359 pregleda
Zoran Jurić u rubrici Društvo od Zoran Jurić (8.6k bodova)

Što znači pojam "društvena odgovornost"?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

4 odgovor(a)

+10 glasa
Ivana Horžić od Ivana Horžić (17.6k bodova)
odabran od Zoran Jurić
 
Najbolji odgovor

Pojam društvene odgovornosti govori da se svaka osoba mora ponašati etički, dakle on je dužan surađivati sa svakim pojedincem i organizacijom ukoliko je to u korist društva u cjelini. Ona je iznimno bitna za održavanje ravnoteže između gospodarstva i ekosustava. Bitno je da osoba ne čini ništa loše okolišu ( ne baca stvari u okoliš i sl.), ali isto tako i da ne radi ništa loše ljudima. Osoba ne sije prekršiti osnovna prava koje svaka osoba ima. 

Ono se skoro uvijek koristi kod poslovanja, tj. kod društveno odgovornog poslovanja. Tada je bitno da poduzeće ima dobar utjecaj na zajednicu i pojedince, ali i druga poduzeća. Mora uvijek poštovati ljudska prava i brigu za potrošače. Dakle najvažnije je to da tvrtke žele stvoriti nekakav utjecaj koji je dobar za cijelo društvo. Svim tvrtkama je to zajedničko, ali one društveno odgovorno poslovanje provode na drugačije načine. 

+9 glasa
Lara Tić od Lara Tić (5.0k bodova)
Pogotovo sad u doba pandemije se ovaj pojam često može čuti na televiziji, radiju ili u razgovoru. Društvena odgovornost pojedinca podrazumijeva njegovo moralno ispravno ponašanje prema zajednici. Pojedinac (da bi se smatrao društveno odgovornim) mora poštivati zajednicu u kojoj živi, ne stvarati nemire i nerede, održavati okoliš oko sebe čistim te ne namjerno nauditi nekome drugome.
Ovdje također spada promišljena potrošnja dostupnih resursa (voda, struja, drva, plin, hrana), empatija te pružanje pomoći manje sretnima, briga o starijima i o djeci. Također, jedan od banalnijih primjera bi mogao biti kada ustupite svoje mjesto u javnom prijevozu trudnici, starijoj osobi ili općenito osobi koja ima poteškoća pri stajanju u javnom prijevozu.
U doba korona virusa, ovo podrazumijeva da nosite masku (čistu, treba paziti i na sebe), dezinficirate ruke i održavate razmak u korist zajednice tj kako virus nebi prelazio sa vas na druge, u slučaju da ga imate. Također, ovdje bi spadalo da ako imate temperaturu ostanete doma...

Dakle, društvena odgovornost su svi postupci koje vi poduzimate kako bi poticali pozitivan rast i boljitak zajednice.
+8 glasa
Augustina Kolak od Augustina Kolak (16.3k bodova)

Društvena odgovornost etička je teorija u kojoj su pojednici odgovorni za ispunjavanje svoje građanske dužnosti, a postupci pojedinca moraju biti od koristi cijelom društvu. Na taj način mora postojati ravnoteža između gospodarskog rasta i dobrobiti društva i okoliša. Ako se održi ova ravnoteža, tada se posiže društvena odgovornost.

Teorija društvene odgovornosti izgrađena je na etičkom sustavu u kojem se odluke i postupci moraju etički potvrditi. Ako radnja ili odluka nanese štetu društvu ili okolišu, to bi se smatralo društveno neodgovornim. Svaki pojedinac je moralno odgovoran da se ponaša na način koji je koristan za društvo, a ne samo za pojedinca. 

 

Izvor: https://www.pachamama.org/social-justice/social-responsibility-and-ethics

+5 glasa
Sandra Vukov od Sandra Vukov (19.0k bodova)
Društvena odgovornost znači da su pojedinci i tvrtke dužni djelovati u najboljem interesu svoje okoline i društva u cjelini. Srž ove teorije je donošenje politika koje promiču etičku ravnotežu između dvostrukih mandata, težnje ka profitabilnosti i koristu društvu i cjelini. Koncept društvene odgovornosti drži da bi poduzeća trebala biti dobri državljani, uravnotežujući svoje operacije donošenja novaca s aktivnostima koje donose u društvu bilo na lokalnom, nacionalnom ili gobalnom nivou.

Slična pitanja

1 odgovor
1 odgovor
Ivan Gačić 06.10.2020. pitanje u rubrici Društvo od Ivan Gačić (8.6k bodova)
3 odgovora
Matej Tolić 29.06.2014. pitanje u rubrici Društvo od Matej Tolić (4.8k bodova)
2 odgovora
Biljana Tandara 08.11.2020. pitanje u rubrici Posao od Biljana Tandara (3.7k bodova)
2 odgovora
Goran Dren 01.09.2020. pitanje u rubrici Pravo od Goran Dren (6.1k bodova)
Znatko medijski pokriva
MONEY MOTION 2023
<< the only FinTech conference you should attend >>

Zagreb, 9. - 10. ožujka 2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023


Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

10.1k pitanja

16.1k odgovora

3.9k komentara

1.4k korisnika

...