Kako registrirati tvrtku za internet prodaju?

1,493 pogleda
Dimitrije-Vuk Veličković pitano 18.04.2014. u kategoriji Web Poslovanje od korisnika Dimitrije-Vuk Veličković Superaktivan (4,953 bodova)

Poštovani Znatko, želimo otvoriti obrt za web-trgovinu. Dakle trgovanje putem interneta. Nekolicinu nas muči kako i kuda. Evo pitali smo kod nas u gradu gdje se otvaraju obrti i rekli su mi da nisu potrebni minimalni tehnički uvjeti (MTU). No...

Moje je pitanje je u vezi knjigovodstva i izdavanja računa. Kad neki online kupac kod mene kupi robu i plati je unaprijed (dakle avansno) i tada bi ja robu slao (čitaj: naručio) izravno od proizvođaća iz inozemstva na adresu tog online kupca.

  1. Da li tu moram izdati račun kupcu sa obzirom da roba ide izravno iz inozemstva?
  2. Ako moram izdati račun, da li je dovoljno da mu ga pošaljem samo mejlom?

Obrt bi robu plaćao proizvođaču putem PayPal-a. To nam je to najjeftiniji način.

Tu nam je problem sljedeće - preko obrta mi šaljemo paket izravno kupcu na adresu, no na samom računu od PayPal-a je ime kupca a ne moje. Zanima me konkretno u ovom slucaju još i ovo:

  1. Kakve moramo mi raditi kalkulacije za predavanje knjigovodstvu?
  2. Kako trebamo unositi račune u našu bazu?
  3. Da li nam je najbolje da sve prepustimo našem knjigovodstvenom servisu?

Evo toliko pitanja za sada. Od mene i ekipe.

Please log in or register to answer this question.

1 odgovor

+4 glasova
Ivanhoe M. odgovoreno 22.04.2014. od korisnika Ivanhoe M. Superaktivan (6,004 bodova)
1. Račun se prema hrvatskim zakonima mora izdati za svaku obavljenu uslugu/proizvod kada je obavljena/kupljen.

2. Dovoljno je - ali samo za početak. No, kod porezne kontrele njegovog poduzeća, bilo bi potrebno da on ima kod sebe original, a Vi imate obvezu da ga izdate (ako ste ga već slali emailom). Za fizičke osobe je vjerojatno isto, ali manja vjerojatnost porezne kontrole pa i potreba da šaljete pravi račun - manja. No, zapitajte se kako biste bili sigurno da je to baš Vaš kupac kada će zahtjevati popravak porizvoda unutar garantnog roka?

Moji daljnji odgovori oko knjigovdstva...

1. Najbolje da se posavjetujete s knjigovodstvom oko toga. Oni su plaćeni da Vam daju up-to-date informacije i odgovaraju za nji. Oni će Vam sve točno reći za Vašu situaciju (sve ovisi o hrpi faktora kod nas - kako Vam je registrirana tvrtka, kakve proizvode nudite, kako ih nabavljate, kako izdajete ponude/račune, gdje se nalazite, gdje poslujete, itd.)

2. Ako Vam je web aplikacija za prodaju automatizirana (kao neki standardni web shop), onda će se po plaćanju moći automatski (ili poluautomatski) izdavati račune. No, kako smo sada pod fiskalizacijom - potpuna automatizacija Vam je nužna.

3. Nešto ćete prepustiti knjigovodstvu, nešto automatiziranom web shopu, a puno toga morati sami znati kako biste kao manager ovog posla bili načelno upoznati sa svim segmentima poslovanja. To Vam je bitno radi Vas samih i radi očuvanja i zaštite Vašeg online poslovanja.

Slična pitanja

0 odgovora 331 pogleda
1 odgovor 521 pogleda
1 odgovor 1,482 pogleda
1 odgovor 515 pogleda
1 odgovor 450 pogleda
1 odgovor 716 pogleda
Znatko

Znatko je edukativni web servis online zajednice za pretraživanje pitanja, postavljanje pitanja i odgovaranje na pitanja.

..:: POSTAVITE PITANJE ::..

Znatko Vam može pomoći!

2,048 pitanja

2,664 odgovora

1,319 komentara

688 korisnika

Gdje pratiti Znatka?

Koga preporuča Znatko?Web::Edukacija

CISEx

Kontaktirajte Znatka kako biste mogli i Vi postati preporučeni partneri te sudjelovati u mjesečnom nagradnom fondu!
...