Ivan Gačić u rubrici Društvo od Ivan Gačić
Zašto Slovence zovu Alpski Srbi?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+16 glasa
Ivana Mačić od Ivana Mačić
odabran od Ivan Gačić
 
Najbolji odgovor

Pročitala sam negdje na internetu da su neke od najgorih balkanskih uvreda da je Tesla bio Hrvat, da Hrvati su 'južni Srbi', Makedonci da su 'katolički Srbi', a da su Slovenci potomci alpskih Srba. Također, kako ta izjava razljuti Slovence, jednako reagiraju i Bosanci i Hercegovci kad im se kaže da su 'muslimanski Srbi'

Postoji i jedna cijela karta Europe gdje možete, osim ovih naziva, vidjeti i druge nazive koji vrijeđaju druge nacionalnosti u cijeloj Europi (kliknite na nju za veću kartu)...

Zašto baš Slovence smeta ova izjava da su 'alpski Srbi' povezana je istraživanjima nekih povjesničara koji su postavili pitanje da li možemo nedvojbeno postaviti trenutak nastanka slovenaca kao etničke nacije, pa onda i njihov povijesni teritorij. Ti povjesničari su mijenjali tradicionalno shvaćanje (ili mit?!) o linearnoj povijesti Slovenaca - od doseljavanja na područje istočnih Alpa, preko Karantanije, pa sve do stvaranja samostalne države. Navodili su da do otprilike sredine 19. stoljeća (recimo ne baš tako davno) nije bilo ideje o jedinstvenoj slovenskoj naciji. 

Sredinom 18. stoljeća, za vrijeme krize Habsburške monarhije, jedno od rješenja je uključivalo obrazovanje svog stanovništva pod Austrougarskom kako bi bili konkurentni ostatku tadašnje europe. Kako je obrazovanje realno isključivo na lokalnom jeziku jer ga lokalci jedino razumiju, tako je na području današnje Slovenije, Habsburška monarhija otvarala niz škola u kojima su učitelji govorili onaj jezik kojeg danas zovemo slovenski. A kada već imate nešto što se službeno u školama počinje nazivati slovenski jezik, to znači da su tu i neki lokalci koji govore taj jezik. U ono vrijeme kada bi takva grupacija iznosila još i svoje društveno-političke zahtjeve, drugi su ih percipirali kao (nacionalnu) grupu prema jeziku, a to su ovdje bili - Slovenci.

Prema tim povjesničarima, ti Slovenci (kako su ih drugi percipirali) sebe tada nisu nazivali Slovencima već Kranjcima, Štajercima ili Korušcima. Ako gledamo još ranije - sami za sebe bi rekli da su kršćani ili pripadnici Katoličke Crkve. Realno, lokalci tada nisu znali što se događa u susjednom selu, a kamoli da su imali svijest o nekoj naciji. Lokalci na području današnje Slovenije nisu bili svjesni da postoji grupa koji živi na tim prostorima (od Prekomurja do Pirana), ali su tek uvođenje obveznom školovanja, kao što sam gore napisala, počela shvaćati postojanje ideje zajedničkog jezika, pa onda i međusobne pripadnosti jednoj naciji. Sve je to kroz povijest išlo postepeno.

Neki povjesničari su zagovarali tezu kako su (još neodređeni kao) Slovenci oni bili prvo slavensko pleme koji se naselilo na lokalne alpske prostore, te da smo mi Hrvati došli ovdje tek nekoliko stoljeća poslije. No, to su povijesne teze koje danas nisu masovno prihvaćene kao ni povijesna teza o Hrvatima kao Slovencima zbog jako sličnog jezika - kajkavštine, iako je imala puno pobornika dosta godina. I tu se vraćamo na pitanje gdje je jedna od ranijih povijesnih teza, koja je danas masovno, ako ne i potpuno odbačena u znanstvenim krugovima, da su nekada neki hrvatski povjesničari tvrdili da su Slovenci - 'alpski Srbi'

Iako danas Srbi u Sloveniji statistički gledano spadaju pod drugu najbrojniju etnička skupina poslije Slovenaca, govorimo samo o oko 2% od ukupnog stanovništva i malu zastupljenost Srba u Sloveniji, te nema čak i kod statističke pogreške govora o značajnom udjelu srpske nacionalnosti u Sloveniji.

