Što je Offpage optimizacija?

168 pogleda
Zoran pitano 29.04.2014. u kategoriji Web Marketing od korisnika Zoran Superaktivan (4,415 bodova)
Što je Off-page optimizacija?

Please log in or register to answer this question.

4 odgovor(a)

+4 glasova
Gospodin26 odgovoreno 29.04.2014. od korisnika Gospodin26 Aktivan (908 bodova)
uređeno 29.04.2014. od korisnika Gospodin26

Off page optimizacija posao je koji se radi nakon napravljene on page SEO optimizacije. Pri nevelikoj konkurenciji za određenu ključnu riječ, pogotovo kod nas trenutno, čak i nije nužna, ali ako ciljate na neku zasićenu tržišnu nišu, prepunu konkurencije, off page optimizacija je obavezna.

Off page optimizacija je, jednostavnim rječnikom rečeno, izgradnja linkova s drugih sajtova prema Vašoj web stranici. Generalno, što više tih backlinkova, tim bolje za Vaš sajt i posao. No, i tu postoje "kvake" tj. što Google voli, a što ne.

Google definitivno voli kad vas "preporučuju" jaki (što posjećeniji) sajtovi. Također mu je draže da na vaše stranice vode linkovi putem tekstova nego preko npr. bannera i plaćenih reklama. Sviđa mu se i da vas linkaju strukovno kompatibilni sajtovi (npr. da neka veleprodaja cvijeća preporučuje Vašu cvjećarnicu).

A što Google ne voli? Na sviđa mu se razmjena linkova (vaša stranica vodi na prijateljevu, a ona na vašu). "Alergičan" je na umjetnu izgradnju linkova (postoje razni programi za to) i ta vas avantura može koštati i najgorom sankcijom (izbacivanjem s tražilice). Kome ne bi bilo sumnjivo da ste npr. jučer otvorili svoj sajt, a već danas na njega vodi 1000 linkova? Nije zanemarivo ni što loše kotiraju stari linkovi, dakle treba ih redovito obnavljati!

S ovih par natuknica, uviđate da je off page SEO posao koji nikada ne prestaje i da se rezultati ne mogu očekivati preko noći (pogotovo ako ciljate na zasićena inozemna tržišta). A konkurencija ne miruje: većina će poraditi na svojoj optimizaciji čim primijeti da ste ih pretekli u rezultatima tražilice, a ne zaboravimo i da se svakodnevno pojavljuju novi sajtovi... 
Pretpostavimo da vam je trebalo 3 mjeseca da dođete sa 30. na 1. mjesto i tad ste odlučili prekinuti rad na offpage optimizaciji. Ubrzo ćete ponovo pasti na 30. mjesto, a tad će možda trebati i više od 3 mjeseca da se vratite na vrh. Zato se sa SEO optimizacijom stranice za prodaju nekih sezonskih proizvoda, npr. za Božić, kreće puno ranije (već na ljeto).

 

Zoran commented 29.04.2014. od korisnika Zoran Superaktivan (4,415 bodova)
Jel ovo neka reklama?!? "Uz pomoć svojih poslovnih partnera - vaše stranice možemo dovesti na vrh Googlea u razumnim rokovima." Kako se vama možemo obratiti za taj posao?
Goran Dren commented 29.04.2014. od korisnika Goran Dren Superaktivan (3,893 bodova)
Izgleda da je sad tekst popravljen.... Izgleda bolje. +1
+2 glasova
Sven Vitić odgovoreno 21.04.2017. od korisnika Sven Vitić Početnik (88 bodova)
Off page optimizacija je dio SEO procesa i obuhvaća sve procese koje webmaster koristi za podizanje weba na tražilicama izvan same stranice(page). Obično se radi nakon on page optimizacije. Sastoji se od brand marketinga, posebice na društvenim mrežama i putem masovnih medija. Cilj je izbacivanje vašeg branda van kako bi budući korisnici saznali za vas, time hvatate web promet i povećavate vidljivost web stranice. Kako bi to osigurali, potrebno se povezati sa drugim web stranicama putem linkova na način da ti linkovi dolaze prema vašem webu. Ovi kanali su preporučeno što veće, posjećenije stranice, kao i webovi sa povezanim stvarima/aktivnostima vezanim uz vaš proizvod/uslugu.
+2 glasova
Maja Blažević odgovoreno 23.04.2017. od korisnika Maja Blažević Početnik (96 bodova)
Offpage optimizacija odnosi se na sve mjere koje se mogu poduzeti izvan web stranice s ciljem poboljšanja njezine pozicije prilikom pretraživanja. Dodatnim mjerama nastoji se stvoriti što više kvalitetnih povratnih veza, odnosno dolaznih linkova. Ovaj proces obično slijedi nakon on page optimizacije.

