Ivana Mačić u rubrici Mobitel od Ivana Mačić
Postajemo digitalna generacija... Provodimo 5 do 8 sati dnevno na mobitelu... Taj broj sati raste s vremenom... Zuckerberg najavljuje metaverzum, hibridni svijet digitalnog i realnog svijeta... Mislite li da ima danas više uopće ikakvog života bez mobitela?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

7 odgovor(a)

+24 glasa
Marko Radić od Marko Radić
odabran od Ivana Mačić
 
Najbolji odgovor

Nema. Iako ima.

Naime danas je teško zamisliti život bez mobitela i drugih uređaja spojenih na internet. Računala također. Ali ne moramo stalno biti uz njih. Možemo se truditi da ih koristimo manje, samo kako nam internet dolazi na ruku kroz pametne satove, u frižider i perilicu veša, u usisavač, u automobil, ... biti će nam sve teže biti off-line, a niti danas ne znamo više kada smo online, a kada nismo.

Živjeti kao pustinjak uvijek možete. No, to je ekstremno i zato rijetka pojava u društvu kakvo znamo. "Marginalci društva" će živjeti bez mobitela i interneta. Ako želite biti "normalni", ako želite biti mainstream - neminovno je da svakodnevni živite život uz mobitel.

No, izbjegao bih ovdje negativnu konotaciju oko toga. Ako se misli na ovisnost. Ovisni smo mi o toplom domu po zimi i rashlađenoj sobi po ljeti. Ovisni smo o odjeći, neki isključivo najmodernijoj. Ovisni smo o drugima. Sve dok nam mobiteli pomažu da se kao društvo razvijamo i zadovoljavamo osnovne prirodne zakone - oni su korisni, ali prihvaćam da se još mnogi (pa i cijele generacije) nisu navikle na njega. Istina, mladi se jako lako naviknu. Također, čuo sam da ima istraživanja da oni rade upravo suprotno za čovječanstvo i da nam narušavaju prirodne zakone. Ne znam koliko je to sve točno i da li stvarno velike telekom kompanije pokušavaju zataškati takve stvari ili se mi kao društvo jednostavno oglušujemo na upozorenja znanstvenika.

Marina Baričanec od Marina Baričanec
Naravno da nema.
Viktor Viljac od Viktor Viljac
Generacija X- ma ima života bez mobitela
Generacija Z- nema bez mobitela je samo tama.
Darko Međimurec od Darko Međimurec
Generacija Y- i ima i nema života bez mobitela :D
+21 glasa
Duh Robot od Duh Robot
uređen od Duh Robot
Pozdrav!

Kratak i jasan odgovor je da!

Da život bez mobitela nije moguć, danas nas ne bi bilo!

Ali, kao i uvijek postoji taj "ali"! :-)

Mobitel je u današnje vrijeme postao komad tehnologije kojeg svi nosimo sa sobom i na koji smo se toliko navikli da je nekima "život bez mobitela" postao nemoguć, naravno ne u doslovnom smislu, već u smislu da s mobitelom lakše obavljaju neke radnje za koje je bez mobitela potrebno puno više truda i vremena.
Mobitel je zamijenio mnoge uređaje i baš zbog toga ga je praktično i korisno imati non-stop uza sebe.

Više nam nije potrebno nositi fotoaparat, telefon, svjetiljku, sat, mp3/4 player, album s fotografijama, igre, knjige, diktafon, video-kameru, karte, navigaciju, kalkulator i tko zna koje još uređaje, jer sad to sve imamo u jednom - mobitelu.

Život bez mobitela nije nemoguć, ali je puno, puno lakši!
+20 glasa
Ružica Perić od Ružica Perić

Naravno da ima. Dokaz za to su svakako penzioneri koji se većinski i dalje ne služe mobitelima. Dakako brojka umirovljenika koja je na neki način prisiljena početi koristiti mobitel se danas povećava(neki operateri nude čak i pakete za umirovljenike), ali i dalje postoje oni koji ne mogu ili uglavnom ne žele koristiti mobitel. Imam i vlastiti primjer u obitelji gdje baka (nevoljko, ali ipak) koristi mobitel i djeda koji ga ne želi ni blizu sebe. 

Mobiteli su po meni danas veliki pomagači, ali istovremeno i kradljivci vremena. Stoga mislim da odgovor na ovo pitanje ovisi o svakom pojedincu zasebno jer svatko od nas na drugačiji način koristi mobitel. Smatram da je život bez njega itekako moguć, ali ne vidim zašto bi to bilo potrebno ukoliko se on koristi u zdravim razmjerima. Pet do osam sati je daleko previše, no ne vidim razloga zašto bi ga se u potpunosti odrekli kada nam toliko olakšava svakodnevni život. Te Zuckerbergove ideje su za mene pretjerivanje i nadmetanje, ali eto, tko voli nek' izvoli. 

+16 glasa
Marinko Zadro od Marinko Zadro

Danas bi mogli reći da se radi o epidemiji pametnih mobitela jer su oni vrlo jasno...

