65 pregleda
Ivan Gačić u rubrici Mediji od Ivan Gačić [Ekstraktivan] (7.0k bodova)
Kakvo je to 'digest' novinarstvo? Postoji li hrvatski prijevod te riječi u novinarstvu?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+6 glasa
Hrvoje Hladnik od Hrvoje Hladnik [Superaktivan] (3.1k bodova)

Digest novinarstvo je pisanje kratkih verzija odabranih tekstova (sažetaka) koje čitatelju olakšava brz i jednostavan pregled (novih dnevnih) informacija. Digest novinarstvo bi mogli prevesti kao "sažeto novinarstvo" i uzelo je pogotovo maha u moderno vrijeme kada čitatelji vijesti imaju sve manje vremena pa informacije žele dobiti sve brže. Obično se na kraju svakog sažetog digest novinarskog uratka nalazi link za saznati više informacija o toj temi.

Engleska riječ digest se odnosi na pisanja uvodnih sažetaka znanstvenih radova, pa se tako udomaćila i u novinarstvu. Digest novinarstvo danas imitiraju razni agregatori vijesti (umjetna inteligencija!) koji automatizirano stvaraju sadržaj te serviraju informacije prema personaliziranim preferencijama čitatelja. Usavršavanjem umjetne inteligencije očekuje se još bolja automatizacija digest novinarstva koja će u ovom poslu istiskivati ljudski rad. 

Novinarske redakcije koje se koriste digest novinarstvom u svom svakodnevnom radu koriste ljudski faktor, pa bi se moglo reći da takve digest vijesti "imaju dušu" te serviraju čitateljima one sadržaje koji su prema nahođenju novinara u redakciji probrani što može biti simpatično, ali ne i personalizirano za svakog čitatelja (kao što omogućuju automatizirani agregatori vijesti). Iako to rijetki rade, moderni news portali i blogovi zasnovani na digest novinarstvu mogu, isto kao i agregatori vijesti, i personalizirati informacije prema želji čitatelja.

Najpoznatiji svjetski primjer digest novinarstva je Reader's Digest, dok je hrvatski primjer Monitor.hr.

Slična pitanja

1 odgovor 793 pregleda

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.4k pitanja

13.5k odgovora

2.8k komentara

1.3k korisnika

...