Zoran Jurić u rubrici Društvo od

Što znači pojam "društvena odgovornost"?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

4 odgovor(a)

+11 glasa
Ivana Horžić od
odabran od Zoran Jurić
 
Najbolji odgovor

Pojam društvene odgovornosti govori da se svaka osoba mora ponašati etički, dakle on je dužan surađivati sa svakim pojedincem i organizacijom ukoliko je to u korist društva u cjelini. Ona je iznimno bitna za održavanje ravnoteže između gospodarstva i ekosustava. Bitno je da osoba ne čini ništa loše okolišu ( ne baca stvari u okoliš i sl.), ali isto tako i da ne radi ništa loše ljudima. Osoba ne sije prekršiti osnovna prava koje svaka osoba ima. 

Ono se skoro uvijek koristi kod poslovanja, tj. kod društveno odgovornog poslovanja. Tada je bitno da poduzeće ima dobar utjecaj na zajednicu i pojedince, ali i druga poduzeća. Mora uvijek poštovati ljudska prava i brigu za potrošače. Dakle najvažnije je to da tvrtke žele stvoriti nekakav utjecaj koji je dobar za cijelo društvo. Svim tvrtkama je to zajedničko, ali one društveno odgovorno poslovanje provode na drugačije načine. 

+10 glasa
Lara Tić od
Pogotovo sad u doba pandemije se ovaj pojam često može čuti na televiziji, radiju ili u razgovoru. Društvena odgovornost pojedinca podrazumijeva njegovo moralno ispravno ponašanje prema zajednici. Pojedinac (da bi se smatrao društveno odgovornim) mora poštivati zajednicu u kojoj živi, ne stvarati nemire i nerede, održavati okoliš oko sebe čistim te ne namjerno nauditi nekome drugome.
Ovdje također spada promišljena potrošnja dostupnih resursa (voda, struja, drva, plin, hrana), empatija te pružanje pomoći manje sretnima, briga o starijima i o djeci. Također, jedan od banalnijih primjera bi mogao biti kada ustupite svoje mjesto u javnom prijevozu trudnici, starijoj osobi ili općenito osobi koja ima poteškoća pri stajanju u javnom prijevozu.
U doba korona virusa, ovo podrazumijeva da nosite masku (čistu, treba paziti i na sebe), dezinficirate ruke i održavate razmak u korist zajednice tj kako virus nebi prelazio sa vas na druge, u slučaju da ga imate. Također, ovdje bi spadalo da ako imate temperaturu ostanete doma...

Dakle, društvena odgovornost su svi postupci koje vi poduzimate kako bi poticali pozitivan rast i boljitak zajednice.
+9 glasa
Augustina Kolak od

Društvena odgovornost etička je teorija u kojoj su pojednici odgovorni za ispunjavanje svoje građanske dužnosti, a postupci pojedinca moraju biti od koristi cijelom društvu. Na taj način mora postojati ravnoteža između gospodarskog rasta i dobrobiti društva i okoliša. Ako se održi ova ravnoteža, tada se posiže društvena odgovornost.

Teorija društvene odgovornosti izgrađena je na etičkom sustavu u kojem se odluke i postupci moraju etički potvrditi. Ako radnja ili odluka nanese štetu društvu ili okolišu, to bi se smatralo društveno neodgovornim. Svaki pojedinac je moralno odgovoran da se ponaša na način koji je koristan za društvo, a ne samo za pojedinca. 

 

Izvor: https://www.pachamama.org/social-justice/social-responsibility-and-ethics

+6 glasa
Sandra Vukov od
Društvena odgovornost znači da su pojedinci i tvrtke dužni djelovati u najboljem interesu svoje okoline i društva u cjelini. Srž ove teorije je donošenje politika koje promiču etičku ravnotežu između dvostrukih mandata, težnje ka profitabilnosti i koristu društvu i cjelini. Koncept društvene odgovornosti drži da bi poduzeća trebala biti dobri državljani, uravnotežujući svoje operacije donošenja novaca s aktivnostima koje donose u društvu bilo na lokalnom, nacionalnom ili gobalnom nivou.

Slična pitanja

1 odgovor 638 👀
1 odgovor 686 👀
3 odgovora 1.1k 👀
Matej Tolić 29.06.2014. pitanje u rubrici Društvo od Matej Tolić
2 odgovora 431 👀
2 odgovora 369 👀
Goran Dren 01.09.2020. pitanje u rubrici Pravo od Goran Dren
1 odgovor 874 👀
Lovro Gorup 22.11.2020. pitanje u rubrici Internet od Lovro Gorup
1 odgovor 344 👀
Laura Marjanović 04.09.2021. pitanje u rubrici Osobni razvoj od Laura Marjanović
4 odgovora 645 👀
Matija Kranjčić 18.08.2021. pitanje u rubrici Osobni razvoj od Matija Kranjčić
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.3k pitanja

23.2k odgovora

8.9k komentara

1.7k korisnika

...