55 pregleda
Mia M. u rubrici Stanovanje od Mia M. [Ekstraktivan] (7.5k bodova)

Poznato je da Hrvati automobile redovno održavamo, ali u Hrvatskoj zgrade sve više propadaju. Zašto je tome tako? Zašto se više brinemo za automobile, a puno manje zgrade u kojima živimo?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+4 glasa
Hrvoje Hladnik od Hrvoje Hladnik [Superaktivan] (3.2k bodova)

Ako ne pričamo o zgradama u državnom vlasništvu već o zgradama koje su u većinskom privatnom vlasništvu fizičkih osoba onda treba uzeti u obzir činjenicu da pojedinci nisu eksperti za građevinu, te ju najčešće rade subjektivno uz sličan stav prema drugim vrijednostima kao što je i novac. Problem je ovdje očito emotivne prirode jer mu se ne pristupa kroz stručne dokumentirane činjenice.

To znači da vlasnici o svojim zgradama jako malo znaju i to samo zato jer niti ne postoji državno/zakonski uređena kategorija pohranjivanja stručne dokumentacije o održavanju zgrada. Nakon građevinske dokumentacije izgradnje zgrada, zapisi o održavanju zgrade se više ne deponiraju više nigdje niti vlasnici stanova u zgradi, niti predstavnik stanara nema praktičnu obvezu to činiti. Iako zakonski je sve to propisano, uz kazne, ali se one ne provode, a niti sam zakon (kontrole).

Ovi podaci o stručnom dokumentiranju održavanja zgrade se odnose na zajedničke prostorije i zajedničku infrastrukturu, fasadu zgrade, krovište, dimnjake zgrade, te instalacije cijevi i kablova.

Slična pitanja

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.4k pitanja

13.6k odgovora

2.8k komentara

1.3k korisnika

...