Ana Pilato u rubrici Poslovanje od

Koje su specifičnosti računovodstva i financijskog izvještavanja za hrvatske tvrtke koje su dio inozemne grupacije?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+8 glasa
Tajana Barančić od
Svakim danom u Hrvatskoj je sve više tvrtki u stranom vlasništvu. U nekim sektorima, poput IT sektora je to posebno izraženo jer se sve više događa da strane korporacije osnivaju firmu u Hrvatskoj koja je u biti razvojni centar, ali se događa i da strane tvrkte preuzimaju vlasništvo nad hrvatskim firmama.

Kad se dogodi strano ulaganje, u samom početku nastaje obveza prijave te transakcije Hrvatskoj narodnoj banci. Ukoliko se to ne učini, ili se propusti rok, u nadzoru financijskog inspektorata vrlo rado pišu kazne za takve benigne propuste. Također, takve tvrtke trebaju detaljno proučiti (ali ne samo takve već sve, pogotovo tvrtke koje posluju s inozemstvom) Zakon o deviznom poslovanju kao i Odluke HNB-a, posebno „Odluku o prikupljanju podataka za potrebe sastavljanja platne bilance, stanja inozemnog duga i stanja međunarodnih ulaganja“. Naime, postoji na desetke izvještaja koje su firme u obvezi ispunjavati, a najčešće ni ne znaju da postoje. Puno je takvih obveza izvještavanja u direktnoj vezi sa stranim ulaganjima, isplatom dividende stranom vlasniku, nerezidentnim poslovnim računom, kreditnih poslova s inozemstvom itd.

Isto tako, dužni ste voditi i nadzornu knjigu vlasničkih odnosa s inozemstvom, te istu i za kreditne odnose ako imate i takvu situaciju.

Također, vodite računa o transfernim cijenama. Ukoliko povezana društva iz zemlje i inozemstva posluju međusobno, moraju jasno definirati odnose i odrediti politiku transfernih cijena (u biti, pojednostavljeno, kako će se dobit iz tog odnosa dijeliti). Potrebno je izraditi elaborat o transfernim cijenama i svakako popričati sa stručnjacima u tom području.

Slična pitanja

2 odgovora 335 👀
1 odgovor 294 👀
1 odgovor 1.7k 👀
Ivan Gačić 17.09.2020. pitanje u rubrici Poslovanje od Ivan Gačić
1 odgovor 472 👀
Ivan Gačić 17.09.2020. pitanje u rubrici Poslovanje od Ivan Gačić
1 odgovor 980 👀
1 odgovor 259 👀
1 odgovor 240 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.4k pitanja

23.4k odgovora

9.0k komentara

1.7k korisnika

...