Znatkica u rubrici Umjetnost i kultura od
Da li je moguće jednostavno iz PDF-a napraviti audio knjigu ili je za to potrebna kompleksnija transformacija teksta u zvuk (više likova, zvukovi iz prirode, ...)?

Ili jednostavno treba okupiti ljude različitih glasova i pripovjedača te cijelu knjigu pročitati u mikrofon i snimiti te kasnije digitalno obraditi?
*
* povezano sa odgovorom na pitanje: Gdje naći besplatne audio knjige na hrvatskom?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+16 glasa
Darko Međimurec od

Najjednostavnije na "old school" način bi bilo angažirati profesionalne glumce odnosno radijske voditelje (tj. one koje daju glas radijskim reklamama), ali i obične ljude koji imaju zanimljiv i karakteristično "čist" glas i napraviti im scenarij tko što treba čitati. Radi dinamike audio knjige (ako je potrebna) preporuča se barem dvije osobe tj dva različita glasa (najjednostavnije jedan muški i jedan ženski), a što je glasova više to bolje za audio knjigu. 

Svatko od "osoba na glasu s glasom" trebala bi čitati svoje dionicu buduće audio knjige sa ekrana ili papira. Mogu čak nezavisno čitati (audio zapisi se kasnije miksaju digitalno), a mogu se svi odjednom naći u istoj prostoriji u jednoj kontinuiranoj snimci. 

Danas treba kupiti kvalitetnu audio opremu (mikrofone i miksete) koji mogu odmah u softver na mobitelu ili tabletu digitalizirati zvuk i kasnije se jednostavno mogu različiti audio zapisi kombinirati te dodavati free muzika (čak i pozadinska) ili tišine između glasova.

Napraviti audio knjigu danas je jednostavnije nego ikad prije i mislim da ih dosta nedostaje na hrvatskom jeziku. Kao što su audio podcast emisije na hrvatskom jeziku postale popularne zadnjih par godina, tako će vjerojatno uskoro i audio knjige na hrvatskom. No, kako se kod nas u narodu sve napredno prihvaća sporo, mislim da još treba dati malo vremena povećanju potražnje za audio knjigama na hrvatskom.

Mario Bedeković od
I ovo nam je zanimljivo, ali mi bi radije digitalnu e-knjigu a ne audio knjigu. Za sada. :)

Slična pitanja

1 odgovor 2.0k 👀
1 odgovor 444 👀
1 odgovor 409 👀
Adriana Murtić 25.09.2020. pitanje u rubrici Umjetnost i kultura od Adriana Murtić
1 odgovor 21.6k 👀
3 odgovora 858 👀
Augustina Kolak 28.12.2020. pitanje u rubrici Recepti od Augustina Kolak
1 odgovor 244 👀
1 odgovor 395 👀
1 odgovor 670 👀
5 odgovora 648 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

13.9k pitanja

22.6k odgovora

8.5k komentara

1.6k korisnika

...