115 pregleda
Ivan Gačić u rubrici Društvo od Ivan Gačić (8.6k bodova)

Ako su Sjedinjene Američke Države (SAD) svjetska vojna sila (svjetski policajac!), zašto je SAD u zadnjih 50 godina izgubio ratove u Vijetnamu, Iraku i Afganistanu? Nije li, na kraju krajeva, SAD nemoćna najveća svjetska vojna sila?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

–1 glas
Stjepan Vuksanović od Stjepan Vuksanović (5.7k bodova)

Sjevernovijetnamski vojnici su bili posvećeni borbi za neovisnost i komunizam kao odabranu ideologiju. Bili su izrazito odani svojem vodstvu koje je već osiguralo zemljišnu reformu na sjeveru Vijetnama. Vojnici su već bili regrutirani i služili su duži niz godina svojoj zemlji. Kao rezultat, Vietkong postrojba je bila vrlo iskusna i dobro upućena u američku taktiku. Osvojili su srce i dušu svakog vijetnamskog čovjeka na jugu, dok su tamo živjeli i pomažući im u svakodnevnim poslovima. Njihovi su tunelski sustavi, zamke i gerilske borbe po džunglama bili teški za poraziti i pronaći. Sjeverni Vijetnam je imao vojnu podršku Kine i Sovjetskog Saveza. U razdoblju od 1965-1968 vojska Sjevernog Vijetnama dobila je savezničku pomoć od 2 milijarde dolara, uključujući 8.000 protuavionskih topova i 200 protuzračnih projektila. Na Vijetnamsku novu godinu, koja je u narodu poznata i kao "Tet", Sjeverni Vijetnam kojeg su podržavali pobunjenici sa juga izvršili su iznenadni napad na gradove koji su bili pod kontrolom SAD-a. Uspješno su osvojili dijelove Saigona i druge gradove, a najveći uspjeh je bio kada su povratili nazad drevni kraljevski grad Hue. Vietkong se nije dugo zadržavao na osvojenim teritorijama, jer su imali puno žrtava u vojim redovima, a ofenziva Tet je bila njihov vojni poraz. Iako je ofenziva bila izgubljena, ona je također bila i prekretnica u daljnjem ratovanju.

Neki od važnih učinaka u Vijetnamskom ratu bili su: a) veliki gubici na strani američke vojske, odlučnost i žestina napada postrojbi Vietkonga na SAD i njihove saveznike je navela mnoge Amerikance na zaključak kako se rat ne može dobiti protiv tako predanog i široko rasprostranjenog neprijatelja koji su iza sebe imali dvije istočne vojne sile: Kinu i SSSR i b) predsjednik Lyndon B. Johnson je prekinuo bombardiranje Sjevernog Vijetnama, u zamjenu za mirovne pregovore u Parizu.

Druga podtema opisuje poraz američke vojske u području Bliskog istoka, gdje se nije uspjelo omogućiti dostatnu i smislenu kontrolu u Afganistanu i Iraku gdje bi se uspostavio sustav u kojem bi lokalni ljudi bili nadležni, ili bi se mogli smatrati glavnima. Put prema uspjehu vodio je obučavanjem i pomaganjem mještana i prepuštanjem da preuzmu vodstvo. Nažalost, Afganistan nije dobio dovoljno smjernica i vremena kako bi se izgradio sustav na kojemu je bilo manjkavosti. Država je zahtijevala više resursa i pažnje, odmah nakon stravičnog događaja "9-11", ali je "preuranjena akcija" u Iraku opljačkala afganistansku kampanju obnove cijelog društva. Načelnik združenog generalštaba SAD-a Mark Milley je jednom prilikom rekao: 

"Kad god dobijete neki fenomen poput rata koji je izgubljen -- a bio je, u smislu da smo izvršili našu stratešku zadaću zaštite Amerike od Al-Qaide, ali sigurno je krajnje stanje puno drugačije od onoga što smo željeli."

Milley je citirao i odluku iz 2003. o invaziji na Irak, koja je premjestila američke trupe iz Afganistana, pritom ne baveći se Pakistanom (u kojem su se nalazile talibanske snage) s kojom Afganistan dijeli 2,460 kilometara granice, te povlačenje savjetnika iz zemlje prije nekoliko godina.

Slična pitanja

1 odgovor
1 odgovor
2 odgovora
Margareta Jurisi 22.10.2020. pitanje u rubrici Društvo od Margareta Jurisi (897 bodova)
5 odgovora
Ivan Gačić 16.02.2022. pitanje u rubrici Društvo od Ivan Gačić (8.6k bodova)
1 odgovor
Znatkica 28.01.2021. pitanje u rubrici Turizam i putovanja od Znatkica (5.2k bodova)
3 odgovora
Ivan Gačić 25.02.2022. pitanje u rubrici Politika od Ivan Gačić (8.6k bodova)
1 odgovor
Znatko medijski pokriva

Vincekovo 2023

Na blagdan Sv. Vinka obilježava se Vincekovo kada počinje nova vinogradarska godina

Sv. Ivan Zelina, 22.01.2023.

DOĐITE
Znatko medijski pokriva
MONEY MOTION 2023
<< the only FinTech conference you should attend >>

Zagreb, 9. - 10. ožujka 2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023


Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

10.0k pitanja

16.0k odgovora

3.9k komentara

1.4k korisnika

...