124 pregleda
Znatkica u rubrici Sport i rekreacija od Znatkica (5.3k bodova)
Može li sport štetiti? Npr. preintenzivan trening, istegnuća mišića, itd.

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+5 glasa
Marketing odjel d.o.o. od Marketing odjel d.o.o. (11.3k bodova)
odabran od Znatkica
 
Najbolji odgovor

Sportske aktivnosti kojima se sve češće i rekreativni sportaši bave u natjecateljskoj formi koja ih dovodi do njihovih krajnjih fizičkih granica - mogu biti dvosjekli mač za organizam.

Dobrobiti sportskih aktivnosti su višestruke i općepoznate. Ono jednako važno, a o čemu se nerado priča i često uzrokuje nelagodu kod sportaša i rekreativaca je činjenica da sport može štetiti. Preintenzivni trening može imati potpuno suprotni učinak koji može dovesti do zakazivanja imunosnog sustava. Visoki stupanj napora može smanjiti prokrvljenost probavnog trakta do čak 80%. Ne smijemo zaboraviti činjenicu da se jednako toliko, 80% imuniteta nalazi u crijevima.

Iz tog razloga mnogi se sportaši žale na razne tegobe koje se javljaju nakon razdoblja većih fizičkih opterećenja. Nakon intenzivnih natjecateljskih faza dolazi do povećane učestalosti infekcija dišnih puteva i do 100%, a pored uobičajenih stanja iscrpljenosti javljaju se i simptomi koji se dosad nisu dovodili u vezu sa sportskom aktivnošću – probavni problemi.

Što kaže znanost?

Naša crijevna sluznica najveća je kontaktna površina s okolišem. Jedna od njezinih najvažnijih funkcija je sprječavanje prodiranja toksičnih tvari u unutrašnjost organizma.

Istraživanja su pokazala da dugotrajno fizičko opterećenje dovodi do polagane devastacije crijevne barijere, pri čemu crijeva postaju propusna. Ovaj sindrom propusnih crijeva (eng. leaky gut) dovodi do propuštanja patogenih mikroorganizama u krvotok te njihovo kolanje organizmom. Uslijed toga mogu nastati različite vrste zdravstvenih tegoba.

Sindrom propusnih crijeva

Svaka intenzivna fizička aktivnost uzrokuje nakupljanje tzv. slobodnih radikala, visoko reaktivnih supstanci koje su poznate po tome da mogu oštetiti staničnu strukturu tkiva. Oksidativni stres povezan je s povećanom potrošnjom energije što za posljedicu ima starenje organizma.

Kako si sportski aktivne osobe mogu pomoći?

Pored fiziološke optimizacije metoda treninga, istraživanja su pokazala da primjena medicinski relevantnih sinbiotika može utjecati na pojavu navedenih tegoba. Sinbiotik je pripravak koji sadrži probiotik (dobre bakterije) i prebiotik (hranu za dobre bakterije). Optimalno je da sinbiotik sadrži humane bakterijske sojeve koji su uobičajeno prisutni u crijevima zdravog čovjeka, a koji su u istraživanjima izdvojeni za točno određene indikacije.

Za profesionalne sportaše, ali i rekreativce koji iznova premašuju svoje granice, osmišljen je OMNi-BiOTiC® POWER, koji sadrži šest ljudskih bakterijskih sojeva s minimalno 10 milijardi bakterija u 1 dozi, u kombinaciji s vrijednim magnezijem, a testiran je kroz niz studija. Ovaj sinbiotik slijedi sve kriterije kvalitete Svjetske zdravstvene organizacije. Znanstvena istraživanja pokazala su da sinbiotik OMNi-BiOTiC® POWER ima utjecaj na sindrom propusnih crijeva (eng. leaky gut), a pokazao je i antioksidativni te antiupalni učinak.

Ako svakodnevno idete do svojih krajnjih granica izdržljivosti, sami sebi postavljate visoke standarde postignuća i osjećate ograničenje vlastitih kapaciteta, dnevno jedna vrećica sinbiotika OMNi-BiOTiC® POWER, vratit će Vas u utrku.


Više o ostalim proizvodima Instituta AllergoSan možete pronaći na www.omni-biotic.hr , a proizvode možete nabaviti u svim bolje opremljenim ljekarnama te odabranim DM prodavaonicama.

+4 glasa
Matija Kranjčić od Matija Kranjčić (20.4k bodova)
Sport se danas aktualizira i pokušava prometnuti u bitan faktor ljudskog života. Osobno smatram da je sport bitan dio svakog pojedinca jer razvija i održava postojeće tijelesno stanje. Mislim da sport može štetiti, ali da je bitno napomenuti kako ne bavljenje sportom ili fizičkom aktivnošću može uzrokovati puno gore posljedice za naše tijelo, zdravlje i može na svaki način potaknuti razvitak bolesti, upala i nelagoda. Moramo paziti da ne pretjerujemo, kao i sa svime, a istegnuća i upale mišića će se događati uvijek, to je sastavni dio bavljenja aktivnošću.

Slična pitanja

1 odgovor
Zoran Jurić 14.09.2020. pitanje u rubrici Sport i rekreacija od Zoran Jurić (8.6k bodova)
1 odgovor
Nino Marić 16.04.2022. pitanje u rubrici Sport i rekreacija od Nino Marić (15.8k bodova)
2 odgovora
Mihaela Blažeka 11.10.2020. pitanje u rubrici Hrana i piće od Mihaela Blažeka (25.7k bodova)
1 odgovor
Tomislav Gatara 14.09.2020. pitanje u rubrici Sport i rekreacija od Tomislav Gatara (4.0k bodova)
4 odgovora
Antoneta Hrgović 30.11.2020. pitanje u rubrici Sport i rekreacija od Antoneta Hrgović (22.8k bodova)
Znatko medijski pokriva
Superprodavač 2023
Kako prodavati kupcima budućnosti?

Zagreb, 19. i 20.10.2023.
ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

11.0k pitanja

17.4k odgovora

4.5k komentara

1.4k korisnika

...