4.5k pregleda
Zoran Marković u rubrici Obrazovanje od Zoran Marković (3.9k bodova)
Isplati li se nekom budućem studentu upisati privatni fakultet a ne državni... za koji se kaže da ako plaćaš da je odmah i lakši fakultet jer onda taj student na privatnom faksu neće morati puno učiti i lakše će ga završiti?
*
* povezano sa odgovorom na pitanje: Isplati li se upisati težak faks?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+7 glasa
Sandra Vukov od Sandra Vukov (18.9k bodova)
Budući da sam se školovala privatno i državno mogu reći da se u našoj državi obrazovanje na privatan način ne isplati jer diplomu privatnog fakulteta neće prihvatiti nijedna državna ustanova (kontaktirajte ministarstva za upit) i ostala državna nadležna tijela. Upoznala sam samo jednog državnog službenika sa privatnom diplomom koji je radio u državnoj službi i otvoreno mi je rekao da je dobio radno mjesto preko veze. Dakle, studirati privatno se isplati samo ako imate vezu kod koga raditi, za mene je to bio bačen novac i izgubljeno vrijeme jer vezu nemam a jedino što sam mogla raditi je kod privatnika što nisam htjela i s pravom nisam jer te firme kod kojih sam počela raditi su završile u likvidaciji. Uvijek možete raditi van struke koje ste studirali a da li vam se to isplati. Naknadno sam sa 22 godine upisala državni pravni fakultet koji još uvijek studiram sa 26 godina i s kojim već sada radim administrativne pravne poslove u struci. Smatram da izgubljeni novac i vrijeme nikada neću vratiti. Isplati se jedino investirati u privatnu medicinu na engleskom programu na Šalati koja dođe 7 tisuca eura na godinu i poslje toga ste doktor i možete raditi bilo gdje. Osobno to je moje iskustvo i slažu se samnom svi moji prijatelji sa diplomom privatnoga fakulteta,ne slažu se oni koji još to studiraju jer nisu svjesni što ih čeka... tamo se puno priča... dakle, isplati se takodjer ako vam to plača firma kod koje radite i koja će vam povećati prihode jer povećavaju konkurentnost i stručnosti zaposlenih osoba.

Privatno škole su jedne od najboljih sustava obrazovanja vani u svijetu, istaknut ću samo Yale, Harvard, Princeton ali to kod nas nije tako jer država nije dobro organizirana oko tih poluprivatnih obrazovnih ustanova niti ne prati njihov rad. Osobno sam morala prijaviti dotičnu profesoricu za koju sam sasvim slučajno saznala da nema fakultet i koja je nakon 5 godina rada u toj ustanovi dobila otkaz. Učenje je relativan pojam. Shvatila sam da sam dobila stvarni pojam o učenju kada sam upisala pravni fakultet. Vjerujem da postoje iznimke koje su uspješne ali ne vjerujem da su uspjeli bez veze jer danas je za sve dobro imati vezu a za ovo je neophodno.
+2 glasa
Lara Tić od Lara Tić (5.0k bodova)
Privatni fakulteti se težinom ne razlikuju od državnih. Svaki fakultet pruža jednaku razinu obrazovanja, međutim privatni ipak imaju kvalitetnije profesore koji se više zalažu za to da njihovi studenti zaista nauče zato što žele održati reputaciju. Pošto se takvi fakulteti plaćaju, njima je u cilju da upišu čim veći broj studenata svake akademske godine, koji si to naravno mogu priuštiti. S obzirom na to da je cijena dosta visoka, oni su odgovorni za zadovoljstvo studenata i zato se automatski više trude. Predavanja sadrže više primjera iz prakse i moguće da su čak malo atraktivniji od onih na državnom fakultetu.

U bolje razvijenim državama su privatni fakulteti cijenjeniji jer se ova praksa navedena gore zbilja provodi i u cilju je studente pripremiti na rad. Također, kada sam istraživala privatne fakultete izvan Hrvatske, vidjela sam da velik broj njih po završetu nudi praksu ili početno zaposlenje kako bi se studenta odmah usmjerilo i olakšalo mu pronalazak posla. Nisam sigurna kakva je situacija u Hrvatskoj, jer se inače kod nas većina poslova traži preko veze tako da je možda ovdje isplativije ići na državni.
0 glasa
Iva Murat od Iva Murat (33.9k bodova)
Iako se kod nas često može čuti mišljenje da su privatni fakulteti lakši od državnih, mislim da to nije uvijek baš tako. Moguće je da su neki profesori manje skloni rušiti studente jer oni svoj studij plaćaju, ali to ne mora biti tako. Mislim da nepoštenja može biti i na privatnom i na državnom fakultetu. Neki poslodavci su pak manje skloni zaposliti osobu koja je završila privatni fakultet jer smatraju da se na privatnim fakultetima ne stječe toliko znanja kao na državnim. To može biti jedan nedostatak privatnih fakulteta. A je li zaista tako, ovisi od fakulteta do fakulteta.

Slična pitanja

1 odgovor
5 odgovora
Marija Userin 30.09.2020. pitanje u rubrici Obrazovanje od Marija Userin (212 bodova)
1 odgovor
1 odgovor
2 odgovora
Znatko medijski pokriva
MONEY MOTION 2023
<< the only FinTech conference you should attend >>

Zagreb, 9. - 10. ožujka 2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023


Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

10.1k pitanja

16.1k odgovora

3.9k komentara

1.4k korisnika

...