Što je to "tamna kuhinja" ili virtualna kuhinja?

27 pregleda
Ivan Gačić 13.09. pitanje u kategoriji Hrana i piće od Ivan Gačić [Superaktivan] (3,844 bodova)
Što je to "tamna kuhinja" ili virtualna kuhinja?

...iz toga naravno proizlaze aktivnosti koje zovemo "tamno kuhanje" ili virtualno kuhanje...

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+6 glasa
Darko Međimurec 14.09. odgovor od Darko Međimurec [Megaktivan] (15,983 bodova)
prije 5 dana odabran od Ivan Gačić
 
Najbolji odgovor

Pojam virtualna kuhinja ili zamračena kuhinja (bez brige sve je legalno u tom nazivu) je tvrtka Deliveroo još 2018. godine osmislila za svoje poslovanje i od tada  ta ideja nastavlja uspjeh i širi se cijelim svijetom. Toliko je uzela maha da i standardni restorani ili proširuju ili se isključivo fokusiraju da budu virtualna odnosno zamračena kuhinja. Neki još koriste pojam virtualni restoran.

Virtualnu kuhinju možemo opisati kao fizički izolirani kuhinjski prostor bez uličnog izloga, u kojem radi isključivo osoblje kuhinje (kuhari), dok gosti za naručivanje hrane i pića koriste internetske aplikacije ili web servise za naručivanje i dostavu hrane, kao što su Glovo ili Wolt, ali i mnogi drugi.

Paralelno sa ekspanzijom servisa za naručivanje i dostavu dogodio se snažan rast restorana koji su implementirali virtualnu kuhinju u svoju ponudu. No, dogodio se i još jedan fenomen, počele su nastajati nove zamračene kuhinje koji su pokrenuli nove startup kompanije donoseći nove vrste hrane, pića i okusa na lokalna tržišta.

Iako su virtualne kuhinje u svijetu u posljednjih nekoliko godina prirodno postajale sve popularnije, pandemija korona virusom je od 2020. zauvijek promijenila preferencije ljudi oko ručanja, a svi restorani su se brže-bolje počeli prilagođavati novonastaloj situaciji na tržištu kuhanja i naručivanja hrane za kod kuće. Budućnost restorana se sada ubrzano mijenja u cijelom svijetu i mnogi su tradicionalni restorani napravili zaokret za 360 stupnjeva.

U Hrvatskoj je virtualnih kuhinja tj. zamračenih kuhinja sve više. Ne vidite ih s ulice već samo kao novu ponudu nove vrste hrane na mobilnim aplikacijama ili na web servisima za naručivanje i dostavu hrane i pića. Stvorilo se i razvija se cijelo novo tržište. Prvo u Zagrebu i ostalim velikim gradovima Hrvatske, a dostava hrane sve je manje rijetkost, a sve više konkurentna i u manjim mjestima te na najudaljenijim jadranskim otocima. 

Ako posjedujete restoran u Hrvatskoj, a još niste osnovali virutalnu kuhinju, naručivanje i dostavu hrane iz svog restorana - tržište Vas je već pregazilo! Postoji trenutno jedino jedno drugo inovativno rješenje koje Vas još može spasiti, ali za to potražite jedan drugi odgovor na Znatku.

Slična pitanja

Izmijenjena su pravila nagradne igre.

Gdje pratiti Znatka?

...