510 pregleda
Biljana Tandara u rubrici Internet od Biljana Tandara [Superaktivan] (3.0k bodova)
Što sve moramo instalirati na svoj računalu i kako se trebamo ponašati da se zaštitimo na internetu od raznih hakera i virusa?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+5 glasa
Mario Daka od Mario Daka [Megaktivan] (15.6k bodova)
odabran od Biljana Tandara
 
Najbolji odgovor

Evo Vam par jednostavnih pravila kojih se svatko može pridržavati:

  • Ako ste hakirani (Vaš server, email, ...) kontaktirajte svoj web servis i slijedite sve korake za povrat vašeg računa. Što je prije moguće promijenite sve šifre na računima koji su bili kompromitirani, kao i na računima koji su bili povezani s kompromitiranim računom.
  • Nikad ne klikajte na e-mail koji od vas traži da se logirate na vaš račun. Ako primjerice dobijete e-mail koji tvrdi da dolazi od PayPala ili eBaya ili nekog drugog web servisa i traži od vas neke privatne informacije, vjerojatno je riječ o prevarantskom mailu. Za sigurnost će najbolje biti da se logirate na određeni web servis na način da direktno posjetite web stranicu tog servisa (ručnim upisivanjem domene na kojoj se nalazi!).
  • Izbjegavajte proslijeđivanje (forward) e-mailova na više primatelja. Proslijeđivanje e-mailova je izvrstan način da se hakeri domognu liste šifri i drugih osjetljivih informacija koje mogu biti pogubne za sigurnost podataka na vašim web servisima. Izbjegavajte proslijeđivanje tih poruka, a ako ih i dobijete, nemojte klikati na linkove navedene u njima.
  • Ako Vam e-mail koji ste dobili izgleda sumnjivo - nemojte ga čak niti otvarati.
+3 glasa
Matej Tolić od Matej Tolić [Superaktivan] (3.9k bodova)
Nije teško zaštititi računalo od virusa i drugih prijetnji, no morate biti uporni.
 
Instalirajte antivirusni program. Ako instalirate i redovito ažurirate antivirusni program, zaštitit ćete računalo od virusa. Antivirusni programi pregledavaju računalo i traže viruse koji pokušavaju zaraziti poruke e-pošte, operacijski sustav ili datoteke. Svakog se dana pojavljuju novi virusi, stoga redovito provjeravajte ima li na web-mjestu proizvođača antivirusnog programa novih ažuriranja. Neke se antivirusne programa prodaje s godišnjim pretplatama koje je po potrebi moguće obnoviti, ali mnogi su besplatni. Microsoft nudi Microsoft Security Essentials, besplatan antivirusni program koji možete preuzeti na web-mjestu Microsoft Security Essentials. Možete posjetiti i web-stranicu proizvođača sigurnosnog softvera sustava Windows da biste potražili antivirusni program treće strane.
 
Ne otvarajte poruke e-pošte od nepoznatih pošiljatelja ili privitke porukama e-pošte koje ne prepoznajete. Mnogi se virusi nalaze u privitku porukama e-pošte i počet će širiti se čim otvorite privitak poruci e-pošte. Preporučujemo da ne otvarate privitke osim ako ne očekujete poruku e-pošte s privitkom. Programi Microsoft‌ Outlook Outlook i Windows Mail pojednostavnjuju blokiranje potencijalno opasnih privitaka.
 
Koristite blokator skočnih prozora sa svojim preglednikom. Skočni prozori mali su prozori preglednika koji se pojavljuju na vrhu web-mjesta koje gledate. Iako većinu tih prozora stvaraju oglašivači, oni mogu sadržavati zlonamjerni ili nesigurni kod. Blokator skočnih prozora može spriječiti pojavu nekih ili svih takvih prozora.
 
Značajka blokatora skočnih prozora u programu Internet Explorer uključena je prema zadanim postavkama. Dodatne informacije o promjeni postavki te značajke ili o njenom uključivanju i isključivanju potražite u odjeljku Blokator skočnih prozora u pregledniku Internet Explorer: najčešća pitanja.
 
Održavajte Windows ažurnim. Microsoft povremeno izdaje posebna sigurnosna ažuriranja koja olakšavaju zaštitu računala. Ova ažuriranja pomažu spriječiti viruse i ostale napade na računalo zatvaranjem mogućih sigurnosnih rupa. Sustav Windows mora imati uključeno automatsko ažuriranje sustava Windows da bi primao ta ažuriranja. Objašnjenje tog postupka potražite u odjeljku Uključivanje i isključivanje automatskog ažuriranja.
 
Koristite vatrozid.‌ Vatrozid za Windows ili bilo koji drugi vatrozid obavijestit će vas ako na računalu dođe do sumnjivih aktivnosti ili ako se virus ili crv pokuša povezati s računalom. Vatrozid također može spriječiti viruse, crve i hakere da na vaše računalo preuzmu potencijalno štetne programe. Dodatne informacije o vatrozidu za Windows potražite u odjeljku Postavke programa Vatrozid za Windows.
 
Koristite postavke privatnosti u pregledniku. Budite svjesni toga kako web-mjesta mogu koristiti vaše privatne podatke jer ćete time lakše spriječiti ciljano oglašavanje, prijevaru i krađu identiteta. Ako koristite Internet Explorer, možete prilagoditi postavke privatnosti ili vratiti zadane postavke kad god želite. Pojedinosti potražite u odjeljku Promjena postavki privatnosti u pregledniku Internet Explorer.
 
Uključite kontrolu korisničkih računa (User Account Control, UAC). Kontrola korisničkih računa obavještava vas kada će na vašem računalu biti načinjene promjene koje zahtijevaju dozvolu administratora te vam daje priliku da odobrite promjenu. UAC može spriječiti da virusi načine neželjene promjene. Dodatne informacije o omogućivanju UAC-a i prilagodbi postavki potražite u odjeljku Uključivanje i isključivanje kontrole korisničkih računa.
 
Očistite internetsku predmemoriju i povijest pregledavanja. Većina preglednika pohranjuje podatke o web-mjestima koja posjetite te podatke koje ta web-mjesta mogu zatražiti (primjerice ime i adresu). Pohrana tih detalja na računalu može vam biti korisna, no ponekad ćete možda poželjeti izbrisati neke ili sve podatke, primjerice kada koristite javno računalo i ne želite za sobom ostaviti osobne podatke. Informacije o tome kako obrisati povijest u pregledniku Internet Explorer potražite u odjeljcima Brisanje povijesti web-stranica i Brisanje internetskih kolačića.

Slična pitanja

1 odgovor 702 pregleda
Znatko medijski pokriva

CRO commerce 2022Najnoviji eCommerce trendovi na četvrtoj CRO commerce konferenciji u organizaciji trgovaca

Zagreb, 07.10.2022.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prijava
Znatko medijski pokriva


Ignite the Spark

Zagreb, 13.10.2022.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

‘ko?VA! Konferencija VIRTUALNI ASISTENT


Prva konferencija u Hrvatskoj namijenjena virtualnim asistentima i svima koje zanima svijet virtualne asistencije

Zagreb, 21.10.2022.

Ulaznice putem ENTRIO sustava
Znatko medijski pokriva


Phygital – the future of retail!

Konferencija namijenjena robi široke potrošnje (FMCG).

22.10.2022.
Mozaik Centar Zagreb


PRIJAVA
Znatko medijski pokriva

20. ZFF
Zagreb Film FestivalZagreb, 23.-30.10.2022.

Prijave uskoro!

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

9.3k pitanja

14.8k odgovora

3.2k komentara

1.4k korisnika

...