Antoneta Hrgović u rubrici Recepti od
Zanima me kako se proizvodi rakija.

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+8 glasa
Monika Matijević od
odabran od Antoneta Hrgović
 
Najbolji odgovor
Rakija je jako alkoholno piće koje se dobiva destilacijom ili fermentacijom voća.Najčešće se izrađuje od šljiva, te se takva rakija naziva šljivovica. Drugo voće od kojih se najčešće radi rakija su grožđe(loza) marelica, dunja, smokva i jabuka.

Za izradu rakije potrebno je imati zdravo i zrelo voće (često i prezrelo) radi razine šećera u voću.

Prije nego što stavimo voće na vrenje, u pravilu je najbolje odstraniti košpice, te trule i oštećene djelove ukoliko ih ima, te ukoliko je potrebno blago pasirati voće. U voće se doda selekcionirani kvasac, te se tako pokrene postupak fermentacije. Pripremljena masa od voća se pretače u bačve(kace) koje se moraju dobro zatvoriti. Vrlo su važni temperaturni uvjeti u kojima se odvija fermentacija, stoga je najbolje bačvu ostaviti na nekom mjestu na kojem temperatura ne odskače vise od cca 15-20°C.

Trajanje procesa fermantacije ovisi o vrsti voća koje koristimo, od 2 do 8 tjedana. Nakon procesa fermentacije, pripremljena masa naziva se komina.  Komina se zatim pretače u rakijski kotao(destilacijski aparat) u kojemu se "peče" rakija, odnosno u kojem se vrši destilacija.

Osnovni cilj destilacije je odvajanje hlapljivih tvari od nehlapljivih, odn. grubo rečeno, odvajanje alkohola i arome od vode i drugih tvari. Ovaj proces u prosjeku traje 2-3 sata. S dobivenim destilatom se ponovi proces destilacije, koji služi za pojačavanje jačine alkohola i dodatno pročišćavanje. Dobiveni proizvod se naziva rakija prepečenica.
+6 glasa
Sandra Vukov od
Rakija se dobiva postupkom destilacije u kojem se fermentirana tekuća smjesa zagrijava, alkohol ekstrahira u obliku pare i zatim se hlađenjem opet pretvara u tekuće stanje. Iz smjese se ekstrahira alkohol kao spoj nižeg vrelišta. Rakija se općenito odnosi na destilirani alkohol od fermentiranog voćnog soka i ona za razliku od drugih alkoholnih pića ne sadrži ugljikohidrate i siromašna je kolesterolom zato se koristi i kao aperitiv. Rakija je u principu destilirano vino. Koncentracija alkohola u rakiji kreće se od 35% do 60%.

Slična pitanja

1 odgovor 10.9k 👀
Antoneta Hrgović 12.11.2020. pitanje u rubrici Recepti od Antoneta Hrgović
1 odgovor 4.6k 👀
Antoneta Hrgović 12.11.2020. pitanje u rubrici Recepti od Antoneta Hrgović
1 odgovor 3.9k 👀
Mia Marijanović 28.01.2016. pitanje u rubrici Recepti od Mia Marijanović
4 odgovora 1.2k 👀
3 odgovora 791 👀
2 odgovora 997 👀
2 odgovora 3.0k 👀
Zoran Jurić 22.11.2020. pitanje u rubrici Recepti od Zoran Jurić
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.4k pitanja

23.4k odgovora

9.0k komentara

1.7k korisnika

...