173 pregleda
Laura Marjanović u rubrici Društvo od Laura Marjanović
Savjeti za bolje razumijevanje adolescenata?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+5 glasa
Nikolina Šrajbek od Nikolina Šrajbek

Ono što adolescenti osjećaju često izgleda drugačije u očima roditelja. Adolescenti se brinu kako ih drugi vide, hoće li biti prihvaćeni u društvu svojih vršnjaka, nedostaju im aktivnosti, ne znaju se snaći u školi i u školskim obavezama što dovodi do osjećaja brige, dosade, bespomoćnosti, straha, nerazumijevanja i nedostatka vještina za povezivanje s drugima. Roditelji takve situacije vide kao ljutnju, bijes, prkos, previše vremena provedenog ispred ekrana, ignoriranje, psovanje i odbijanje.

Savjet: Adolescenti trebaju podršku, utjehu, prihvaćanje i ljubav u novim izazovnim vremenima s kojima se susreću, a ne kritiziranje, sumnju i nestrpljenje.


Razbacane sobe, dopisivanja, spavanje do podneva i preskakanje obiteljskog ručka dio je životnog razvoja koji prolazi većina ljudi te na njega treba gledati savjesno i svjesno.

Savjet: Razgovor, pogled i zagrljaj u situacijama kada roditelji žele da soba bude čista, da su prljave čarape na svome mjestu, da se pomogne u pripremi obiteljskoj ručka doprinose boljoj povezanosti s djetetom i razumijevanjem njihovih potreba i osjećaja.


Kritika pokreće mehanizme u mozgu kao da se radi o napadu, riziku ili opasnosti zbog čega se aktiviraju obrambeni mehanizmi, odnosno situacije „Bori se, bježi ili se zamrzni“. Nijedno ne dovodi do pozitivnih odgovora. Ovakve situacije ispoljavaju ponašanja poput svađe s roditeljem, nekomuniciranja, odlazak od kuće ili povlačenje u sobu.

Savjet: Iako je najčešće cilj kritike dobronamjeran, važna je dobra prezentacija same biti kritike. Da se kritika ne bi shvatila kao napad, potrebno je započeti s pozitivnim riječima, potom izreći svoje osjećaje (najčešće zabrinutost) te ponuditi koristan savjet ili konstruktivno rješenje.


Adolescentima je češće potrebniji dobar slušač te osoba koja ohrabruje i suosjeća nego direktan savjet.

Savjet: Rečenice obeshrabrenja zamijeniti rečenicama ohrabrenja. Primjerice, „Zašto si to opet napravila?“ zamijeniti s „Zasigurno je teško kad shvatiš da si opet napravila istu grešku.“ ili „Stalno se zatvaraš u svoju sobu, ne trebaš ništa skrivati od nas.“ zamijeniti s „Tu sam ako trebaš moje društvo.“

+4 glasa
Matija Kranjčić od Matija Kranjčić
odabran od Laura Marjanović
 
Najbolji odgovor
Svakako treba razumijeti da je kod adolescenata prisutan sporiji razvoj prefrontalnog korteksa od limbičkog sustava što uzrokuje pojačanu osjetljivost na nagradu. Slabija je inhibicija impulsa, adolescenti su skloniji rizičnijem ponašanju, traženju novosti, promjenama raspoloženja te su slabiji u čitanju emocija kod drugih osoba. Ali, to pomaže bržem učenju i odvajanju od roditelja. Kod adolescenata se osjeća snažna orijentacija na pravednost - uočavaju nekonzistentnost izjava odraslih te je pojačan osjećaj samosvijesti i egocentrizma - adolescenti misle da ih svi gledaju i da nitko ne proživljava ni slično iskustvo kao oni.

Slična pitanja

3 odgovora
1 odgovor
Ivan Gačić 18.09.2020. pitanje u rubrici Društvo od Ivan Gačić
2 odgovora
Ivan Gačić 18.09.2020. pitanje u rubrici Društvo od Ivan Gačić
2 odgovora
5 odgovora
1 odgovor

🎂🎉

Kao i svake godine, tako i ove, 7.12. Znatko slavi svoju novu godišnjicu, a ove godine je posebna: 10. jubilarna Znatkova godina postojanja!
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.7k pitanja

20.1k odgovora

7.2k komentara

1.6k korisnika

...