi dobro birati tečajeve u onim institucijama koje nude polaganje tih tečajeva jer su ti certifikati najbolji dokaz poznavanja jezika. U životopisu puno drugačije izgleda kada netko nabroji da zna pet jezika, a drugačije kada za dva ima položene certifikate. Također, ako netko odlazi raditi u drugu državu kad tad će morati položiti neki od tih certifikata.

Dakle, nije nužno položiti neki ispit, neslužbeni ispiti koji nalikuju onima iz srednje škole i služe tome da 'vidimo koliko smo napredovali' nisu potrebni, oni koji uče jezik 'rekreacijski' ne trebaju polagati nikakve ispite, ali oni koji jezik uče jer će ga trebati aktivno koristiti, bilo poslovno bilo privatno, trebali bi za cilj imati polaganje certifikata određene razine.
+6 glasa
Antoneta Hrgović od

Smatram da je vrlo bitno da polaznici polažu ispit iz nekoliko razloga. Prvenstveno, ispit je način da se provjeri znanje polaznika nakon završenog tečaja ili škole stranih jezika. Na temelju svog znanja, polaznik će dobiti potvrdu/ certifikat koji će kasnije (očekivano) priložiti uz životopis. Bez određene količine stečenog znanja, osoba ne bi trebala moći dobiti potvrdu /certifikat, a količinu znanja dokazuje upravo položen ispit. Osim toga, rezultati ispita će polazniku jasno predočiti u kojim djelovima gradiva se treba poboljšati i na čemu još " treba raditi" kako bi se usavršio.

Također, od velike je važnosti da i am ispit bude kvalitetno koncipiran i da je vjerodostojan pokazatelj znanja polaznika. Smatram da su ( ako je u pitanju jezik), najbolji oni ispiti koji se sastoje od dijela slušanja s razumijevanjem, čitanja s razumijevanjem, verbalnog dijela (komunikacije, odnosno usmeni ispit), i pismenog dijela (koji uključuje provjeru gramatike i pisanje teksta na zadanu temu).

+5 glasa
Nikolina Šrajbek od

Bez polaganja ispita nema ni vrednovanja, kako u svim školama, tako i u školama stranih jezika. Bez vrednovanja znanja, odnosno skupljanja bodova ili dobivanja ocjene, nema ni diplome

Diploma je dokaz da je osoba usvojila znanja koja su bila propisana planom i programom, odnosno da je usvojila određeni stupanj pohađanog jezika. S obzirom da svaki stupanj podrazumijeva druga znanja, određene vještine i sposobnosti, vrlo je važno da se ispit nakon svakog usvojenog stupnja polaže te da se nakon položenog ispita dobije diploma u kojoj je jasno naznačeno o kojem se stupnju radi.                                        

Slična pitanja

5 odgovora 329 👀
3 odgovora 2.1k 👀
3 odgovora 482 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.1k pitanja

22.9k odgovora

8.7k komentara

1.6k korisnika

...