Redakcija u rubrici Softver od Redakcija
promjena rubrike od Znatko

Koji su najbolji primjeri danas primjene umjetne inteligencije da je ljudima prisutna svakodnevno?

* povezano sa odgovorom na pitanje: Što je to umjetna inteligencija (UI)?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

9 odgovor(a)

+24 glasa
Dominik Martinjač od Dominik Martinjač
AI (eng. Artificial intelligence) odnosno umjetna inteligencija je pojam koji se odnosi na računalo sposobno učiti i zaključivati te samim time u što većoj mjeri oponašati ljudsko razmišljanje i ponašanje. Danas je umjetna inteligencija pojam koji se sve češće i češće spominje. To je posljedica povećane primjene istih sustava u svakodnevnom životu. Neki od prvih i najpoznatijih AI sustava su mobilni asistenti Siri (Apple), Bixby (Samsung) i Alexa (Amazon). To je jedna od primitivnijih primjera. Malo složenije primjene pronalazimo u zdravstvu (praćenje zdravstvenog stanja kod pacijenata), prepoznavanje crta lica ( biometrija, kao što danas ima većina mobitela za otključavanje, ali ovdje se misli na sustave za praćenje i prepoznavanje osoba preko gradskih kamera i sl.), u industriji za proizvodnju, telekomunikacijama za poboljšavanje korisničkih usluga itd. No unatoč svemu navedenome trenutno najrazvijeniji primjer upotrebe umjetne inteligencije je Teslin FSD (eng. Full Self Driving) sustav. Tesla je električni automobil s mogućnošću za kupnju FSD softvera. FSD je ustvari autopilot, umjetna inteligencija sposobna samostalno voziti automobil bez vozača i svakim novim danom se razvija i poboljšava. U budućnosti se očekuje daljnje povećanje raznovrsnih primjena umjetne inteligencije u svakodnevnom životu.
Goran Gonar 19.03.2023. pitanje u rubrici Softver od Goran Gonar
07.08.2023. promjena rubrike od Znatko
Što može muzički AI alat - MuseNet?
+18 glasa
Mila Validžić od Mila Validžić

Ovo mi je fora! Ima sitcom, TV serija koju stvara AI po uzoru na popularnu američku seriju ‘Seinfeld.‘

Na na kanalu watchmeforever na video platformi Twitch ide humoristična emisija ‘Nothing, forever‘ . Sve osmislio AI.

I pazite ovo - prikazuje se 24 sata dnevno i to 365 dana u godini !!!

Evo pogledajte https://m.twitch.tv/watchmeforever

Drugi standardni primjer me čudi da nitko nije odgovorio ovdje: ChatGPT

+17 glasa
Petra Marić od Petra Marić

Trenutno mi je najbolja fora to što umjetna inteligencija može za školsku zadaću sama pisati sastave (eseje) za hrvatski jezik, rješavati matematiku, itd.

Dovoljno je da uzmeš niz alata s umjetnom inteligencijom kao što su Jasper AI ili Chat GPT te 3D printer za pisanje rukopisa, i Vaša učiteljica ili profa na faksu neće više znati jeste li to vi napisali ili umjetna inteligencija. Evo video o tome:

Obrazovanje, školovanje, fakulteti, testiranja gradiva i domaće zadaće više neće se moći raditi na stari način. Umjetna inteligencija će redefinirati obrazovanje od temelja! :) To!!!

+15 glasa
Monika Kiris od Monika Kiris

GLAMI koristi umjetnu inteligenciju sličnu ChatGPT-ju za bolje razumijevanje modnih proizvoda

Moda se značajno razvila u posljednjih nekoliko godina, a njen digitalni dio sada je jedna od tehnološki rastućih industrija u svijetu e-trgovine. S mnoštvom proizvoda u ponudi i tisućama modnih e-trgovina, kupcima može biti izazov pronaći ono što traže na lak i jednostavan način.

Stoga je za organiziranje mode iz fragmentiranih e-shop izvora ključno razumjeti i vizualne i tekstualne informacije o proizvodu. Na ljestvici 14 zemalja vodeće europske modne tražilice GLAMI.group, čiji je dio i GLAMI.hr s 3 milijuna sesija mjesečno, to je moguće učiniti samo automatizacijom. 

