395 pregleda
Web::Edukacija u rubrici Kupovina od Web::Edukacija [Superaktivan] (3.8k bodova)
promjena rubrike od Znatkica
Da li je kupovanje (čitaj: plaćanje) putem web shop-a (web trgovine, e-trgovine) sigurno?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+9 glasa
Mario Daka od Mario Daka [Megaktivan] (15.7k bodova)
odabran od Web::Edukacija
 
Najbolji odgovor

Plaćanje na internetu nije neki bauk, već - komocija. Trebaju je se bojati samo oni koji ne razumiju osnovne principe rada interneta. A za to je bitna osovna internetska pismenost. Nadam se da će Vam Znatko sada pomoći u razbijanju psiholoških barijera i straha od ovog Vama novog oblika kupovanja.

U skoro svakom današnjem web shopu služe se najsuvremenijim sigurnosnim tehnologijama koje omogućuju sigurno plaćanje internetom. Uglavnom sve web trgovine koriste globalni standard za autentifikaciju kupaca prilikom kupnje na internetu, a razvijen je kako bi se svakom korisniku kartice omogućilo da se prilikom kupnje na internetu autentificira svom izdavatelju kartice,čime potvrđuje da sudjeluje u procesu kupnje i plaćanja na internetu, dok istovremeno internet trgovcima omogućava veću garanciju plaćanja, koja im je potrebna kako bi proširili svoje poslovanje i pružili kvalitetnu uslugu svojim kupcima.

Dakle, uz zaključak - DA, KUPOVINA (PLAĆANJE) PUTEM WEB SHOPA JE SIGURNA, evo Vam i još par korisnih savjeta:

  • 1. Kupujte u online shopovima s dobrom reputacijom,
  • 2. Pročitajte informacije web trgovine o Zaštiti privatnosti na Internetu,
  • 3. Kupujte u trgovinama koje osiguravaju enkripciju osobnih podataka,
  • 4. Odaberite sigurne zaporke (najmanje 6 znakova koji se sastoje od brojeva, velikih i malih slova),
  • 5. Nikada ne odgovarajte na e-mail poruke u kojima vas traže da potvrdite svoje podatke kao što su lozinke ili drugi osobni identifikacijski podaci,
  • 6. Kada pristupate željenom web shopu, njegovu URL adresu utipkajte direktno u adresnu traku browsera,
  • 7. Provjerite da li je "prodavač" ovlašteni član nekog od poznatijih servisa za online plaćanje kod kojih možete provjeriti status dotičnog prodavača,
  • 8. Nikada ne prebacujte novac nepoznatom primatelju. Na web stranici ozbiljnih i sigurnih web shopova uvijek ćete pronaći naziv firme, adresu, broj telefona i ostale relevantne podatke koje možete vrlo jednostavno provjeriti.

Dobro je iznijeti podatak da su internet transakcije u Hrvatskoj u 2011. bile vrijedne oko 760 milijuna kuna, što samo po sebi dokazuje sigurnost online financijskih transakcija. Web kao platni servis u 2011. godini koristilo je 948.086 građana i 191.902 tvrtke. Ovi podaci su preuzeti s weba od HNB-a.

Moje skromno osobno mišljenje kaže da je najveća prepreka razvoju web-plaćanja u biti neopravdana percepcija korisnika o nesigurnosti takvog načina kupnje. Očito nam manjka osnovne internetske pismenosti.

Slična pitanja

1 odgovor 373 pregleda

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.4k pitanja

13.6k odgovora

2.8k komentara

1.3k korisnika

...