Lovro Gorup u rubrici Zdravlje i medicina od
Što je hemolitička bolest novorođenčeta? Koji su simptomi? Kako se liječi?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+12 glasa
Monika Matijević od
Drugi naziv za hemolitičku bolest novorođenčeta je fetusna eritroblastoza. Da bi razumijeli kako nastaje ova bolest najprije moramo znati što to znači biti Rh faktor. Rh pozitivnost ili negativnost je onaj minus koji stoji uz krvnu grupu (npr A-negativana krvna grupa). Većina svijetske populacije je Rh pozitivno, dok 15% žena je Rh negativno. Rh faktor (Rhesus faktor) je skupina antigena u eritrocitima, što znači da ukoliko ih osoba nema, ona je Rh negativna.

Problem nastaje kada je majka djeteta Rh negativna, a otac Rh pozitivan. Ako je otac Rh pozitivan, i dijete će biti Rh pozitivno, jer se RH faktor nasljeđuje dominantno. Pri porođaju mješaju se krv majke i djeteta.Rh senzibilna. Kada se krv djeteta pomiješa sa majčinom krvi, dolazi do razvijanja antitjela kod majke. Majka nakon prve trudnoće postaje Rh senzibilna. Najčešće u prvoj trudnoći nema nikakvih problema i dijete se rodi zdravo. Problem dolazi u drugoj i svakoj sljedećoj trudnoći. U drugoj trudnoći može se dogoditi da krv majke preko posteljice uđe u krv djeteta i da ta antitijela počnu razarati eritrocite djeteta. Posljedica toga može dovesti čak i do smrti djeteta.

Iz tog razloga, majka najkasnije 72 sata nakon poroda prvog dijeteta treba primiti Rhogram (Rh imonuglobulin). On spriječava ovu mogućnost u potencijalnoj drugoj trudnoći
+10 glasa
Augustina Kolak od
prikazano od Znatko

Hemolitička bolest novorođenčeta je poremećaj u krvi fetusa ili novorođenčeta. U neke dojenčadi to može biti kobno.

Obično, crvene krvne stanice traju oko 120 dana u tijelu. Kod ovog poremećaja, eritrociti u krvi se brzo uništavaju i ne traju toliko. Tijekom trudnoće, eritrociti nerođene bebe mogu posteljicom prijeći u majčinu krv i ovaj poremećaj se javlja kada imunološki sustav majke vidi bebine eritrocite kao strane. Tada se razvijaju antitijela protiv detetovih eritrocita koja ih napadaju i uzrokuju prerano razbijanje. Hemolitička bolest se može razviti kada majka i njezino nerođeno dijete imaju različite kvne grupe. 

Simptomi se mogu pojaviti različito u svakoj trudnoći i djetetu. U prenatalnom testu mogu se primjetiti po žutoj boji plodne vode, te beba može imati veliku jetru, slezenu ili srce. 

Liječenje ovisi o simptomima, dobi i općem zdravlju djeteta. 

Tijekom trudnoće protok krvi bebe se može pratiti ultrazvukom. Zatim, intrauterina transfuzija krvi je test koji stavlja crvene krvne stanice u cirkulaciju. Također, može doći do prijevremenog poroda kako bi došlo do izlječenja.

Nakon rođenja, liječenje se odvija transfuzijom krvi, fototerapijom (izlaganje posebnoj svjetlosti) te intravenskom tekućinom ako beba ima nizak krvni tlak.

 

Izvor: https://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=hemolytic-disease-of-the-newborn-90-P02368

Slična pitanja

2 odgovora 315 👀
1 odgovor 441 👀
Augustina Kolak 21.12.2020. pitanje u rubrici Zdravlje i medicina od Augustina Kolak
3 odgovora 470 👀
Christina Khouri 29.11.2020. pitanje u rubrici Zdravlje i medicina od Christina Khouri
1 odgovor 277 👀
3 odgovora 3.5k 👀
Lovro Gorup 24.11.2020. pitanje u rubrici Zdravlje i medicina od Lovro Gorup
1 odgovor 248 👀
1 odgovor 306 👀
2 odgovora 3.1k 👀
3 odgovora 441 👀
3 odgovora 310 👀
Sandra Vukov 13.11.2020. pitanje u rubrici Zdravlje i medicina od Sandra Vukov
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.3k pitanja

23.2k odgovora

8.9k komentara

1.7k korisnika

...