Sandra Vukov u rubrici Djeca i roditeljstvo od Sandra Vukov
Kako se brinuti u zajedničkom stanu o članu obitelji koji ima koronu? Kako se paziti da se i mi ne zarazimo?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

4 odgovor(a)

+9 glasa
Lara Tić od Lara Tić
odabran od Sandra Vukov
 
Najbolji odgovor
Zaraženu osobu potrebno je izolirati čim je više moguće te ju držati na udaljenosti od ostalih ukućana. Treba mu osigurati toplinu, ugodnost te redovito prati plahte i odjeću kako bi se virus čim manje zadržavao u prostoriji u kojoj on/ona obitava. Prostoriju u kojoj je ta osoba smještena treba zračiti, zbog toga što je svjež zrak uvijek dobar pomoćnih za imunitet, a tako se također uklanjaju virusne čestice iz zraka u toj sobi. Higijenu treba čim bolje održavati.

Što se tiče skrbi, treba odrediti jednu osobu koja će se brinuti za zaraženog, možda po kriteriju da se izabere onoga tko nije u rizičnoj skupini. Ta osoba bi trebala nositi masku i rukavice kada je u kontaktu sa zaraženim i uz to i dalje redovito prati ruke. Sav pribor kojim se zaraženi koristi treba oprati čim prije te paziti da ne dolazi u doticaj sa onime čime se ostali koriste (pribor za jelo, tanjur, čaše, pladanj...). Ako se zaražena osoba kreće po kući/stanu, neka to čini dok su otvoreni prozori te s maskom i uz pokušaj da čim manje dodiruje namještaj kojim se ostali koriste. Hranu donositi na pladnju bez direktnog kontakta.

Zaražena osoba mora pratiti svoje simptome te obavještavati druge kako se osjeća, čisto da osjeća potporu svojih ukućana te da se ne osjeća usamljeno. Također,iz izolacije ne smije izlaziti dok ne dođe negativan rezultat na test za virus, i preporuča se redovit kontakt sa liječnikom (koliko liječnik preporuči da je redovito).

I nemojte se bojati zato što ćete tako samo izazvati stres sebi i zaraženom. Na kućnoj njezi se oporavilo već mnogo ljudi, i sve ove preventivne mjere (koje smo naveli svi mi u odgovorima) su najbolje što samostalno možete učiniti.
+8 glasa
Sara Adžić od Sara Adžić

Postoji nekoliko preventivnih načina, ali ništa nije garancija da se neće i ostali članovi obitelji zaraziti. To je  jedan od najčešćih puteva širenja zaraze zbog kojeg je donešena mjera samoizolacije svih članova obitelji ukoliko je samo jedan član COVID pozitivan.

Prije svega, zaraženoj osobi potrebno je osigurati prostoriju koja je na neki način ograđena od ostalih. Također, preporučljivo je da je samo jedan član obitelji u kontaktu sa zaraženim te da se i on drži podalje od ostalih koliko je to moguće. Zaraženi član bi trebao redovito zračiti svoju prostoriju, nositi masku kada se kreće izvan svoje prostorije te dezinficirati kvake i površine koje je dirao iza sebe.

Osoba koja je u kontaktu sa zaraženim treba uvijek nositi masku te redovito dezinficirati ruke. Hranu je poželjno ostavljati ispred sobe na nekom pladnju, a pribor koji je bolesna osoba koristila ne bi se trebao miješati sa ostalim. Što se higijene tiče, potrebno je osigurati poseban ručnik koji se drži u izoliranoj sobi kao i četkica za zube.

+7 glasa
Lucija Vlaović od Lucija Vlaović
Bitno je tog člana obitelji što je moguće više izolirati (s tom osobom stupati što je manje moguće u kontakt). Budući da prosječan hrvatski građanin nema mogućnost potpuno izolirati nekog ukućana bitno je paziti kada i u kojoj mjeri ta osoba koristi zajedničke prostorije.

Svakako bi bilo dobro odvojiti prostoriju (neku sobu koja je odvojena od ostatka stana) u kojoj će boraviti samo zaražena osoba (sve stvari koje će biti potrebne nekom drugom ukućanu dobro je iznjeti za vrijeme u kojem traje zaraza, otprilike dva tjedna).

Kada se toj osobi ide pomoći (dati hranu, piće, lijekove) bilo bi dobro to ostaviti pred vratima kako bi osoba to mogla preuzeti bez kontakta. Ako ta osoba ima težu kliničku sliku s visokom temperaturom, gubitkom apetita pa toj osobi treba konstantna njega obavezno je nositi masku kada se s tom osobom dolazi u kontakt (možda i češće mijenjati odjeću).

Ta osoba naravno treba i dalje održavai osobnu higijenu i slično pa joj se mora omogučiti što kraći put do kupaonice. Kada izlazi van bilo bi poželjno da nosi masku. Također, kupaonicu bi bilo dobro često (pogotovo nakon te osobe) provjetravati (ako kupaonica ima prozor) i dezinficirati.
+7 glasa
Karla Jurišić od Karla Jurišić

Ukoliko jedan član obitelji dobije koronu, moguće se spasiti od toga da se i ostali članovi ne zaraze. Najbitnija stvar je nositi maske jer zaista mogu spriječiti od zaraze te konstantno prati ruke, ne dirati oči, nos i usta te dezinficirati ostatak kuće. Također, maksimalno izbjegavati kontakt s osobom.

Brinuti o zaraženom članu možete na način da:

  • uzima dovoljno vitamina kroz voće, povrće ili kapsule
  • prozračujete prostoriju kako bi se ubile bakterije u sobi
  • bolesniku radite jela sa što više luka, češnjaka i đumbira
  • snižavate temperaturu
  • opskrbljivati ga sa dovoljno tekućina
  • bilo bi dobro pratiti razinu kisika u tijelu te provjeravati disanje

Slična pitanja

6 odgovora 406 👀
3 odgovora 444 👀
2 odgovora 227 👀
3 odgovora 444 👀
6 odgovora 535 👀
2 odgovora 455 👀
1 odgovor 210 👀
2 odgovora 511 👀
Marija Miljević 29.07.2022. pitanje u rubrici Osobni razvoj od Marija Miljević
1 odgovor 210 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.7k pitanja

22.4k odgovora

8.4k komentara

1.6k korisnika

...