Znatkica u rubrici Razno od Znatkica

Svi fanovi britanskog humora kojeg potpisuje “Monty Python” poznaju znameniti i često prepričavani skeč u kojem se više puta izgovara rečenica:

"Nitko ne očekuje španjolsku inkviziciju!"

Da li stvarno nitko nije, u vrijeme postojanja inkvizicija, očekivao španjolsku inkviziciju?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+13 glasa
Darko Međimurec od Darko Međimurec

Inače, inkvizicija predstavlja izvorno crkveni pravno-sudbeni organ pretežno zapadne Europe koji su utemeljene i djelovale od XII. stoljeća pa sve do Napoleonskih ratova. Inkvizicije je Crkva organizirala mahom zbog borbe protiv krivovjerstva (hereze) kako bi obranila katolicizam. Nažalost, kasnije inkvizicija dobiva još jače i šire pravno-sudbene ovlasti u društvu.

Španjolska inkvizicija

Španjolska inkvizicija je osnovana u 15. stoljeću naređenjem tadašnjeg pape, i to 01.11.1478. godine (to je nekih 250-ak god. nakon općenito nastajanja prvih inkvizicija!) te je trajala je do 16. stoljeća. Dakle, španjolska inkvizicija se nije organizirala iznenada kako bi mnoge zaprepastila brzinom nastanka u Španjolskoj već su razne inkvizicije postojale par stotina godina i ranije. 

Španjolska inkvizicija je nastala kao prijeko potrebna obrana španjolskog katolicizma od krivovjernika, ali kako to obično biva u povijesti a i sadašnosti kada neki represivni organ vlasti postane dominantan (sjetimo se danas Stožera civilne zaštite RH), ona je postala produžena ruka državne vlasti i postala okosnica društvenog morala.

Djelovanje španjolske inkvizicije također nije bilo neočekivano. Kada bi inkvizitori pozvali pučane da sami dođu na obaveznu misu, prozvali bi tad i okrivili osumnjičene za herezu, te su im dali rok nešto više od mjesec dana da priznaju grijeh i dobe manju kaznu ili da ih inkvizitori privedu na silu, preuzmu imovinu (cijele obitelji) okrivljenika i muče po vlastitom nahođenju. Dakle, sredstva za mučenje heretika su birali sami inkvizitori, te bi to najčešće bile vilice oko vrata, pila za odsjecanje udova i sakaćenje, sprava za raščetvoriti mučenika, uništavač glave, Judina stolica, vješanje, itd. Nerijetko su mučenja završavala smrću okrivljenika.

Vratimo se pitanju... Iz svega ovoga možemo zaključiti da se španjolska inkvizicija organizirala tek puno kasnije kada je već bilo poznato općenito postojanje inkvizicija u Europi, a kroz svoje djelovanje je itekako najavljivala mogućnost okrivljavanja pojedinaca bez previše elemenata iznenađenja te im nakon toga davala i dovoljno vremena da promisle o svom grijehu i da se spase.

Osim iz školskih udžbenika, mnogima je pojam španjolske inkvizicije poznat kroz britki humor britanskog zabavnog serijala Monty Python iz 1970. gdje skečevi počinju riječima "Nitko ne očekuje španjolsku Inkviziciju…", te zatim komičari krenu u glupasto navođenje "oružja" koja je rabila španjolska inkvizicija, a među kojima su:

  • strah,
  • iznenađenje, 
  • okrutna učinkovitost.
Marina Baričanec od Marina Baričanec
zanimljiv odgovor... kad bi barem više bilo ovakvih povijesnih interesantnih priča na znatku...

Slična pitanja

2 odgovora 340 👀
1 odgovor 263 👀
1 odgovor 212 👀
1 odgovor 561 👀
1 odgovor 418 👀
1 odgovor 233 👀
1 odgovor 197 👀
2 odgovora 328 👀
1 odgovor 719 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.7k pitanja

22.4k odgovora

8.4k komentara

1.6k korisnika

...