Lovro Gorup u rubrici Društvo od
Kakav je položaj osoba s invaliditetom u društvu?
* povezano sa odgovorom na pitanje: Kako izliječiti ADHD?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+9 glasa
Nikolina Šrajbek od
odabran od Lovro Gorup
 
Najbolji odgovor
Osobe s invaliditetom svakodnevno nailaze na mnoge prepreke u društvu zbog čega se intenzivnije bore za ravnopravnost i jednak položaj u zajednici zahvaljujući brojnim udruženjima koja svakim danom rastu na području Hrvatske. Iako se njihov status s godinama sve više mijenja i napreduje, ipak su u značajnoj mjeri prisutne situacije diskriminacije i manjka ravnopravnosti.

Društvo je sklono odbacivati pojedince zbog stabilne veze koju ne žele remetiti nečim novim i drugačijim, kao i iskazivati stereotipne percepcije usmjerene drugačijim ponašanjima i karakteristikama. Iako se na prvu čini da smo empatični, tolerantni i altruistični jer se mijenjaju vremena, pa se samim time mijenjaju i ljudi, u stvarnosti nije tako. Vjerujem da bi rad na senzibilitetu društva i edukacijama o prilagodbama doprinio boljem položaju osoba s invaliditetom.

U samom Zakonu Republike Hrvatska nailazi se na veliki problem definiranja osoba s invaliditetom, što bi trebao biti temelj za bolji i ravnopravniji napredak. Naime, ne postoje granice u skupinama koje se ubrajaju pod osobe s invaliditetom jer sama definicija nalaže da osoba mora imati trajno ograničenje, smanjenje ili gubitak sposobnosti za izvršenje fizičke ili psihičke funkcije, a ne razmišlja se o razlikama u načinu življenja i potrebnim prilagodbama u svakodnevnom životu, primjerice, osoba s motoričkim poremećajima i osoba s oštećenjem sluha.
+7 glasa
Karla Jurišić od

Položaj invalida u društvu nije kakav se očekuje, no svakako se vidi napredak. Invalidi su sve osobe koje nisu u potpunosti u mogućnosti obavljati odreden posao ili djelatnost. 

Invalidom se postaje rođenjem ili određenim nesrećama kroz život. Zašto bi invalidi imali drugačiji položaj zbog nečega sto nisu sami izabrali, nitko ne zna.

Ovdje u pomoć uskače organizacija ZOSI koja brine o rehabilitaciji, ali i o zapošljavanju invalida. Svi smo upoznati s novim zakonom o kvotnom zapošljavanju osoba s invaliditetom. Ukoliko poduzeće sa preko 20 zaposlenik nema zaposlenog jednog invalida na svakih 20 zaposlenika, mora plaćati kazne u obliku penala. Time se potiče zapošljavanje invalida te stvara društveno odgovorna poduzeća, što je ipak korak prema naprijed. 

Slična pitanja

1 odgovor 280 👀
1 odgovor 170 👀
1 odgovor 204 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.8k pitanja

22.5k odgovora

8.4k komentara

1.6k korisnika

...