Mihaela Blažeka u rubrici Obrazovanje od
Filozofski fakultet u Zagrebu pruža opciju dvopredmetnog i jednopredmetnog studija. Koje su prednosti jednog, a koje drugog i kako donijeti odluku?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+14 glasa
Iva Murat od
odabran od Mihaela Blažeka
 
Najbolji odgovor

Kada studirate dvopredmetno, zapravo studirate pola jednog, a pola drugog studija. Primjerice, ako studirate jednopredmetno, imat ćete 6 predmeta po semestru, a ako studirate dvopredmetno, imat ćete 3 predmeta s jednog smjera i 3 predmeta s drugog smjera. Zato je jedan smjer zapravo pola vašeg dvopredmetnog studija pa imajte na umu da ne možete diplomirati ako ne završite oba studija. 

Velika prednost dvopredmetnog studija je to što možete studirati dva smjera pa time zadovoljavate više svojih interesa, a potencijalno si povećavate šanse za zaposlenje. Nedostatak dvopredmetnog studija bile bi kolizije. Studenti dvopredmetnog studija često imaju kolizije, odnosno preklapanja u terminu predavanja s jednog smjera i predavanja s drugog smjera. Tako možete pohađati samo 50% nastave jednog predmeta i 50% nastave drugog predmeta, što vam ne ide na ruku ako su predavanja jako važna za prolaz. 

Prednost jednopredmetnog studija je to što kolizija nema. Kod jednopredmetnog studija, uglavnom si nije teško složiti raspored jer ne morate paziti na preklapanja, a moguće je i da ćete imati manje rupa u rasporedu. Također, prednost jednopredmetnog studija bila bi što se možete više posvetiti smjeru kojeg studirate i dublje ući u njegovu problematiku, nego kad studirate dva smjera. 

Na kraju, sve ovisi o vašim željama. Ako imate  interesa za dva studijska smjera, upišite ih dvopredmetno.

+7 glasa
Ružica Perić od

Kao studentica spomenutog fakulteta, pokušat ću vam razjasniti kako funkcionira sustav dvopredmetnog studija, iako ja osobno studiram jednopredmetno, no poznajem dosta ljudi koji su se odlučili na dvopredmetni studij.

Pod jednopredmetnim studiranjem podrazumijeva se jedna studijska grupa (npr. psihologija), a dvopredmetni studiranje je ustvari kada spajate dvije dvopredmetne grupe (npr. sociologiju i filozofiju).  Na oba, jednopredmetna i dvopredmetna studija, treba do kraja preddiplomskog studija ostvariti najmanje 180 ECTS-a. Jedini isključivo jednopredmetni studij je psihologija, dok se ostali studiji mogu kombinirati u dvopredmetnoj kombinaciji. Često sam od brucoša dobila pitanje "A koja je najbolja kombinacija za upisati dvopredmetno?" - Upisivanjem onih studijskih grupa koje te zanimaju sam ćeš stvoriti svoju najbolju kombinaciju! Ne postoji samo jedna najbolja kombinacija. Naravno, ukoliko imaš više interesa, morat ćeš se opredijeliti za "samo" dvije stvari s svog popisa no prednost studiranja na ovom fakultetu je što kasnije možete slušati izborne kolegije s bilo kojeg drugog odsjeka bez obzira jeste li njihov student ili ne. Prednosti dvopredmetnih studija je što možete povezati više interesa u svoje obrazovanje, npr. ukoliko vas zanima povijest umjetnosti i antropologija, možete se opredijeliti za oboje, ne morate birati samo jednu stvar. To vam kasnije pruža širi spektar znanja i vještina za ono što vas uistinu zanima. Osim toga, dvopredmetna kombinacija je dobra rezerva ukoliko ne upadnete u ono što vam se više sviđa! Npr. htjeli biste studirati jednopredmetnu antropologiju, ali niste sigurni da ćete upasti. Tada je najbolja opcija da upišete dvopredmetnu antropologiju + nešto drugo što vam se čini srodno(npr. Etnologija i kulturna antropologija) kako biste stekli malo veće šanse da upadnete na nešto što zaista želite. Još jedna prednost je naravno što si povećavati šanse prilikom zaposlenja

Rekla bih da je jedina mana ove vrste studija što se morate više prilagođavati raspored zbog kolizija koje vam se mogu događati(i vjerojatno, ukoliko se odlučite za ovakvu vrstu studija, hoće). Kod jednopredmetnog studija tog nema - imate samo jedan raspored.

Slična pitanja

1 odgovor 622 👀
3 odgovora 496 👀
2 odgovora 289 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.4k pitanja

23.4k odgovora

8.9k komentara

1.6k korisnika

...