286 pregleda
Ana Pilato u rubrici Poslovanje od Ana Pilato

Koje su mogućnosti umanjenja porezne obveze kod poreza na dobit?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+8 glasa
Tajana Barančić od Tajana Barančić

Troškovi na koje treba obratiti pozornost

Svaka tvrtka bi trebala imati određenu strategiju upravljanja dobiti, odnosno troškovima pa u skladu s tim odrediti računovodstvene politike društva.

Odličan primjer za to je trošak amortizacije dugotrajne materijalne i nematerijalne imovine. Stope amortizacije mogu biti one opće ( propisane Pravilnikom), ali i ubrzane ( dvostruke) ili pak usporene. Ukoliko ste imali veliku investiciju u dugotrajnu imovinu u prvoj godini poslovanja, a nećete još imati značajne prihode, nema smisla pretjerati sa stopama amortizacije jer će na kraju tvrtka završiti u minusu, bespotrebno. Također, ukoliko i imate veliku dobit, nije uvijek dugoročno idealno ubrzavati stope amortizacije kako bi kratkoročno platili manje poreza, a to će ovisiti o daljnjim planovima poslovanja, potrebama za kreditima, daljnjim ulaganjima i slično.

Vodite računa o odgođenim prihodima i troškovima. Naime, to su stavke koje mogu uvelike utjecati na poslovni rezultat, a vrlo često se pogrešno knjiže. Posebno ima pogrešaka kod knjiženja potpora. Priljevi od potpora nisu uvijek i prihodi u razdoblju kada su uplaćeni.Ukoliko imate projekte u toku za koje primate bespovratna sredstva, provjerite još jednom da li se ista pravilno prihoduju.

Rezervacije po jamstvenim rokovima su jedan od poznatijih načina kako poduzetnici umanjuju dobit, no isto tako, često pretjeraju s tim i nemaju stvarno uporište u ugovorima s kupcima kao ni u povijesnim realiziranim troškovima po jamstvenim rokovima. Stoga budite realni i procijenite rizik troškova u jamstvenom roku realno. Ukoliko je jamstvo na više godina, ne zaboravite da procijenjeni ukalkulirani trošak treba diskontirati na sadašnju vrijednost.

Provjerite da li ste do sada koristili mogućnost rezervacija troškova za neiskorištene godišnje odmore. Ukoliko niste, a želite ipak smanjiti dobit, napravite te rezervacije. One imaju značajan učinak kad ih prvi put napravite, nakon toga se svake godine opet prihoduju i naprave nove rezervacije za nove neiskorištene dane GO u toj godini, tako da kasnije u pravilu, nema značajnih razlika po poreznu osnovicu.

Naravno, koristit ćete sve neoporezive isplate koje možete koristiti, o kojima sam zasebno pisala.

Također, ukoliko vaša tvrtka koristi vaš privatni prostor, ne libite se staviti tržišnu cijenu najma, tvrtki je to porezno priznati trošak, a fiziča osoba plaća od 01.01.2021. porez od 10% na 70% najma (dakle, efektivno 7% + prirez). Isto vrijedi i za pokretnine, na primjer, možete tvrtki iznajmiti svoje privatno vozilo.

Dodatna umanjenja porezne osnovice u prijavi poreza na dobit

Nakon što ste sve troškove proknjižili, postoje dodatna uvećanja i umanjenja porezne osnovice, a što se radi u samoj prijavi poreza na dobit. Najpoznatija porezna olakšica je dodatno umanjenje porezne osnovice za troškove edukacije zaposlenika. Najizdašnije porezne olakšice su, ipak, one prema Zakonu o poticanju ulaganja i Državnoj potpori za istraživačko-razvojne projekte, o kojima sam također, zasebno pisala.

Slična pitanja

2 odgovora
Zoran Jurić 01.09.2016. pitanje u rubrici Poslovanje od Zoran Jurić
1 odgovor
Goran Dren 01.09.2016. pitanje u rubrici Poslovanje od Goran Dren
1 odgovor
Goran Dren 01.09.2016. pitanje u rubrici Poslovanje od Goran Dren
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.6k pitanja

20.1k odgovora

7.1k komentara

1.6k korisnika

...