647 pregleda
Znatkica u rubrici Umjetnost i kultura od Znatkica [Superaktivan] (4.3k bodova)
Da li je moguće jednostavno iz PDF-a napraviti audio knjigu ili je za to potrebna kompleksnija transformacija teksta u zvuk (više likova, zvukovi iz prirode, ...)?

Ili jednostavno treba okupiti ljude različitih glasova i pripovjedača te cijelu knjigu pročitati u mikrofon i snimiti te kasnije digitalno obraditi?
*
* povezano sa odgovorom na pitanje: Gdje naći besplatne audio knjige na hrvatskom?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+5 glasa
Darko Međimurec od Darko Međimurec [Turboaktivan] (24.7k bodova)

Najjednostavnije na "old school" način bi bilo angažirati profesionalne glumce odnosno radijske voditelje (tj. one koje daju glas radijskim reklamama), ali i obične ljude koji imaju zanimljiv i karakteristično "čist" glas i napraviti im scenarij tko što treba čitati. Radi dinamike audio knjige (ako je potrebna) preporuča se barem dvije osobe tj dva različita glasa (najjednostavnije jedan muški i jedan ženski), a što je glasova više to bolje za audio knjigu. 

Svatko od "osoba na glasu s glasom" trebala bi čitati svoje dionicu buduće audio knjige sa ekrana ili papira. Mogu čak nezavisno čitati (audio zapisi se kasnije miksaju digitalno), a mogu se svi odjednom naći u istoj prostoriji u jednoj kontinuiranoj snimci. 

Danas treba kupiti kvalitetnu audio opremu (mikrofone i miksete) koji mogu odmah u softver na mobitelu ili tabletu digitalizirati zvuk i kasnije se jednostavno mogu različiti audio zapisi kombinirati te dodavati free muzika (čak i pozadinska) ili tišine između glasova.

Napraviti audio knjigu danas je jednostavnije nego ikad prije i mislim da ih dosta nedostaje na hrvatskom jeziku. Kao što su audio podcast emisije na hrvatskom jeziku postale popularne zadnjih par godina, tako će vjerojatno uskoro i audio knjige na hrvatskom. No, kako se kod nas u narodu sve napredno prihvaća sporo, mislim da još treba dati malo vremena povećanju potražnje za audio knjigama na hrvatskom.

Slična pitanja

1 odgovor 311 pregleda
4 odgovora 590 pregleda

Prva konferencija u Hrvatskoj namijenjena virtualnim asistentima i svima koje zanima svijet virtualne asistencije.

Zagreb, 21.10.2022.

Ulaznice putem ENTRIO sustava

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.8k pitanja

14.1k odgovora

3.0k komentara

1.4k korisnika

...