Ivana Steković u rubrici Zdravlje i medicina od
Kako zaustaviti ili liječiti migrenu?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+14 glasa
Ana Jelić od

Liječenje migrene ovisi o njenoj učestalosti i jačini bolova, koja se razlikuje od osobe do osobe. Postoje dvije vrste terapija kojom se tretiraju migrene: akutna i profilaktička (kod intenzivnih glavobolja koje sprječavaju normalno odvijanje svakodnevnice)

AKUTNA

Ako se radi o umjerenim bolovima koji nisu toliko učestali, moguće je ublažiti bol analgeticima kao što su ibuprofen, ketoprofen i sl. Kod jačih glavobolja je moguća i terapija triptanima. To su posebni lijekovi razvijeni za migrenu, a djeluju tako da sprječavaju njenu učestalost pojavljivanja i njeno trajanje. Triptani se mogu dobiti isključivo putem recepta, nakon preporuke neurologa.

PROFILAKTIČKA

Profilaktička metoda se primjenjuje kod vrlo intenzivnih i učestalih bolova te kronične migrene. Pritom liječnik propisuje određenu dozu iz jedne od skupina mogućih lijekova (antiepileptici, antidepresivi, beta-blokatori ili dr.) koju potom povećava dok se ne postigne željeni rezultat. Osim toga liječnik može propisati i terapiju monoklonskim antitijelima koja se koriste za preventivno sprječavanje migrena.

Moguće je i pripaziti na potencijalne okidače migrene (alkohol, nikotin, crna čokolada, orašasti plodovi, intenzivni mirisi, nedostatak sna i dr.). Na taj se način može utjecati na učestalost migrena, ali ne i na sprječavanje. 

Dakle, potrebno je u dogovoru s liječnikom odabrati najprimjereniju vrstu akutne ili profilaktičke terapije za svaku osobu pojedinačno. Uzimanjem terapije te promjenom životnih i prehrambenih navika se može smanjiti učestalost i intenzitet migrena.

Slična pitanja

4 odgovora 1.5k 👀
3 odgovora 278 👀
3 odgovora 336 👀
1 odgovor 359 👀
2 odgovora 3.1k 👀
1 odgovor 242 👀
4 odgovora 298 👀
3 odgovora 338 👀
Ivana Basar 17.09.2020. pitanje u rubrici Zdravlje i medicina od Ivana Basar
1 odgovor 265 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.0k pitanja

22.7k odgovora

8.5k komentara

1.6k korisnika

...