130 pregleda
Ana Pilato u rubrici Poslovanje od Ana Pilato (6.2k bodova)

Koje su specifičnosti računovodstva i financijskog izvještavanja za hrvatske tvrtke koje su dio inozemne grupacije?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+7 glasa
Tajana Barančić od Tajana Barančić (575 bodova)
Svakim danom u Hrvatskoj je sve više tvrtki u stranom vlasništvu. U nekim sektorima, poput IT sektora je to posebno izraženo jer se sve više događa da strane korporacije osnivaju firmu u Hrvatskoj koja je u biti razvojni centar, ali se događa i da strane tvrkte preuzimaju vlasništvo nad hrvatskim firmama.

Kad se dogodi strano ulaganje, u samom početku nastaje obveza prijave te transakcije Hrvatskoj narodnoj banci. Ukoliko se to ne učini, ili se propusti rok, u nadzoru financijskog inspektorata vrlo rado pišu kazne za takve benigne propuste. Također, takve tvrtke trebaju detaljno proučiti (ali ne samo takve već sve, pogotovo tvrtke koje posluju s inozemstvom) Zakon o deviznom poslovanju kao i Odluke HNB-a, posebno „Odluku o prikupljanju podataka za potrebe sastavljanja platne bilance, stanja inozemnog duga i stanja međunarodnih ulaganja“. Naime, postoji na desetke izvještaja koje su firme u obvezi ispunjavati, a najčešće ni ne znaju da postoje. Puno je takvih obveza izvještavanja u direktnoj vezi sa stranim ulaganjima, isplatom dividende stranom vlasniku, nerezidentnim poslovnim računom, kreditnih poslova s inozemstvom itd.

Isto tako, dužni ste voditi i nadzornu knjigu vlasničkih odnosa s inozemstvom, te istu i za kreditne odnose ako imate i takvu situaciju.

Također, vodite računa o transfernim cijenama. Ukoliko povezana društva iz zemlje i inozemstva posluju međusobno, moraju jasno definirati odnose i odrediti politiku transfernih cijena (u biti, pojednostavljeno, kako će se dobit iz tog odnosa dijeliti). Potrebno je izraditi elaborat o transfernim cijenama i svakako popričati sa stručnjacima u tom području.

Slična pitanja

2 odgovora
Ana Pilato 22.12.2020. pitanje u rubrici Poslovanje od Ana Pilato (6.2k bodova)
1 odgovor
1 odgovor
1 odgovor
Znatko medijski pokriva

Zagreb, 29. i 30.11. 2022.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

GAME CHANGERPrva poslovna gaming i metaverse konferencija

Zagreb, 01.12.2022.

KOTIZACIJE
Znatko medijski pokriva

NEM Zagreb 2022Središnje mjesto okupljanja producenata, scenarista, produkcijskih kuća, predstavnika FTA televizija, pay TV kanala, streaming servisa te ostalih stvaratelja sadržaja

Zagreb, 07. - 09.12.2022.

ULAZNICA
Znatko medijski pokriva

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

9.6k pitanja

14.7k odgovora

3.4k komentara

1.4k korisnika

...