100 pregleda
Ivana Steković u rubrici Zdravlje i medicina od Ivana Steković [Megaktivan] (19.1k bodova)
Kako zaustaviti ili liječiti migrenu?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+10 glasa
Ana Jelić od Ana Jelić [Superaktivan] (2.8k bodova)

Liječenje migrene ovisi o njenoj učestalosti i jačini bolova, koja se razlikuje od osobe do osobe. Postoje dvije vrste terapija kojom se tretiraju migrene: akutna i profilaktička (kod intenzivnih glavobolja koje sprječavaju normalno odvijanje svakodnevnice)

AKUTNA

Ako se radi o umjerenim bolovima koji nisu toliko učestali, moguće je ublažiti bol analgeticima kao što su ibuprofen, ketoprofen i sl. Kod jačih glavobolja je moguća i terapija triptanima. To su posebni lijekovi razvijeni za migrenu, a djeluju tako da sprječavaju njenu učestalost pojavljivanja i njeno trajanje. Triptani se mogu dobiti isključivo putem recepta, nakon preporuke neurologa.

PROFILAKTIČKA

Profilaktička metoda se primjenjuje kod vrlo intenzivnih i učestalih bolova te kronične migrene. Pritom liječnik propisuje određenu dozu iz jedne od skupina mogućih lijekova (antiepileptici, antidepresivi, beta-blokatori ili dr.) koju potom povećava dok se ne postigne željeni rezultat. Osim toga liječnik može propisati i terapiju monoklonskim antitijelima koja se koriste za preventivno sprječavanje migrena.

Moguće je i pripaziti na potencijalne okidače migrene (alkohol, nikotin, crna čokolada, orašasti plodovi, intenzivni mirisi, nedostatak sna i dr.). Na taj se način može utjecati na učestalost migrena, ali ne i na sprječavanje. 

Dakle, potrebno je u dogovoru s liječnikom odabrati najprimjereniju vrstu akutne ili profilaktičke terapije za svaku osobu pojedinačno. Uzimanjem terapije te promjenom životnih i prehrambenih navika se može smanjiti učestalost i intenzitet migrena.

Slična pitanja

1 odgovor 132 pregleda
2 odgovora 189 pregleda

Prva konferencija u Hrvatskoj namijenjena virtualnim asistentima i svima koje zanima svijet virtualne asistencije.

Zagreb, 21.10.2022.

Ulaznice putem ENTRIO sustava

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.8k pitanja

14.1k odgovora

3.0k komentara

1.4k korisnika

...