Što je financijska pismenost?

25 pregleda
Ana Primorac 13.09. pitanje u kategoriji Financije od Ana Primorac [Proaktivan] (695 bodova)

Što je za vas financijska pismenost?

* povezano sa odgovorom na pitanje: Kako dijete učiti financijskoj pismenosti?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+7 glasa
Mali Dioničar 13.09. odgovor od Mali Dioničar [Superaktivan] (1,887 bodova)

Financijska pismenost je prikupljanje potrebnih informacija i na temelju dosadašnjeg znanja donošenja odluka o ulascima u financijske rizike, te pri tome korištenje dostupnih financijskih proizvoda, usluga i koncepata za osobne ili poslovne potrebe. Unapređenje financijske pismenosti u svijetu bitan je faktor razvoja društva koji uključuje podršku širokog opsega nositelja društvenog razvoja kao što su državna javna tijela, udruženja potrošača, privatni poslovni sektor, obrazovne institucije i ostali. 

Prema Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) financijsku pismenost opisana je kao sukus informiranosti, znanja, vještina, stavova i ponašanja neophodnih u odlučivanju oko dobrih financijskih odluka kojima se ostvaruje grupna ili osobna dobrobit. Ukratko, za financijsku pismenost bi mogli reći da je ona: "osnovno financijsko znanje koje nam je potrebno za funkcioniranje u današnjem okruženju".

Važnost financijske pismenosti pokazuju zadnji rezultati istraživanja nivoa financijske pismenosti u RH od kraja 2019. godine provedenog u organizaciji OECD koje pokazuju tek jako blagi porast kod nas u odnosu na prethodno istraživanje iz 2015. godinu. Prosječna ocjena financijske pismenosti stanovnika RH iznosila je 2019. godine 12,3 od ukupno 21 boda (59%), u odnosu na 2015. godinu i 11,7 bodova (56%). U ovakvom istraživanju mjeri se sljedeće: financijsko znanje stanovništva, njihovo financijsko ponašanje i odnos prema novcu.

Financijsko obrazovanje // Financijska edukacija

Financijsko obrazovanje (financijska edukacija) pojedinca danas je bitan faktor zbog različitih vrlo dinamičnih, globalno isprepletenih i kompleksnih financijskih sudionika na tržištu. Potrebe pojedinaca za financijskom pismenošću također postaju sve zahtjevnije, a jedino financijskim obrazovanjem mogu poboljšati shvaćanje dostupnih financijskih proizvoda, usluga i koncepata. Financijsko znanje stečeno financijskim obrazovanjem pojedincu smanjuje financijskih rizik u donošenju važnih financijskih odluka.

Pepper Potts 13.09. komentar od Pepper Potts [Proaktivan] (661 bodova)
Meni treba financijska pismenost. gdje da ju kupim?

Slična pitanja

4 odgovora 108 pregleda
1 odgovor 55 pregleda
1 odgovor 63 pregleda
1 odgovor 60 pregleda
Izmijenjena su pravila nagradne igre.

Gdje pratiti Znatka?

...