122 pregleda
Nino Marić u rubrici Financije od Nino Marić [Ekstraktivan] (6.7k bodova)

Tko je novi predsjednik uprave SKDD CCP?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+5 glasa
Redakcija od Redakcija [Turboaktivan] (28.0k bodova)

Ante Romić na čelu Uprave SKDD-CCP-a

Nakon što je u listopadu ove godine Hanfa izdala odobrenje tvrtki SKDD-CCP Smart Clear d.d. za pružanje usluga središnje druge ugovorne strane, tvrtka osnažuje svoj tim dovođenjem Ante Romića na čelno mjesto u Upravi. Uvođenjem CCP-ja kao modela poravnanja, s licencom izdanom na temelju pozitivnog mišljenja kolegija regulatora (HANFA, ESMA, HNB i ECB), Republika Hrvatska je ušla u ekskluzivno društvo sada ukupno 14 CCP-jeva koji osiguravaju najbolju praksu tržišne infrastrukture najrazvijenijim tržištima EU.

Nakon odluke Nadzornog odbora SKDD-CCP Smart Clear d.d. (SKDD-CCP) i suglasnosti Hanfe, gospodin Ante Romić službeno je 3. prosinca 2021. postao predsjednik Uprave SKDD-CCP-ja. Gospodin Romić posjeduje višegodišnje iskustvo u hrvatskoj i inozemnoj financijskoj industriji, kao i razvojnim projektima CCP-jeva u zemlji i inozemstvu, a upravo je on autor modela upravljanja rizikom SKDD-CCP-a.

„Iznimna je čast primiti povjerenje za upravljanje jednom od ključnih institucija tržišta kapitala, koja će po početku rada donijeti brojne pogodnosti za sve sudionike, u smislu operativne efikasnosti, smanjenja rizika, kao i platforme daljnjeg razvoja. Iskreno vjerujem da će tržište u najvećoj mogućoj mjeri iskoristiti činjenicu da je ovako napredna infrastruktura, u razvojnom, regulativnom i operativnom smislu, u potpunosti razvijena unutar SKDD Grupe i krojena za potrebe domaćeg tržišta, te da će kao poluga daljnjeg razvoja i produbljivanja ponude, etablirati Zagreb kao financijsko središte. Zahvaljujem se Nadzornom odboru na čelu s gospodinom Čovićem na ukazanom povjerenju, čestitam projektnom timu i dosadašnjoj Upravi društva i SKDD Grupe na ishođenju licence, te svi dionicima ovog procesa, a poglavito Hanfi na znanju, trudu i energiji uloženoj u ovaj projekt“, kazao je gospodin Romić.

Dobrodošlicu na čelno mjesto SKDD-CCP-ja gospodinu Romiću su izrazili članovi Uprave SKDD-a, gospodin Stjepko Čičak i gospođa Dora Matošić, kao i predsjednik Uprave Fine i predsjednik Nadzornog odbora SKDD-a Dražen Čović.

„Izrazito smo ponosni na uspješno okončanje ovog višegodišnjeg projekta koji, osim navedenih benefita za tržište kapitala, otvara i perspektivu uvođenja novih proizvoda, što će pozitivno utjecati na sveukupnu aktivnost i efikasnost financijskog sustava Hrvatske. Također smo ponosni i na činjenicu da je model upravljanja rizikom izrađen interno, i to upravo pod vodstvom gospodina Romića, tada u funkciji glavnog menadžera za upravljanje rizicima, pri čemu je isti pozitivno ocijenjen od strane kolegija regulatora (ECB, ESMA, HNB i HANFA). Uvjereni smo kako će se pod vodstvom gospodina Romića razvoj CCP-ja dodatno dinamizirati. Pružit ćemo mu svu podršku u realizaciji zajedničkih projekata i ciljeva“, izjavio je gospodin Dražen Čović.

Pritom je zahvalio Hanfinom timu na podršci i izvrsnoj suradnji koja će se nastaviti i na drugim razvojnim projektima, a posebice je zahvalio ravnatelju dr. Anti Žigmanu bez čije suradnje i profesionalizma ovaj projekt ne bi bilo moguće realizirati.

SKDD-CCP Smart Clear d.d. (CCP) je tvrtka kćer Središnjeg klirinškog depozitarnog društva d.d. (SKDD) kojeg je Financijska agencija (FINA) većinski dioničar, a osnovana je radi prijenosa poslova poravnanja transakcija financijskih instrumenata, sukladno Uredbi 648/2012 (EMIR). S obzirom na to da središnje druge ugovorne strane CCP posreduju između drugih ugovornih strana na tržištu i osiguravaju uspješnu namiru obveza koje proizlaze iz kupoprodaje vrijednosnica, CCP predstavlja faktor stabilnosti i smanjenja sistemskog rizika. Početak rada novog sustava poravnanja planiran je za 3. siječnja 2022. godine.

Ivan Gačić 07.12.2021. pitanje u rubrici Financije od Ivan Gačić [Ekstraktivan] (7.1k bodova) Čemu služi državna tvrtka SKDD-CCP Smart Clear d.d. (CCP)?

Slična pitanja

1 odgovor 92 pregleda

Prva konferencija u Hrvatskoj namijenjena virtualnim asistentima i svima koje zanima svijet virtualne asistencije.

Zagreb, 21.10.2022.

Ulaznice putem ENTRIO sustava

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.8k pitanja

14.1k odgovora

3.0k komentara

1.4k korisnika

...