Mia Marijanović u rubrici Stanovanje od

Poznato je da Hrvati automobile redovno održavamo, ali u Hrvatskoj zgrade sve više propadaju. Zašto je tome tako? Zašto se više brinemo za automobile, a puno manje zgrade u kojima živimo?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+4 glasa
Hrvoje Hladnik od

Ako ne pričamo o zgradama u državnom vlasništvu već o zgradama koje su u većinskom privatnom vlasništvu fizičkih osoba onda treba uzeti u obzir činjenicu da pojedinci nisu eksperti za građevinu, te ju najčešće rade subjektivno uz sličan stav prema drugim vrijednostima kao što je i novac. Problem je ovdje očito emotivne prirode jer mu se ne pristupa kroz stručne dokumentirane činjenice.

To znači da vlasnici o svojim zgradama jako malo znaju i to samo zato jer niti ne postoji državno/zakonski uređena kategorija pohranjivanja stručne dokumentacije o održavanju zgrada. Nakon građevinske dokumentacije izgradnje zgrada, zapisi o održavanju zgrade se više ne deponiraju više nigdje niti vlasnici stanova u zgradi, niti predstavnik stanara nema praktičnu obvezu to činiti. Iako zakonski je sve to propisano, uz kazne, ali se one ne provode, a niti sam zakon (kontrole).

Ovi podaci o stručnom dokumentiranju održavanja zgrade se odnose na zajedničke prostorije i zajedničku infrastrukturu, fasadu zgrade, krovište, dimnjake zgrade, te instalacije cijevi i kablova.

Slična pitanja

1 odgovor 486 👀
1 odgovor 2.4k 👀
1 odgovor 262 👀
1 odgovor 578 👀
Zoran Marković 04.11.2020. pitanje u rubrici Stanovanje od Zoran Marković
1 odgovor 1.2k 👀
2 odgovora 6.5k 👀
1 odgovor 744 👀
2 odgovora 995 👀
Mia Jelinčić 14.05.2022. pitanje u rubrici Društvo od Mia Jelinčić
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.8k pitanja

22.5k odgovora

8.4k komentara

1.6k korisnika

...