229 pregleda
Marija Miha u rubrici Posao od Marija Miha (7.9k bodova)

Što je to hibridna radna okolina? Kako se provodi takav oblik rada u postojeću radnu kulturu i navike e-poslovanja nekog radnog mjesta? Što je bitno za hibridni rad od kuće i dolazak na posao?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+9 glasa
Redakcija od Redakcija (86.5k bodova)
prikazano od Redakcija

Hibridni rad je kombinacija rada na daljinu (virtualno) i rada licem u lice s dolaskom na posao tj. radno mjesto u poslovne prostorije tvrtke za koju djelatnik radi. Microsoftovo istraživanje pokazuje da je upravo hibridni rad nova poslovna stvarnost. Više od 70% zaposlenih žele zadržati mogućnost fleksibilnog rada na daljinu. 66% donositelja poslovnih odluka planira preurediti fizičke uredske prostore da bi bolje odgovarali hibridnom radnom okruženju.

Podaci su jasni: ekstremna fleksibilnost i hibridni rad definirat će radno mjesto nakon pandemije.

Prije nego što se počnu baviti praktičnim izazovima hibridnog rada, poslodavci moraju razmotriti obje strane medalje - jer je anketa pokazala i da više od 65% zaposlenih nedostaje provođenje više vremena licem u lice sa članovima svog tima. Definiranje hibridnog rada zato treba krenuti od rješavanja tog „hibridnog paradoksa“, a lideri moraju uzeti u obzir i podatak da je prema Gartnerovom istraživanju čak 39% zaposlenih spremno dati otkaz ako poslodavac bude inzistirao da se u punom kapacitetu vrate u ured.

Zaposlenici cijene fleksibilnost i prilagodljivost poslodavaca

Kod budućeg zapošljavanja i ocjenjivanja privlačnosti poslodavaca zaposlenici će očito uzimati u obzir njihovu fleksibilnost i prilagodljivost. Toga su svjesni i menadžeri jer u Work Trend Index istraživanju se čak 66% izjasnilo kao pristalice veće fleksibilnosti i redizajniranja radnih prostora da budu pogodniji za hibridni rad. Pri prilagodbi radnih procesa i ureda za hibridni rad fokus bi trebao biti na milenijalcima jer će do 2025. upravo oni činiti 75% cjelokupne svjetske radne snage, i to na svim pozicijama, od početničkih do menadžerskih. Njihovi stavovi i očekivanja prema poslu i životu redefinirat će način na koji tvrtke uvode inovacije, kako zapošljavaju i zadržavaju talente i kako pripremaju svoje zaposlenike za uspjeh. Milenijalci sve što rade žele raditi u skladu sa svojom osobnošću i žele potpunu fleksibilnost, i to bez truda da takvo okruženje moraju stvarati sami.

Način na koji radimo već se promijenio. Ljudi više ne rade isključivo od 9 do 17 za svojim radnim stolom pet dana u tjednu, već su mobilni i rade u pokretu. Uspješno raditi znači povezati ih – zajedno s informacijama koje su im potrebne – i to s bilo koje lokacije i u bilo koje doba. Sve više tvrtki zaposlenicima daje fleksibilnost da, kada žele, rade u modernim uredima s alatima za digitalnu suradnju, koji brišu geografske granice.

Hibridni rad ima svoje izazove

Sudionici sastanaka koji se uključuju s udaljene lokacije mogu se osjećati „nevidljivo“ i kao da se njihov glas ne čuje, dok se sudionici sastanka uživo trude uključiti ih, no bezuspješno jer često prostori za sastanke nisu opremljeni odgovarajućim softverom i hardverom koji bi omogućili učinkovite hibridne sastanke. Zbog toga su Microsoftovi tehnološki alati tu da pomognu ljudima u navigaciji i udaljenim i hibridnim radnim okruženjima (npr. Together ModeMicrosoft whiteboard u Teamsima i sobe Microsoft Teamsa sa značajkama kao što je inteligentno snimanje).

Prijenosna ili stolna računala koja se koriste od kuće mogu pristupiti aplikacijama i uslugama u oblaku Microsoft 365 putem brzo postavljene virtualne radne površine koja pruža visoke performanse, snažnu sigurnost i pojednostavljeno IT upravljanje. Kreiranje novih pravila na radnom mjestu ne vodi samo do većeg zadovoljstva zaposlenika, već i do boljih poslovnih rezultata, zato je ključno da tvrtke nauče sve o fleksibilnom radu i njegovim prednostima kako bi razvile kulturu koja omogućava da hibridni rad u potpunosti funkcionira.

Darko Međimurec od Darko Međimurec (25.3k bodova)
Zanimljiv tekst i komentar na ovu temu (Zabranite hibridni rad i polovina zaposlenih razmisliti će o otkazu): https://www.bug.hr/istrazivanja/zabranite-hibridni-rad-i-polovina-zaposlenika-razmislit-ce-o-otkazu-24694
Nino Marić 16.12.2021. pitanje u rubrici Posao od Nino Marić (11.0k bodova) Koje pogodnosti nudi hibridni rad?

Slična pitanja

1 odgovor
Nino Marić 16.12.2021. pitanje u rubrici Posao od Nino Marić (11.0k bodova)
1 odgovor
2 odgovora
Nino Marić 15.02. pitanje u rubrici Posao od Nino Marić (11.0k bodova)
2 odgovora
Nino Marić 15.02. pitanje u rubrici Posao od Nino Marić (11.0k bodova)
2 odgovora
Nino Marić 15.02. pitanje u rubrici Posao od Nino Marić (11.0k bodova)
Znatko medijski pokriva

NEM Zagreb 2022Središnje mjesto okupljanja producenata, scenarista, produkcijskih kuća, predstavnika FTA televizija, pay TV kanala, streaming servisa te ostalih stvaratelja sadržaja

Zagreb, 07. - 09.12.2022.

ULAZNICA
Znatko medijski pokriva

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

9.6k pitanja

15.3k odgovora

3.5k komentara

1.5k korisnika

...