256 pregleda
Tomislav Gatara u rubrici Odnosi i veze od Tomislav Gatara
Ako unutar godine dana izađemo i budemo u nekoj početnoj višemjesečnoj vezi sa tri ili više osobe koje smo upoznali preko dejting aplikacija, da li polako ali sigurno postajemo ovisni o takvom načinu života - dejtanje preko aplikacije i sve češće promjene partnera?

I da li se stvara preosjetljivost na mane druge osobe te nam je nekako lakše tražiti novu osobu nego se prilagoditi postojećoj, a kako takvu ne nalazimo neprekidnim novim partnerima... postajemo li polako ovisni o dejting aplikacijama kao što su Badoo ili Tinder?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+15 glasa
Dorotea Kraščić od Dorotea Kraščić
odabran od Tomislav Gatara
 
Najbolji odgovor

Rekla bih kako je itekako moguće stvaranje ovisnosti. Svjedoci smo kako u današnje vrijeme pod pojmom "ovisnost" ne podrazumijevamo više samo potrebu za opojnim sredstvima kao što su nikotin i alkohol. Po današnjim standardima ovisnost može izazvati više-manje svaka aktivnost koju pretjerano konzumiramo, najpopularniji primjer su naravno video-igrice.

Po mojemu mišljenju, osobe s određenim karakteristikama mogu razviti ovisnost o online dejtingu. Koje su to karakteristike? Prvenstveno usamljene osobe koje pokušavaju pronaći ljubav i savršenog partnera, no to im ne polazi od ruke te stoga provode sve više vremena na aplikacijama za upoznavanje u nadi da će pronaći svog idealnog partnera. Također, možemo navesti i osobe koje su u potrazi za uzbuđenjem u životu, a oblik toga uzbuđenja može se manifestirati u upoznavanju nove osobe s kojom imamo kemiju ili iskrice; saznanje da u svakom trenutku možemo upoznati zanimljivu osobu koja nam može ponuditi nova iskustva i avanture. Osobe koje žele biti prihvaćene i cilj im je pronaći što više osoba koje dijele njihove interese, i tako dalje. Navela bih i jedno istraživanje o online dejtingu koje je provelo Sveučilište Ohio, u kojem se navodi kako su osobe sa socijalnom anksioznošću sklonije okretanju aplikacijama za upoznavanje kao izvoru za društvene interakcije. Razlog tome je, naravno, što se prvo dopisujemo a tek onda dogovaramo za spoj uživo. U kombinaciji s usamljenošću to može stvoriti itekako razlog za zabrinutost.

Ovisnost može potječi i iz samog dizajna aplikacije, gdje je skrolanje lijevo-desno i pregledavanje fotografija skoro kao i video-igrica za koju nije potrebno puno razmišljanja, nešto što možemo raditi dok, naprimjer, čekamo u redu za doktora. Kako nesvjesno iz navike otvaramo društvene mreže na mobitelu, tako nam može u naviku uči i otvaranje aplikacija za upoznavanje svaki put kada primimo telefon u ruke.


Što se tiče preosjetljivosti na mane druge osobe rekla bih kako to može biti jedan od povoda razvijanju ovisnosti, ali ne i jedini čimbenik. Ako nam se osoba zaista dopadne, onda ćemo se potruditi uspostaviti dugoročnu vezu bez obzira na manu ili dvije. Naravno da ćemo podsvjesno osobnu usporediti s prijašnjim partnerima i u slučaju da nismo zadovoljni s vezom krenuti dalje u potragu. No, preosjetljivost na mane svakako nije jedini razlog za pretjerano korištenje Tinder-a. Rekla bih kako se u tom slučaju više radi o izlici za pronalaskom novog partnera/partnerice.

+5 glasa
Lucija Radić od Lucija Radić
Mislim da ne da ne postojis ovisan o tome vec jednostvano trenutno ti tako pase da imas vise cura oko tebe da ih mjenjas i da se osjecas poželjno i ne zanima te njihove mane ni kakve su jer je tebi u glavi ma bas me briga naci cu novu al jednom mozda ne preko tih aplikacija al nači ces na osobu koja ce te jako zdrmat i zaboravit ces na sve to te ves prihvatit sve njenje mane i vrline jer ovo sto si ti gore napiso nije ljubav vec neko sviđanje na temelju izgleda tako da vidjet ces jednom kad izades iz ove faze da ces naci djevojku i shvatiti da nisi ovisan o tome vec sa si samo preko toga trazio neku paznju i potporu

Sretno

Slična pitanja

1 odgovor
Ivan Gačić 18.04.2017. pitanje u rubrici Odnosi i veze od Ivan Gačić
1 odgovor
5 odgovora
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.7k pitanja

20.1k odgovora

7.1k komentara

1.6k korisnika

...