178 pregleda
Nino Marić u rubrici Web Marketing od Nino Marić [Ekstraktivan] (6.9k bodova)

Što je ciljani marketing?

* povezano sa odgovorom na pitanje: Koji je digitalni marketing najbolji?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+15 glasa
Tamara Mađer od Tamara Mađer [Ekstraktivan] (8.2k bodova)
odabran od Nino Marić
 
Najbolji odgovor

Uz ciljani marketing sigurno ste čuli i za pojam ciljano tržište. Ciljano tržište predstavlja određenu skupinu potrošača kojima želimo prodati/ponuditi svoj proizvod ili uslugu. Primjerice, želim li otvoriti firmu za proizvodnju slatkiša, moja ciljana skupina, odnosno ciljano tržište bila bi djeca do 16. godine. Tada bih svoja sredstva za oglašavanje proizvoda i marketing usmjerila na to da potaknem svoju ciljanu skupinu na kupnju mog proizvoda. Navedeni primjer objašnjava i princip ciljanog marketinga. Iako je u primjeru navedena samo dob ciljanog tržišta, ona uz to može obuhvaćati spol, mjesto stanovanja, interese i potrebe, njihovu mjesečnu zaradu i slično.

Prilikom pokretanja poslovnog poduzeća, važno je dobro poznavati tržište i znati koji segment tržišta je idealan za proizvod/uslugu koju nudimo. Dakle, ciljani marketing pomaže nam da utvrdimo kojoj skupini potrošača se želimo obratiti i kojem segmentu tržišta se želimo posvetiti. Sve to je važno kako bi naš proizvod uspješno postigao prodaju i kako bi zadovoljili tržište, ispitali želje ciljane skupine, potrebe, ali i konkurenciju koja nudi sličan proizvod/uslugu te također ima istu ciljanu skupinu kao i mi. 

Prema Philipu Kotleru, postoje 3 glavne faze ciljanog marketinga:

  • segmentacija tržišta - raspoređivanje tržišta, odnosno potrošača u razne skupine koje bi mogle zadovoljiti potrebe za proizvodom/uslugom
  • odabir ciljanog tržišta - temeljem potrebama i svrhom proizvoda/usluge koju nudimo, odabiremo ciljano tržište koje bi nam najbolje odgovaralo
  • pozicioniranje proizvoda - pozicioniranje proizvoda na odabrano ciljano tržište.

+8 glasa
Viktor V. od Viktor V. [Megaktivan] (12.8k bodova)

Ciljano tržište je krajnji potrošač kojemu tvrtka također želi prodati svoje krajnje proizvode. Ciljani marketing uključuje razbijanje cijelog tržišta na različite segmente i planiranje marketinških strategija u skladu s tim za svaki segment kako bi se povećao tržišni udio.

Jednostavnim riječima, svi kupci ne mogu konzumirati sve proizvode i svaki proizvod ima različit skup potrošača koji žele kupiti proizvod. Kako bi privukla određeni segment tržišta, tvrtka s vremena na vrijeme modificira proizvod u skladu s tim. Stvaranje ciljnog tržišta uključuje konceptualizaciju proizvoda, razumijevanje potrebe za proizvodom na tržištu, proučavanje njegove ciljne publike itd. Ciljani marketing bi se vrtio oko primjene marketinških tehnika za određeni segment tržišta koje bi mogle biti ključne za privlačenje novih kupaca, širenje poslovanja mogućnosti diljem geografskih područja i proširiti distribucijsku mrežu kako bi proširili doseg.

Slična pitanja


Prva konferencija u Hrvatskoj namijenjena virtualnim asistentima i svima koje zanima svijet virtualne asistencije.

Zagreb, 21.10.2022.

Ulaznice putem ENTRIO sustava

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.8k pitanja

14.1k odgovora

3.0k komentara

1.4k korisnika

...