  • prijetnja za zdravlje čovjeka,
  • prijetnja napretku u obrazovanju, pa na kraju i
  • prijetnja samoj egzistenciji društva.

Kao što i sami znate, zadnjih 10 godina mobiteli su golemom brzinom osvojili našu planetu i promijenili svakodnevicu cijele planete. Od jutra do večeri, na poslu i u privatnom životu - kao da sve ide uz ili s mobitelom. Po meni to stalno korištenje mobitela, na koju nisam ni ja imun - ima svoju cijenu!

Najčešće mi sugovornici o njemu razgovaraju u pozitivnom smislu, a malo tko brine zbog REALNIH loših faktora na naše misli, osjećaje, rad, zdravlje i društvo općenito. 

Zdravstvene posljedice pretjerane uporabe mobitela su spomenute i od nekih investitora, pa i poduzetnika. Npr. sam današnji šef Apple-a preporučuje da se mobiteli ne bi trebali koristiti u školama. Onda francuski predsjednik ih je tamo potpuno zabranio. Južna Koreja već godinama ima zakone koji štite mlade od najgorih posljedica korištenja mobitela.

Nije to bez razloga. Velim vam, mobiteli korišteni bez ograničenja - štete zdravlju, obrazovanju i društvu u cjelini. :(

Za kraj da vas pitam, ako ste pročitali moj odgovor do kraja - kada ćemo se napokon probuditi?

Darko Međimurec od Darko Međimurec
Ako je epidemiji pametnih mobitela raširena po cijelom svijetu, onda je - pandemija pametnih telefona! :D
+14 glasa
Darko Međimurec od Darko Međimurec

Jasno je da su nas danas mobiteli zarobili. I internet i sve digitalno. U svijetu postoje ljudi koji se naravno tome opiru više nego bilo tko u svijetu. Kod nas, koji još nismo toliko zaluđeni mobitelima (iako mislimo da jesmo, ali smo realno tek na pola puta) kao negdje u zapadnim zemljama, možemo biti sretno što živimo i stvarni život i onaj digitalni. Imamo najbolje (nekad i najgore) od oba svijeta. Vjerojatno će se to promijeniti u godinama koje dolaze, ali sada smo tu i možemo uživati tu gdje jesmo.

Svatko je krojač svoje sreće i sam će odlučiti da li će biti više ili manje "na mobitelu" dnevno. Dobra je strana što smo mi balkanci dosta komunikativni, otvoreni i rado ćemo razgovarati po kafićima, klubovima i na poslovnim događanjima uživo (i to bez obzira koliko ćemo se istovremeno okretati prema svojim mobitelima da provjerimo pristigle notifikacije). Tako će nas mobiteli teže "zarobljavati" kroz nadolazeće godine. Imamo prirodno urođen otpor! Uvik kontra - takva sorta. (T.B.F.) :D

+13 glasa
Ivana Steković od Ivana Steković
uređen od Ivana Steković

Prije samo tri godine poznavala sam manje od pet osoba koje nisu imale mobitel. A danas? Danas ih je toliko da ni ne mogu nabrojati osobe koje ga nemaju. Mobitel je danas uređaj bez kojeg mnogi od nas teško mogu zamisliti život. Današnje generacije odrastaju uz mobitele.

Jeste li se ikad našli u situaciji kada ste pretražili cijelu torbu,opipali sve džepove na hlačama i uhvatila vas je panika? Gdje mi je mobitel? 

Moj odgovor je da danas nema života bez mobitela.

Sve je stvar u dobrom selfiju,društvenim mrežama,slanju poruka,nariktavanja budilica,igranje igrica i listanjem novosti kad ti je dosadno… 

Marina Baričanec od Marina Baričanec
Tako i ja. Slažem se.
+8 glasa
Katarina Muzica od Katarina Muzica
Iako bismo možda željeli vjerovati da ima, odgovor je ipak ne. Danas nema života bez mobitela. I pri tom ne mislim na život bez smartphone uređaja, bez toga bismo svakako mogli. Mobitel kao takav smatram da je vrlo važan prvenstveno kao sredstvo za komunikaciju putem poziva ili poruka. Osobno više ne viđam telefonske govornice po gradovima tako često pa bi se čak i u većim gradovima našli u problemu ako bi nam zatrebao telefon/mobitel za neki hitni poziv, a da ne pričamo o ruralnim područjima. Danas kada je sve digitalizirano, mislim da je mobitel postao osnovna životna potrebna. Što nije loše, to je vrlo praktična spravica, no danas postaje diskutabilna tema otvorena za raspravu prvenstveno zbog ovisnosti o društvenim mrežama, online platformama ili igricama. Zbog toga iako je vrlo koristan uređaj, ne samo radi komunikacije već i informoranosti, može postati negativan utjecaj osobito na mlade neravijene umove.

Slična pitanja

1 odgovor 203 👀
4 odgovora 318 👀
4 odgovora 383 👀
5 odgovora 351 👀
5 odgovora 312 👀
1 odgovor 203 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.7k pitanja

22.4k odgovora

8.4k komentara

1.6k korisnika

...