Tadašnji znanstveni konstrukt 'alpskih Srba', danas u potpunosti odbačen od znanstvene zajednice, ostao je jedino kao odjek u svakodnevnici prilikom podbadanja Slovenaca ili pričanja viceva na njegov račun. Te viceve o slovencima i odbčani znanstveno-povijesni konstrukt o slovencima kao 'alpskim Srbima' je svojevremeno popularizirao komičar Željko Pervan u 'Večernjoj školi', prilično gledanoj TV-seriji koja se snimala uživo.

+4 glasa
Svetozar Marković od Svetozar Marković

Ako jeste tačno da je polovina Srba slovenskog porekla, onda su i Slovenci naši

Rukovodilac Srpskog DNK projekta Milan Rajevac kaže da 50% Srba ima slovensko poreklo, dok je u drugoj polovini najviše onih s genima starosedelaca Balkana. Dodaje da su se u genetski kod Srba „upisali“ i Germani, ali i narodi sa Kavkaza i Bliskog istoka.

Baza Srpskog DNK projekta sprovodi se u saradnji s Centrom za forenzičku i primenjenu molekularnu genetiku Biološkog fakulteta u Beogradu, poseduje više od 4.500 podataka testiranih Srba iz svih krajeva bivše Jugoslavije, a koji pokazuju da je polovina Srba po muškoj liniji slovenskog porekla. 

„Reč je o dve osnovne haplogrupe I 2a i R 1a, dok je u drugoj polovini najviše onih koji imaju balkansko starosedelačko, odnosno praslovensko poreklo“, kaže Rajevac za Tanjug.

DNK istraživanja su pokazala da je genetički kod Srba, kao i svih drugih naroda, šarolik i kombinovan i od gena Germana, Kelta, ali i naroda sa Kavkaza i Bliskog istoka. Rajevac dalje objašnjava:

„Haplogrupa I 1, koja se vezuje za germanske narode, prisutna je kod skoro devet procenata stanovništva, tako da svaki deseti ili jedanaesti Srbin ima germansko poreklo.“

Sve to znamo jer Srbija ima najveću bazu testiranih od svih evropskih naroda, a koja predstavlja relevantan uzorak za analizu porekla našeg srpskog naroda.

Zabluda je da su geni Srba pomešani s genima Turaka jer se u dosadašnjem ispitivanju nije pojavila haplogrupa karakteristična za turske i centralnoazijske narode. Ali ipak kaže:

„Moguće je da postoji određeni procenat haplogrupa koje su Turci preneli na Balkan, ali to nije utvrđeno. Čak i kod Bošnjaka je neznatan genetski upliv Turaka.“

Slaže se da Srbi, Crnogorci, Bošnjaci i Hrvati imaju vrlo sličnu genetiku i da su I 2a i I 1a najbrojnije haplogrupe kod svih tih naroda.

Goran Gonar od Goran Gonar
još će i Hrvati ispasti da su svi Srbi :D :) :D
Darija Magdalenić od Darija Magdalenić
slavenskog (na Hrvatskom) ne Slovenskog :(
0 glasa
Arnela Abadžija od Arnela Abadžija
neki Srbi smatraju da su Hrvati pokatoličani Srbi za bosance da su to poturčeni Srbi i razne druge uvrede i stvari pa tako smatraju da su Slovenci zapravo Srbi ali da oni naseljavaju prostor današnjih Alpa jer ostali narodi koji naseljavaju prostore alpa su Germanski narodi.  Tu tezu sam čula od njihovih pripadnika odnosno od njihovih tih radikala oni smatraju da je cijeli ovaj prostor Balkana zapravo njihov ali da su se tu umiješale strane sile kako bi na taj način sputale kako bi im uzele teritoriju i kako oni ne bi bili moćniji od ostalih pa su tu umiješali prste Amerika neke po katoličili da su miješali prste mnoge strane sile i tako dalje mislim to sam čula od njihovih to nije ništa ni meni ni novo Niti je to neka od teorija zavjere protiv njih To je zapravo njihovo mišljenje ali tu se zadire mnogo u neku politiku koja zapravo bila pogubna 90-ih

Slična pitanja

2 odgovora 469 👀
3 odgovora 1.1k 👀
2 odgovora 2.3k 👀
2 odgovora 834 👀
3 odgovora 3.7k 👀
2 odgovora 1.5k 👀
2 odgovora 2.0k 👀
1 odgovor 595 👀
Svetozar Marković 24.09.2020. pitanje u rubrici Društvo od Svetozar Marković
4 odgovora 1.2k 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.7k pitanja

22.3k odgovora

8.3k komentara

1.6k korisnika

...