81 pregleda
Mia M. u rubrici Priroda od Mia M. [Ekstraktivan] (7.5k bodova)

Zašto uragani rijetko kada zahvate Europu?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+9 glasa
Ana Jelić od Ana Jelić [Superaktivan] (2.8k bodova)
odabran od Mia M.
 
Najbolji odgovor

Uragan je tropski ciklon popraćen olujom, grmljavinom, jakim vjetrom i kišom, a nastaje isključivo na toplom području Atlantskog i Tihog oceana. Počinje kao val koji se razvija u oluju pa u uragan. Životni vijek im je od nekoliko dana do nekoliko tjedana.

Uragani nastaju obično na obali zapadne Afrike, gdje topla voda i visoka razina vlažnosti u blizini ekvatora stvaraju brzo rastuću masu rotirajućeg zraka. Na taj način nastaju oluje. Uragan je jači što je zrak topliji i vlažniji. Stoga se tropske oluje razviju u uragane kada pređu Atlantski ocean. Uragane donose uglavnom pasati koji se kreću prema zapadu, a nastaju zbog rotacije zemlje. Zato Europu i zapadnu obalu SAD-a rijetko pogađaju uragani. 

Budući da globalna površinska temperatura raste, povećava se i temperatura površinske vode sjevernog Atlantskog oceana. Prema procjenama znanstvenika porast temperature mogao bi dovesti do povećanja broja uragana koji pogađaju Europu.

Od 2000. godine ostatci tek 30-ak uragana su pogodili Europu. Zbog same lokacije Europe, tropske oluje (ostatci uragana) se krenu raspadati dok dođu do Europe. Većina ostataka uragana kombinirat će se sa obližnjim ciklonama kako bi proizveli jak vjetar i kišu. Oni pretežito pogađaju Irsku i Ujedinjeno Kraljevstvo, a mogu stići sve do Grčke ili do sjeverne Rusije.

+3 glasa
Viktor V. od Viktor V. [Megaktivan] (12.8k bodova)

Uragani se obično formiraju uz obalu zapadne Afrike, gdje topla voda u blizini ekvatora i visoka vlažnost stvaraju stupove zraka koji se brzo diže. To je savršen recept za oluju. Sada što je topliji, vlažniji zrak koji sustav podiže, postaje jači. Zato tropske oluje mogu brzo prerasti u pun uragan dok marširaju preko Atlantika. Sada se obično uragani pokreću na zapadnu stazu pasatima, uzrokovanim Zemljinom rotacijom. Zato Europa, kao i zapadna obala SAD-a, rijetko doživljavaju uragane.

Slična pitanja

1 odgovor 74 pregleda
3 odgovora 147 pregleda
1 odgovor 449 pregleda
1 odgovor 99 pregleda

Prva konferencija u Hrvatskoj namijenjena virtualnim asistentima i svima koje zanima svijet virtualne asistencije.

Zagreb, 21.10.2022.

Ulaznice putem ENTRIO sustava

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.8k pitanja

14.2k odgovora

3.0k komentara

1.4k korisnika

...