247 pregleda
Ivana Steković u rubrici Zdravlje i medicina od Ivana Steković
Kako zaustaviti ili liječiti migrenu?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+13 glasa
Ana Jelić od Ana Jelić

Liječenje migrene ovisi o njenoj učestalosti i jačini bolova, koja se razlikuje od osobe do osobe. Postoje dvije vrste terapija kojom se tretiraju migrene: akutna i profilaktička (kod intenzivnih glavobolja koje sprječavaju normalno odvijanje svakodnevnice)

AKUTNA

Ako se radi o umjerenim bolovima koji nisu toliko učestali, moguće je ublažiti bol analgeticima kao što su ibuprofen, ketoprofen i sl. Kod jačih glavobolja je moguća i terapija triptanima. To su posebni lijekovi razvijeni za migrenu, a djeluju tako da sprječavaju njenu učestalost pojavljivanja i njeno trajanje. Triptani se mogu dobiti isključivo putem recepta, nakon preporuke neurologa.

PROFILAKTIČKA

Profilaktička metoda se primjenjuje kod vrlo intenzivnih i učestalih bolova te kronične migrene. Pritom liječnik propisuje određenu dozu iz jedne od skupina mogućih lijekova (antiepileptici, antidepresivi, beta-blokatori ili dr.) koju potom povećava dok se ne postigne željeni rezultat. Osim toga liječnik može propisati i terapiju monoklonskim antitijelima koja se koriste za preventivno sprječavanje migrena.

Moguće je i pripaziti na potencijalne okidače migrene (alkohol, nikotin, crna čokolada, orašasti plodovi, intenzivni mirisi, nedostatak sna i dr.). Na taj se način može utjecati na učestalost migrena, ali ne i na sprječavanje. 

Dakle, potrebno je u dogovoru s liječnikom odabrati najprimjereniju vrstu akutne ili profilaktičke terapije za svaku osobu pojedinačno. Uzimanjem terapije te promjenom životnih i prehrambenih navika se može smanjiti učestalost i intenzitet migrena.

Slična pitanja

3 odgovora
3 odgovora
1 odgovor
1 odgovor
2 odgovora
Ivana Basar 17.09.2020. pitanje u rubrici Zdravlje i medicina od Ivana Basar
1 odgovor
Znatko medijski pokriva


Zagreb
28. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.6k pitanja

20.0k odgovora

7.1k komentara

1.6k korisnika

...