GLAMI koristi tehnologiju strojnog učenja od 2015. godine kako bi kupcima pružio najbolje moguće iskustvo pretraživanja modnih proizvoda. Tako danas njegov posvećeni AI tim izrađuje aplikacije kao što su preporuke proizvoda, sličnosti, kategorizacija i još mnogo toga kako bi svakom posjetitelju GLAMI.hr pružio besprijekorno putovanje otkrivanja mode odnosno dao priliku kupcima u Hrvatskoj, ali i modnim e-trgovinama da iskoriste tehnologiju umjetne inteligencije.

Jezični agnostik Merlin: Višejezično AI rješenje

Ključno recentno poboljšanje pozadine (backend) GLAMI platforme bilo je implementacija učinkovitijeg mehanizma za razumijevanje proizvoda koji može raditi na više jezika istovremeno, što mu je dalo ime Language Agnostic Merlin (LAM). 

LAM koristi ključnu tehnologiju zvanu Transformer koja pokreće i dobro poznati ChatGPT, a njegove višejezične mogućnosti dovode, između ostalog, do manjeg broja pogrešaka na manjim tržištima, smanjenja broja potrebnih modela strojnog učenja i skraćivanja vremena potrebnog za širenje na nova tržišta, što je značajan cilj za mnoge tvrtke za e-trgovinu.

Koje koristi GLAMI ima od LAM-a

Prepoznavanje značajki proizvoda, kao što su boja, veličina ili model, važno je za kvalitetu kataloga i mnoge nizvodne sustave u GLAMI-ju. 

Budući da LAM također razumije i hrvatski jezik, GLAMI-jev AI tim pomoću njega je potpuno je rekategorizirao veliki katalog od 700.000 proizvoda u 200+ kategorija proizvoda, tako je postotak nekategoriziranih proizvoda smanjen na samo 1%, a istovremeno je smanjena i količina profesionalnog održavanja po standardiziranom svojstvu proizvoda. 

LAM se tako sada primjenjuje za prepoznavanje više od 130 značajki proizvoda, poput V-izreza ili cvjetnog uzorka, dok AI tim optimizira korištenje resursa oblaka i temeljnu infrastrukturu.

Kako se AI tehnologija nastavlja razvijati, GLAMI očekuje da će se pojaviti još naprednije značajke koje će modnu industriju učiniti još pristupačnijom i ugodnijom za kupce. 

GLAMI-jeva uspješna upotreba umjetne inteligencije slične ChatGPT-u služi kao inspiracija za druge tvrtke koje žele proširiti svoj doseg, a one koje prihvate ove tehnologije u nastajanju bit će na čelu tržišta, mijenjajući način na koji kupujemo i komuniciramo s platformama za e-trgovinu.

+12 glasa
Sanja Trbojević Montina od Sanja Trbojević Montina
uređen od Sanja Trbojević Montina
Zahvaljujući AI danas možemo oživiti kvalitetu video i photo uspomena.

Odličan primjer je TensorPix - web aplikacija za popravljanje kvalitete videa i slika bazirana na AI tehnologiji. Najpopularnije usluga je tzv Video Enhancer -> alata za poboljsanje video kvaliatete koji ispod haube koristi generativnu AI tehnologiju. Iako je današnji video sadržaj uglavnom visoke kvalitete, to se ne može reći za sadržaj od prije 10g, a pogotovo ne za filmove i serije iz prošlog stoljeća.
Tu uskače video enhancer koji korisniku omogućava da u par klikova svaki video lošije kvalitete pretvori u video koji izgleda kao da je snimljen jučer. Pod poboljšanje kvalitete ulaze razni faktori, a najzanimljivi korisnicima su povećanje rezolucije (npr. SD -> HD), uklanjanje mutnih dijelova videa, vraćanje detalja, te povećanje broja sličica u sekundi (npr. 25FPS -> 60FPS).
Uz video enhancer tu je  i image enhancer koji je baziran na gotovo istom konceptu, samo je namijenjen za pojedinačne slike umjesto videe.
Najnovija usluga je  MagicStock koji kombinira AI za stvaranje slika iz prirodnog teksta (slično kao DALLE i Midjourney), no uz to i nudi uklanjanje pozadine iza objekta koji se generira. MagicStock je namijenjen grafičkim dizajnirima koji često moraju biti pretplaćeni na nekolicinu stock image servisa gdje traže fotografije sa neutralnom pozadinom. Nakon što nađu odgovarajuću sliku, iz nje moraju ukloniti pozadinu kako bi mogli iskorstiti objekt sa slike. MagicStock sve te korake sjedinjuje u nekoliko klikova mišom i ima prednost da korisnik može generariati neograničenu količinu različitih slika što nije moguće na stock servisima
+11 glasa
Borna Matić od Borna Matić

Danas čitam na Redditu i pronalatim puno komentara da se stvaraju, ljubavni, romantični i seksualni odnosi između korisnika i same umjetne inteligencije. Nekoliko je takvih softvera već napravljeno, a mnogi će tek se pojaviti.

