107 pregleda
Ana Pilato u rubrici Poslovanje od Ana Pilato [Ekstraktivan] (6.1k bodova)

Što je Državna potpora za istraživačko-razvojne projekte?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+5 glasa
Tajana Barančić od Tajana Barančić [Proaktivan] (560 bodova)

Državna potpora za istraživačko-razvojne projekte je instrument kojim je moguće smanjiti poreznu osnovicu (poreza na dobit i dohodak kod obrtnika dohodaša) za troškove takvog projekta.

Istraživanje i razvoj obuhvaća kreativan i sistematičan rad poduzet sa svrhom povećanja fonda znanja te kako bi se osmislile nove primjene postojećeg znanja.

Aktivnosti istraživanja i razvoja u pravilu udovoljavaju sljedećim kriterijima:

  • Novo znanje (kao cilj aktivnosti)
  • Kreativno (novi koncepti, ideje i metode koje unaprjeđuju postojeće znanje)
  • Neizvjesno u smislu ishoda
  • Sistematično (planiramo s osiguranjem sredstava i bilježenjem ishoda)
  • Prenosivo i/ili moguće ponoviti (ishodi su prenosivi kao nova znanja i/ili ishode je moguće ponoviti)

U sklopu pitanja i odgovora Kakvi projekti se mogu smatrati istraživačko-razvojnim i kandidirati na EU fondove detaljnije sam objasnila istraživačke faze. Bitno je naglasiti da ova mjera ne uvjetuje da projekti moraju biti u prioritetnim područjima Strategije pametne specijalizacije.

Na linku su obrasci, Zakon i Pravilnik.

Ukratko o potpori:

  • Trajanje projekta do 3 godine
  • Možemo imati istraživanje i razvoj unutar jednog projekta. Za troškove u istraživanju se umanjuje porezna osnovica za 150%, a za troškove u fazi razvoja za 125%. Intenzitet potpore se računa po ostvarenju i prema poreznoj stopi kojoj pripadate, dakle 18 ili 12% (odnosno 10 za one do 7,5 mil kn prihoda, počevši od 01.01.2021). Ovisno o tome u kojem segmentu prevladavaju troškovi (istraživanje ili razvoj), projekt se klasificira kao razvojni ili istraživački. Ukoliko je razvojni, onda je maksimalna potpora do 100.000 EUR, a ako je istraživački onda do 200.000 EUR po projektu. Možete imati više projekata. Maksimalna moguća potpora se računa prema planiranim troškovima, množi s faktorom umanjenja porezne osnovice te s pripadajućom stopom poreza na dobit. 

Primjer

Trogodišnji projekt ima planirane troškove (stopa poreza na dobit 18%): 1.000.000 kn za istraživanje i 2.000.000 kn za razvoj. Izračun potencijalne maksimalne potpore: 

1.000.000 x 1,5 + 2.000.000 x 1,25 = 4.000.000 kn x 18% (porezna stopa) = 720.000 kn

MINGO diskotnira ulaganje i potporu po godinama, ali to nisu bitne razlike.

Projekt iz primjera bit će klasificiran kao razvojni (veći dio troškova tamo pripada), a maksimalna moguća potpora ne prelazi maksimum od 100.000 EUR. Kad bi ovaj projekt bio dvostruko veći, pa bi maksimalna potpora bila oko 200.000 EUR, i dalje bi ga mogli kao takvoga prijaviti, ali tada bismo morali najmanje 50% planiranih ugovornih istraživanja ostvarivati s nekim fakultetom.

U godini kada je umanjenje veće od bruto dobiti nakon uvećanja porezne osnovice, stvaraju se porezni gubici i prenose do 5 godina. Nema ograničenja oko uporabe dobiti.

Korisnik potpore dužan je do 30.04. svake godine predavati izvještaj Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja.

Slična pitanja

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.5k pitanja

13.7k odgovora

2.8k komentara

1.3k korisnika

...