Dakle, za razliku od on page optimizacije, ovaj proces odnosi se na aktivnosti koje provodimo izvan granica naše stranice, a među najvažnijima su već spomenuta izgradnja linkova i marketing na društvenim medijima.

Uspješna offpage optimizacija sa sobom donosi brojne benefite. Za početak, pridonosi boljem rangiranju stranice prilikom pretraživanja što znači i veći promet. Viši rang znači i veću izloženost, a ona znači veći broj linkova, više posjeta i veću popularnost na društvenim medijima.
+2 glasova
Elizabeta Bolarić odgovoreno 14.05.2017. od korisnika Elizabeta Bolarić Početnik (84 bodova)
Off page optimizacija se odnosi na sve aktivnosti koje je potrebno raditi tj. optimizirati kako bi se indirektno utjecalo na pozicioniranje web stranice na tražilici. Osim onpage optimizacije važno je optimizirati sve ostale digitalne kanale koji su povezani s web stranicom. Tu je naglasak na društvenim mrežama s kojim se korisnici preusmjeravaju putem oglasa na web, ali i one koje su na googlu visoko rangirane (linkedin). Sadržaj na oglasima i društvenim mrežama treba biti relevantan, oglasi i landing page trebaju biti usklađeni i komunicirati istu poruku. Osim društvenim mreža, važan je i sadržaj koji se pojavljuje na drugim stranicama koje sadržaju linkove naše web stranice, utjecaj influencera, broj i kvaliteta linkova koji preusmjeravaju na odredišnju web stranicu. PR i komunikacija na forumima ili redditu također ima utjecaj na izgradnju reputacije brenda (i njegove web stranice), stoga je važno usklađivanje vrijednosti i komunikacije u cijeloj online prisutnosti, a ne samo za webu.

Slična pitanja

1 odgovor 168 pogleda
1 odgovor 598 pogleda
2 odgovora 96 pogleda
1 odgovor 130 pogleda
1 odgovor 144 pogleda
Marinko Zadro pitano 22.12.2013. u kategoriji Web Primjena od korisnika Marinko Zadro Superaktivan (3,250 bodova)
1 odgovor 91 pogleda
Zoran pitano 26.04.2014. u kategoriji Web Marketing od korisnika Zoran Superaktivan (4,415 bodova)
2 odgovora 489 pogleda
Marinko Zadro pitano 07.04.2015. u kategoriji Web Marketing od korisnika Marinko Zadro Superaktivan (3,250 bodova)
2 odgovora 138 pogleda
5 odgovora 229 pogleda
garavuša pitano 12.12.2013. u kategoriji Web Primjena od korisnika garavuša Aktivan (783 bodova)
Znatko

Znatko je edukativni web servis online zajednice za pretraživanje pitanja, postavljanje pitanja i odgovaranje na pitanja.

..:: POSTAVITE PITANJE ::..

Znatko Vam može pomoći!

2,046 pitanja

2,659 odgovora

1,319 komentara

703 korisnika

Gdje pratiti Znatka?

Koga preporuča Znatko?Web::Edukacija

CISEx

Kontaktirajte Znatka kako biste mogli i Vi postati preporučeni partneri te sudjelovati u mjesečnom nagradnom fondu!
...