Evo spisak takvih softvera s umjetnom inteligencijom koji su javno dostupni pa ih proguglajte:

  1. Xiaoice
  2. Replika
  3. Character.AI (beta)
  4. Cicero

Osim romantičnih i seksualnih poriva koje imaju korisnici ovakvih umjetnih inteligencija, postoji i psihološki smislenija primjena za pacijente sa simptomima socijalne anksioznosti, depresije ili koji imaju PTSP.

Mila Validžić od Mila Validžić
Ovakve stvari će uvesti pojam emocionalne ovisnosti o računalu te već vidim osnivanje odjela ili cijelih klinika protiv ovisnosti o računalima. I umjetnoj inteligenciji. Baš crno... :(
+11 glasa
Dina Kljajić od Dina Kljajić

„Nije nam nešto ova reklama, ali bit' će bolja, kao i Vaša crijeva nakon Colosala“

...poručila je glavna junakinja prvog promotivnog spota kreiranog uz pomoć umjetne inteligencije (AI) na hrvatskom farmaceutskom tržištu. Radi se o reklami za Colosal, želučanootporne tablete namijenjene ublažavanju simptoma sindroma iritabilnog crijeva (IBS) koje su dosad stekle niz vjernih korisnika, kako u Hrvatskoj, tako i u regiji.

Reklamu kreiranu za prvi promotivni spot napravljen uz pomoć umjetne inteligencije (AI) pogledajte na videu gore.

+7 glasa
Mario Bedeković od Mario Bedeković
AI odnosno umjetna inteligencija se koristi u mnogim granama, pa takom imamo super primjere autonomnih vozila na cestama (Tesla...).

Nadalje u Finskoj recimo postoje autonomni trajekti koji plove od točke A do točke B samostalno. Programirani su na način da se vode konvencijama i pravilima ponašanja o izbjegavanju sudara na moru i relevantnim pomorsko-pravnim aktima, ali postoje, naravno, obalni kontrolni centri koji ih nadziru i prate.

Čak i u Splitu imamo primjer podružnice koja radi za jednu stranu tvrtku koja kontrolira udaljene istraživačke brodove bez posade iz Splita, a koji najčešće plove u Australiji i Irskoj.
+3 glasa
Dario Barić od Dario Barić

Jedan odličan primjer primjene LLM-a (koje neki zovu AI) dolazi iz tvronice OpenAI za stvaranje sedme umjetnosti pod imenom - Sora 

Može se koristi za stvaranje video isječaka. Vjerojatno neće proći puno da možeš napisati scenarij filma, postav glumaca, kamere, specijalne efekte, a umjetna inteligencija (AI) nam napravi cijeli film po želji! Vjerojatno snimanje sci-fi ili fantasy filmova bogatih specijalnim efektima više neće biti rezervirani samo za holywoodsku produkciju već će biti dostupno ne samo svim državama svijeta, već i klincima koji će sami raditi svoje filmove.

Ovo je do sada najbolji nevjerojatni primjer korištenja umjetne inteligencije (AI).

Web::Edukacija od Web::Edukacija
Sora je automatizirani alat, a to znači da imate manje kreativne kontrole nad svojim videom u usporedbi s ručnim uređivanjem. Trenutno svi znamo da AI alati još uvijek ipak baš nisu tako savršeni, kao što neki misle, pa mogu pogriješiti u interpretaciji teksta i prilikom generiranja video sadržaja. I na kraju cijena. Sora je platforma isključivo s naplatom. Troškovi korištenja onda mogu jako narasti i biti previsoki za masovnu primjenu.

Slična pitanja

1 odgovor 291 👀
2 odgovora 434 👀
1 odgovor 489 👀
2 odgovora 408 👀
Borna Matić 26.06.2022. pitanje u rubrici Obrazovanje od Borna Matić
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.7k pitanja

22.4k odgovora

8.4k komentara

1.6k korisnika

...