154 pregleda
Tomislav Gatara u rubrici Odnosi i veze od Tomislav Gatara (4.0k bodova)
Ako unutar godine dana izađemo i budemo u nekoj početnoj višemjesečnoj vezi sa tri ili više osobe koje smo upoznali preko dejting aplikacija, da li polako ali sigurno postajemo ovisni o takvom načinu života - dejtanje preko aplikacije i sve češće promjene partnera?

I da li se stvara preosjetljivost na mane druge osobe te nam je nekako lakše tražiti novu osobu nego se prilagoditi postojećoj, a kako takvu ne nalazimo neprekidnim novim partnerima... postajemo li polako ovisni o dejting aplikacijama kao što su Badoo ili Tinder?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+14 glasa
Dorotea Kraščić od Dorotea Kraščić (1.7k bodova)
odabran od Tomislav Gatara
 
Najbolji odgovor

Rekla bih kako je itekako moguće stvaranje ovisnosti. Svjedoci smo kako u današnje vrijeme pod pojmom "ovisnost" ne podrazumijevamo više samo potrebu za opojnim sredstvima kao što su nikotin i alkohol. Po današnjim standardima ovisnost može izazvati više-manje svaka aktivnost koju pretjerano konzumiramo, najpopularniji primjer su naravno video-igrice.

Po mojemu mišljenju, osobe s određenim karakteristikama mogu razviti ovisnost o online dejtingu. Koje su to karakteristike? Prvenstveno usamljene osobe koje pokušavaju pronaći ljubav i savršenog partnera, no to im ne polazi od ruke te stoga provode sve više vremena na aplikacijama za upoznavanje u nadi da će pronaći svog idealnog partnera. Također, možemo navesti i osobe koje su u potrazi za uzbuđenjem u životu, a oblik toga uzbuđenja može se manifestirati u upoznavanju nove osobe s kojom imamo kemiju ili iskrice; saznanje da u svakom trenutku možemo upoznati zanimljivu osobu koja nam može ponuditi nova iskustva i avanture. Osobe koje žele biti prihvaćene i cilj im je pronaći što više osoba koje dijele njihove interese, i tako dalje. Navela bih i jedno istraživanje o online dejtingu koje je provelo Sveučilište Ohio, u kojem se navodi kako su osobe sa socijalnom anksioznošću sklonije okretanju aplikacijama za upoznavanje kao izvoru za društvene interakcije. Razlog tome je, naravno, što se prvo dopisujemo a tek onda dogovaramo za spoj uživo. U kombinaciji s usamljenošću to može stvoriti itekako razlog za zabrinutost.

Ovisnost može potječi i iz samog dizajna aplikacije, gdje je skrolanje lijevo-desno i pregledavanje fotografija skoro kao i video-igrica za koju nije potrebno puno razmišljanja, nešto što možemo raditi dok, naprimjer, čekamo u redu za doktora. Kako nesvjesno iz navike otvaramo društvene mreže na mobitelu, tako nam može u naviku uči i otvaranje aplikacija za upoznavanje svaki put kada primimo telefon u ruke.


Što se tiče preosjetljivosti na mane druge osobe rekla bih kako to može biti jedan od povoda razvijanju ovisnosti, ali ne i jedini čimbenik. Ako nam se osoba zaista dopadne, onda ćemo se potruditi uspostaviti dugoročnu vezu bez obzira na manu ili dvije. Naravno da ćemo podsvjesno osobnu usporediti s prijašnjim partnerima i u slučaju da nismo zadovoljni s vezom krenuti dalje u potragu. No, preosjetljivost na mane svakako nije jedini razlog za pretjerano korištenje Tinder-a. Rekla bih kako se u tom slučaju više radi o izlici za pronalaskom novog partnera/partnerice.

+4 glasa
Lucija Radić od Lucija Radić (6.1k bodova)
Mislim da ne da ne postojis ovisan o tome vec jednostvano trenutno ti tako pase da imas vise cura oko tebe da ih mjenjas i da se osjecas poželjno i ne zanima te njihove mane ni kakve su jer je tebi u glavi ma bas me briga naci cu novu al jednom mozda ne preko tih aplikacija al nači ces na osobu koja ce te jako zdrmat i zaboravit ces na sve to te ves prihvatit sve njenje mane i vrline jer ovo sto si ti gore napiso nije ljubav vec neko sviđanje na temelju izgleda tako da vidjet ces jednom kad izades iz ove faze da ces naci djevojku i shvatiti da nisi ovisan o tome vec sa si samo preko toga trazio neku paznju i potporu

Sretno

Slična pitanja

1 odgovor
Ivan Gačić 18.04.2017. pitanje u rubrici Odnosi i veze od Ivan Gačić (8.6k bodova)
4 odgovora
1 odgovor
Robert Mali 15.04.2016. pitanje u rubrici Odnosi i veze od Robert Mali (7.0k bodova)
1 odgovor
1 odgovor
1 odgovor
Robert Mali 15.04.2016. pitanje u rubrici Odnosi i veze od Robert Mali (7.0k bodova)
Znatko medijski pokriva
MONEY MOTION 2023
<< the only FinTech conference you should attend >>

Zagreb, 9. - 10. ožujka 2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023


Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

10.1k pitanja

16.1k odgovora

3.9k komentara

1.4k korisnika

...