217 pregleda
Milan Šaljivđija u rubrici Financije od Milan Šaljivđija
Jbš matematiku... uvijek znam koliko godina imam, a nikad koliko mi ostalo.

I sad.. da li da trošim ili da štedim?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+6 glasa
Nikolina Šrajbek od Nikolina Šrajbek
Jednom sam vodila poučan razgovor sa sestrom koja je inače dosta rastrošna, a ja sam štedljive prirode. Obično bi sestra sačuvala nekoliko stotina kuna na računu za hitne i nepredvidljive situacije, a ostatak bi potrošila na sve što poželi u tom trenutku. Postavila mi je zanimljivu hipotetsku situaciju - Što ako me udari auto, a na mom računu ostanu neiskorišteni novci?! Svakako da bi se pronašao pametan način kako iskoristiti te novce, no uspješno mi je osvijestila da je u redu počastiti se onime što želiš, ali u umjerenim količinama. Pod time se podrazumijeva kupnja nužnih stvari, kao i stvari koje nam predstavljaju užitak, a ne kupujemo ih učestalo.
+4 glasa
Ivana Mačić od Ivana Mačić

Možda će ti statistika koju je izradila Erste banka pomoći u odlučivanju što da napraviš. Naime, Hrvati u prosjeku mjesečno odvoje sa strane 549 kuna. To je više za 70 kuna ili 15% više nego lani. Koliko je to u odnosu na prosječnu hrvatsku plaću. Pa ako uzmemo da je prosječna hrvatska neto plaća za 08/2021 oko 7.000 kn, to znači da prosječni Hrvat štedi oko 8% svojeg mjesečnog prihoda

Da li je to malo ili puno? Ovisi kako gledate. No, ako se držite one stare poslovice "kud svi Turci - tud i mali Mujo" probajte da štedite 8% plaće, a ostalih 92% trošite.

Dodala bi još da danas u Hrvatskoj muškarci prosječno uštede 593 kune/mjesečno dok žene još uvijek nešto manje tj. 507 kuna/mjesečno, no to su male i možda zanimarive oscilacije. Ipak, podjednako veliki broj muškaraca i žena (82% !!!) štednju smatraju važnom ili izuzetno važnom. Dakle, ako se želite uklopiti u statistiku, malo (8%) štedite, a ostalo trošite (92%).

Također, iako nije pretjerano utjecala na navike štednje, pandemija koronavirusa donijela je određene promjene u navikama trošenja svog novca. Tako je skoro pola ispitanika u Hrvatskoj ustvrdilo da je počelo koristiti još više različite oblike beskontaktnog plaćanja (karticom, mobitelom, pametnim satom).

Ivan Gačić 22.10.2021. pitanje u rubrici Kupovina od Ivan Gačić Kako radi beskontaktno plaćanje?

Slična pitanja

1 odgovor
1 odgovor
Ana Primorac 03.12.2021. pitanje u rubrici Financije od Ana Primorac
1 odgovor
1 odgovor
Lovro Gorup 10.10.2020. pitanje u rubrici Softver od Lovro Gorup
1 odgovor
Nino Marić 24.06.2022. pitanje u rubrici Financije od Nino Marić
1 odgovor
Ana Primorac 13.09.2021. pitanje u rubrici Financije od Ana Primorac
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.6k pitanja

20.1k odgovora

7.1k komentara

1.6k korisnika

...