82 pregleda
Marija Miha u rubrici Hrana i piće od Marija Miha [Ekstraktivan] (5.2k bodova)

Kada i gdje su organizirane kušaonice vina (degustacije) po Dalmaciji?

* povezano sa odgovorom na pitanje: Koji je postupak kušanja vina?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+5 glasa
Redakcija od Redakcija [Turboaktivan] (27.5k bodova)

Martinje na dalmatinski tj. jesensko izdanje "Dana otvorenih kušaonica" u vinarijama Šibensko-kninske županije

Nakon uspješne berbe, a povodom blagdana sv. Martina, vinari Šibensko – kninske županije otvaraju vrata svojih  kušaonica i slave uspješnu vinsku godinu. Naime, u vinarijama županije će se od 11. do 13. studenog 2021. održati jesensko izdanje Dana otvorenih kušaonica, događanja koje je proljetos premijerno održano u Šibensko – kninskoj županiji.

„Prvo izdanje Dana otvorenih kušaonica u našoj je županiji izazvalo velik interes, pa smo u suradnji s vinarima našeg kraja odlučili organizirati i prigodno, jesensko izdanje povodom Martinja. Moramo osvijestiti kulturne, gastronomske i običajne specifičnosti naših krajeva i početi ih koristiti u svrhu produljenja turističke sezone. Našim gostima, ali i domaćem stanovništvu koje ih možda nije niti svjesno, naši običaji mogu biti vrlo zanimljivi i privlačni“, komentirala je direktorica Turističke zajednice Šibensko – kninske županije Željana Šikić.

Različitost klime, reljefa i kvalitete zemlje u županiji pružaju mogućnosti za uzgoj različitih sorti vinove loze, ali i za poljoprivredu općenito. Na ovom relativno malom području uzgajaju se i babić i debit. Blizina mora koja babiću daje snagu i na škrtom tlu, samo nekoliko kilometara u zaleđu postaje dublje tlo koje uz hladnije noći odgovara debitu. Zato Šibensko – kninska županija nudi i autohtone i internacionalne sorte, suha vina i slatke prošeke, raritetne pjenušce od babića ili maraštine, opole od lasine ili plavine.

Brojne vinarije diljem županije, od Primoštena i poznatih vinograda Bucavca, preko Šibenika, Vodica, Skradina, Oklaja, pa do Knina i Kijeva, nude vina autohtonih sorti jedinstvenih za ovaj kraj, a koje su u posljednje vrijeme osvojile neke od najvećih svjetskih nagrada i time se upisale na vinsku kartu Europe, pa čak i svijeta, uz bok vodećim vinskim regijama.

Vino se ovdje radi već dvije tisuće godina o čemu svjedoče testamenti iz davnih vremena. Vrijedni vinari će stoga krajem ovog tjedna prezentirati svoja vina gostima, s posebnim naglaskom na mlada vina, a svaki od njih će ispričati i svoju povijest. Bit će tu i brojne gastro delicije ovog kraja. Zbog ograničenog broja posjetitelja i poštivanja epidemioloških mjera, potrebno je najaviti dolazak u željenu vinariju.

Kontakt telefoni i adrese vinarija:

 1. VINARIJA PRGIN - http://prgin-vina.com/
  Adresa: Bilini, 22202, Primošten Burnji
  Telefon: 098 236 885
 2. VINARIJA TESTAMENT - https://testament-winery.com/hr/
  Adresa: Stražnice 2, 22000, Jadrtovac
  Telefon: 098 921 2889
 3. VINARIJA VINOPLOD ŠIBENIK - http://vinoplod-vinarija.hr/
  Adresa: Ul. Velimira Škorpika 2, 22000, Šibenik
  Telefon: 022 334 011
 4. VINARIJA BARAKA - https://baraka.co/hr/
  Adresa: Bogdanovići 36, 22000, Šibenik
  Telefon: 098 337 993
 5. VINARIJA SLADIĆ - https://www.vinarija-sladic.com/
  Adresa: Plastovo, Sladići 32, 22222, Skradin
  Telefon: 091 218 2867
Marija Miha 10.11.2021. pitanje u rubrici Hrana i piće od Marija Miha [Ekstraktivan] (5.2k bodova) Kakav je okus Zinfandel vina?

Slična pitanja

1 odgovor 159 pregleda

Prva konferencija u Hrvatskoj namijenjena virtualnim asistentima i svima koje zanima svijet virtualne asistencije.

Zagreb, 21.10.2022.

Ulaznice putem ENTRIO sustava

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.7k pitanja

14.0k odgovora

3.0k komentara

1.4k korisnika

...