322 pregleda
Ana Primorac u rubrici Financije od Ana Primorac

Što je za vas financijska pismenost?

* povezano sa odgovorom na pitanje: Kako dijete učiti financijskoj pismenosti?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+15 glasa
Marin Barić od Marin Barić

Financijska pismenost je prikupljanje potrebnih informacija i na temelju dosadašnjeg znanja donošenja odluka o ulascima u financijske rizike, te pri tome korištenje dostupnih financijskih proizvoda, usluga i koncepata za osobne ili poslovne potrebe. Unapređenje financijske pismenosti u svijetu bitan je faktor razvoja društva koji uključuje podršku širokog opsega nositelja društvenog razvoja kao što su državna javna tijela, udruženja potrošača, privatni poslovni sektor, obrazovne institucije i ostali. 

Prema Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) financijsku pismenost opisana je kao sukus informiranosti, znanja, vještina, stavova i ponašanja neophodnih u odlučivanju oko dobrih financijskih odluka kojima se ostvaruje grupna ili osobna dobrobit. Ukratko, za financijsku pismenost bi mogli reći da je ona: "osnovno financijsko znanje koje nam je potrebno za funkcioniranje u današnjem okruženju".

Važnost financijske pismenosti pokazuju zadnji rezultati istraživanja nivoa financijske pismenosti u RH od kraja 2019. godine provedenog u organizaciji OECD koje pokazuju tek jako blagi porast kod nas u odnosu na prethodno istraživanje iz 2015. godinu. Prosječna ocjena financijske pismenosti stanovnika RH iznosila je 2019. godine 12,3 od ukupno 21 boda (59%), u odnosu na 2015. godinu i 11,7 bodova (56%). U ovakvom istraživanju mjeri se sljedeće: financijsko znanje stanovništva, njihovo financijsko ponašanje i odnos prema novcu.

Financijsko obrazovanje // Financijska edukacija

Financijsko obrazovanje (financijska edukacija) pojedinca danas je bitan faktor zbog različitih vrlo dinamičnih, globalno isprepletenih i kompleksnih financijskih sudionika na tržištu. Potrebe pojedinaca za financijskom pismenošću također postaju sve zahtjevnije, a jedino financijskim obrazovanjem mogu poboljšati shvaćanje dostupnih financijskih proizvoda, usluga i koncepata. Financijsko znanje stečeno financijskim obrazovanjem pojedincu smanjuje financijskih rizik u donošenju važnih financijskih odluka.

Marina Polić od Marina Polić
Meni treba financijska pismenost. gdje da ju kupim? ;)
Znatko medijski pokriva

Humans vs Machines

Zagreb
29. 09. 2023.

ULAZNICE uz 20% POPUSTA
Znatko medijski pokriva


Zagreb
30. 09. 2023.

ULAZNICE uz POPUST
Znatko medijski pokriva
TEHNOLOŠKA SENZACIJA GODINE

Zagreb
12. 10. 2023.

KUPI ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Kako prodavati kupcima budućnosti?

Zagreb, 19. i 20.10.2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Powered by Intersec

Ljubljana
25. i 26. 10. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.0k pitanja

18.9k odgovora

6.0k komentara

1.5k korisnika

...