Ivana Mačić u rubrici Priroda od Ivana Mačić
Da li temperature u Hrvatskoj ljeti značajno rastu (npr. zadnjih 10 do 50 godina) uslijed općenitog Zemljinog zagrijavanja pod pretežno utjecajem ljudskog, ali i drugih prirodnih faktora?

Da li je točno kad portali napišu da očekujemo "nezapamćene vrućine" ovo ljeto?
* povezano sa odgovorom na pitanje: Da li su ljeta na planeti sve toplija nego ikad prije?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+9 glasa
Katarina Muzica od Katarina Muzica
Ne bih nužno rekla da su temperature toliko visoke kao nikada prije. Zatopljenje se više osjeti u tome što ti periodi visokih temperatura duže traju nego u prošlosti. U Hrvatskoj su ljeta uvijek bila topla, pogotovo na obali. Ali, sada je osjećaj tih nesnosnih vrućina pojačan zato što one dulje traju.

Primjerice nekada se pamtio jedan do dva najtoplija dana u godini negdje u sedmom ili osmom mjesecu. A sada su se ti iznimno vrući, sparni dani kada se temperature penju iznad 35°C produžili na cijeli period od recimo tjedan dana bez ikakvog osvježenja i to je problem. U tome se vidi taj porast prosječne godišnje temperature.
0 glasa
Arnela Abadžija od Arnela Abadžija
Desavali su se i ranije takoreci fenomeni da jednom u 20 godina se zadesi da bude najhladnija zima im najtoplije ljeto ali idućih godina su se vraćale temperature u normalne granice. Međutim posljednjih godina su izraženiji ti slučajevi i konstantni su ti nikako ne prestaju. Smatra se prema proračunu da svake godine temperature rastu za 0.2°c i da će kroz decenije i godine dolaziti do masovnog otopljavanja leda i pojave velikih padavina sto uzrokuje brojne probleme kao što su : poplave, klizišta, odroni, uništavanje usjeva, smanjena plodnost zemljišta a efekat El nino iz tihog oceana radi tako da na mjestima gdje bi '' trebalo'' da se izluce padavine dolazi do suse a tamo gdje bi trebalo da prestanu padavine dolazi do povećanja padavina.
0 glasa
Ivona Jagatić od Ivona Jagatić
Ljeta u Hrvatkoj, ali i u ostalim dijelovima svijeta su toplija nego prije i za do 10 °C.

To je posljedica ljudskog nemara prema okolišu. Onečišćenje okoliša i zraka uništava ozonski omotač te Sunčeve zrake bolje prodiru na Zemlju.

Osim toga i zrak je postao užasno zagušljiv te je gotovo nemoguć za disanje ljeti. Težina zraka i gustoća zraka je uistinu drugačija nego prije. Sjećam se kada sam bila mala da je normalna, uobičajena temperatura ljeti u Hrvatskoj bila do 32 °C, a sada je to i do 45 °C.

Slična pitanja

2 odgovora 280 👀
2 odgovora 215 👀
Redakcija 16.07.2021. pitanje u rubrici Priroda od Redakcija
1 odgovor 1.9k 👀
3 odgovora 443 👀
3 odgovora 368 👀
3 odgovora 286 👀
Saša Radosavljević 01.07.2021. pitanje u rubrici Priroda od Saša Radosavljević
1 odgovor 277 👀
1 odgovor 357 👀
1 odgovor 260 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.6k pitanja

22.2k odgovora

8.3k komentara

1.6k korisnika

...